Dobrý deň, vedel by mi niekto poradiť, čo sa dá robiť so zverením do starostlivosti maloletého dieťaťa, ak obaja rodičia a súrodenci žijú ale nemajú o dieťa príliš veľký záujem? Teda oni by s tým zverením nesúhlasili, ale nejako cez súd by to bolo možné alebo s tým musia rodičia zásadne súhlasiť?
v prvom rade to vyhodnocuje sociálka....ak je dieťa zanedbané a rodičia neurobia nápravu, je umiestnené do Detského domova.....sociálne pracovníčky následne môžu osloviť rodinu dieťaťa, babky, tety a tým predložiť návrh na osobnú starostlivosť....dať dieťa do osobnej starostlivosti bez príbuzenského pomeru sa dáva len v ojedinelých prípadoch....rodičia s tým inak súhlasiť nemusia, všetko ide súdnou cestou....
Ja nie som v žiadnom príbuzenskom vzťahu, som iba suseda, malá je často u nás, s našimi deťmi je najlepšia kamarátka. Žije so svojím dedkom, ten sa o ňu v rámci možností dobre stará, je to milý pán ale zdravie mu pomaly prestáva slúžiť a keď zomrie, nebola by som rada aby mala šla do detského domova preto ma to zaujíma. Otec je alkoholik a odišiel od rodiny, matka si našla priateľa a taktiež odišla už roky dozadu, sem tam ich navštívi, najstaršiu dcéru si kedysi aj brávala k sebe, tá potom ale v 16 rokoch otehotnela so starším pánom a odsťahovala sa k nemu a jeho dcéram, žije tam a domov nechodí. Malá má ešte jednu sestru tá odišla do zahraničia a stará sa sama o seba, domov tiež nechodí ale aspoň malej sem tam zavolá. No a táto najmenšia je s dedkom
Takže to bude asi beh na veľmi dlhú trať, že?
Socialka tiez uprednostní rodinu (aj ked bez pribuzenskeho vztahu) pred decakom.. Ale nikdy nevieš ci sa niekto z biol.rodiny nezmobilizuje..