Zverenie dieťaťa do starostlivosti, keď slobodná matka zomrie

gabika99
29. jún 2024

Dobrý deň, poprosím Vás o reálne skúsenosti. Kam sa obrátiť, ak je dieťa zverené súdom matke (slobodná mamička) a matka zomrie. Dieťa si chce zobrať do starostlivosti sestra matky. Rieši sa to prvotné na úrade práce? Co k tomu treba? Je potrebný aj súhlas otca, ak sa vôbec s dieťaťom nestretaval? Dieťa má 15 rokov. Chcem pomôcť jednej známej, samozrejme v pondelok sa spýtam asi na UP, ale ak niekto ma skúsenosti, budem rada, ak sa o nepodeli. Ďakujem.

pribinak
29. jún 2024

@gabika99 treba dať návrh na súd na zverenie dieťaťa do NOS teda náhradná osobná starostlivosť

pribinak
29. jún 2024

Najlepšie by bolo aby ti ten návrh spísal právnik
Nech ti dá lekarka potvrdenie o tvojim dobrom zdrav. stave
A všetky osoby ktoré au plnoleté a sú v tej istej domácnosti ako ty aby ti dali súhlas že malolety mize bývať a vami
Dolož nejaké tvije príjmy
Máš LV od bytu/domu, tak tiež dolož k návrhu

pribinak
29. jún 2024

Súhlas otca? Vysoko diskutabilné, on tiež môže požiadať súd, aby mu dieťa bolo zverene, ty budeš stavať na tom, že dieťa poznáš Roky, máte spolu citové väzby, pomáhala si sestre so starostlivostou, …

kacena4
29. jún 2024

kde je dieta? v detskom domove? ak ano tak nech sa obrati tam a oni jej vsetko pomozu vybavit a ak tam bude navstevovat dieta sud to bude brat ako + ze ma o dieta zaujem, da sa to vybavit v priebehu par dni aby dieta dostala do docasnej starostivosti drzim palceky

gabika99
autor
29. jún 2024

@kacena4
@pribinak
Dievčatá, nejedná sa o mňa. O kamarátku. Zomrelta s dieťaťom bývalá u rodičov. Jej sestra byva zvlášť. Chceli by len papierovo, aby bol chlapec zverený jej a ona bude spravovať za neho veci, zastupovať ho, ako zákonný zástupca. Chlapec zostane bývať naďalej doma so starými rodičmi. Kde sa mame teda spýtať na úrade práce nám poradia?

gabika99
autor
29. jún 2024

Dieťa sa s otcom nestretavalo, nemajú žiadny vzťah. Sestra zomrelej je krstná chlapcovi, pomáhala vždy pri výchove, je ako druhá mama pre chlapca. Len pobyt ma iný. To bude problém? Lebo pobyt si zmeni bud ona, alebo chlapec, to sa vybaví.

gabika99
autor
29. jún 2024

Ten návrh na súd je možné, že pomôžu spísať na UP?

pribinak
29. jún 2024

@gabika99 Tak nech si ho zoberú do NOS stari rodičia
Neviem, či by to bolo ok, že teta/ Krstna byva inde ako dieťa

mogaa
29. jún 2024

@gabika99 ono je jedno že sa dieťa s otcom nestretávalo....ak prejaví záujem aj otec, tak prioritne by ho mali dať jemu, nakoľko je rodič......ale samozrejme rozhoduje súd a skúma sa kto bude vhodnejším zák.zástupcom.....väčšiu šancu by ale mohli mať starí rodičia ako sestra zosnulej, nakoľko dieťa vyrastalo s nimi v domácnosti

kacena4
29. jún 2024

nemoze si vziat dieta papierovo a starat sa o neho budu iny, bud nech si ho vezme papierovo stary rodic ked je s nim alebo ona ale musia spolu byvat, vsak sem tam moze aj kontola prist zo socialky ako vysvetlia ze ona tam nebyva a oficialne by sa mala starat o dieta??

gabika99
autor
29. jún 2024

@mogaa
@kacena4 ďakujem za odpoveď nie je problém, aby si ho zobrali starí rodicia, len rozmýšľala preto takto, že oni majú už cez 70 rokov, že ak by sa im niečo stalo, zase by musela vybavovať nanovo. Starať sa bude ona, aj všetko vybavovať, len pobyt ma na inej adrese. Alebo si zmeni pobyt. Ale teda treba NOS a pomôžu jej s tým na úrade práce?