Zverenie dieťaťa do starostlivosti matky

11112005
16. okt 2024

Zdravím všetkých idem si po rádu. V anglickú sa mi narodila dcérka má už 2 roky z otcom dieťaťa nie sme zosobaseny ani sme spolu nežili v jednej domácnosti, dieťa býva len so mnou výživné nikdy neplatil. Presťahovala som sa na sk vie o tom no nesúhlasí s tým. Nemá veľký záujem o dieťa. Vie mi niekto poradiť ak ho dám na súd či súd rozhodne striedavu starostlivosť on žije v zahraničí.

dadka1997
16. okt 2024

@11112005 ak nesuhlasil s tym, tak moze sa to vnimat ako unos dieťaťa...
A druha vec striedavu stsrostlivost urcite nenariadia, ak zijete v inej krajine

11112005
autor
16. okt 2024

@dadka1997 vedel o tom, nebránil mi v tom. No právo na dieťa chcem výlučne mať len ja aký by bol postup. Ďakujem vopred za odpoveď

nikaeli
16. okt 2024

@11112005 Výlučné právo na dieťa mať nemôžeš. Jeho otec žije, je rovnaký rodič ako ty. Aj keď sa oň nestará a je cudzinec. Môžeš mať dieťa zverené do starostlivosti a on má právo stretávať sa s ním. Ty si povinná mu to umožniť. A máš samozrejme právo žiadať výživné. Je otec zapísaný v rodnom liste?

11112005
autor
16. okt 2024

@nikaeli je zapísaný v rodnom liste

earlgrey
16. okt 2024

Otec je Slovák alebo cudzinec?

11112005
autor
16. okt 2024

@earlgrey cudzinec, dieťa už má slovenské občianstvo aj trvalý pobyt na sk

mogaa
17. okt 2024

@11112005 ty ho chceš zbaviť jeho rodičovských práv a na to musí byť veľmi vážny dôvod...predpokladám že výživné chceš, v tom prípade rátaj s tým že súd bude riešiť aj stretávanie otca s dieťaťom a v tom prípade mu ho musíš dávať kedy rozhodne súd.....a nie, nestačí že dieťa má trvalý pobyt na slovensku, prihliada sa na to kde a koľko bolo dieťa pred tým....teda ak žilo 3roky v Anglicku a matka sa s ním teraz presťahovala na Slovensko, jeho obvyklím miestom pobytu je Anglicko....trvalý pobyt sa dá vybaviť veľmi rýchlo, ten s tým nič nemá a ani národnosť/občianstvo dieťaťa nie je podstatná....

11112005
autor
17. okt 2024

@mogaa nechcem výživné, z dieťaťom bol veľmi krátko preňho nebol problém vycestovať z krajiny aj na 3 mesiace. Vôbec nevie ani veľkosť topánok nikdy nič nekúpil áni na narodeninach nebol.

nikaeli
17. okt 2024

@11112005 pozri, tak či tak by som si to dala ošetriť súdom. To, že doteraz nemal záujem ešte neznamená, že ti poobede nezaklope na dvere, že si ju chce vziať na mesiac domov. Je v rodnom liste, má rovnaké práva ako ty. Tak, ako si ty vzala dieťa na Slovensko, môže ho vziať on do Anglicka. A nepomôžeš si. Moja dcéra už bude mať 17, otec o nej tiež veľa nevie, a pritom býva v rovnakom meste a z času na čas jej napíše na messenger 'čo robíš?'. Narodeniny s ňou naposledy oslávil pred 10 rokmi, keď sme spolu ešte žili. Keby jej chcel dnes kúpiť mikinu ako prekvapenie, tiež nevie akú veľkosť, či akú farbu obľubuje. To ale neznamená, že nemá právo na informácie a stretávanie sa s ňou. Nemôžeš sa jednoducho sama od seba rozhodnúť, že otec neexistuje a brániť mu v kontakte len preto, že nevie veľkosť jej topánok. Bez ohľadu na to, či chceš alebo nechceš výživné.. Môžeš mať z toho problémy.....

dadka1997
18. okt 2024

@11112005 si to moc jednoducho predstavuješ... za prvé, mala by si mat aspon nejaky papier o tom, že ti dovolil odísť, ustna dohoda nestačí... za druhe je v rodnom liste, takze je taktiež rodič a ma na dieťa narok ako ty.. cize chod do Cpp a tam ti poradia viac