Zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti - rady

psilvia123
31. jan 2018

Dobrý deň, dúfam že niekto poradí. Chcem požiadať súd o zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti. Som slovenka a môj bývalý priateľ je čech kde sme i spolu žili ale nešlo to a odišla som naspäť i s pol ročným dieťaťom na Slovensko z Plzne.Robí samé problémy a nemôžem nič vybaviť. Podpora v materskej mi skončila a nemôžem si vybaviť ani rodičovský príspevok tu na Slovensku. A hlavne trvalý pobyt pre malú.Ide o to že v Čechách on má trvalý pobyt na mestskom úrade a viem že nikdy si tam poštu vybrať nebol. Teraz asi býva u rodičov kde sme i spolu bývali ale neviem či tam stále je.Co je lepšie udať na žiadosť za adresu? Je lepšie keď si prevezme poštu alebo nie? Ide o to že malá má zatiaľ teda adresu trvalú v Čechách a nemôžem si dovoliť cestovať na súd do čiech.Hlavne kvôli financií im a i kvuli tomu že je to ďaleko a stále kojím a musela by som si i platiť ubytovanie.A už druhý mesiac zatiaľ nemám príjem.Dakujem

draik
31. jan 2018

Ak ste odišli s dieťaťom z ČR na Slovensko bez súhlasu otca dieťaťa/rozhodnutia súdu, tak sa otec dieťaťa môže domáhať vrátenia dieťaťa do krajiny obvyklého pobytu (=do ČR) a s takým návrhom bude s veľkou pravdepodobnosťou úspešný.

psilvia123
autor
31. jan 2018

Sám nás sem doviezol na začiatku decembra s tým že na vianoce keď skončia v práci tak príde za nami a budeme tu až do Nového roku.Ale do práce nenastúpil už a ani za nami nedorazil až na vianoce. Ale za dva dni radšej odišiel lebo som zlikvidovala všetok alkohol ktorý mu je prednejší ako já a malá a nás tu nechal a prehlásil že radšej už nech sa nevraciame naspäť že alespoň bude mať o starosť menej a že stejne o nás nestojí. Od narodenia malej začal hrozne piť a byť agresívny a v tom sa žiť nedá a dala som mu veľa šancí. V poslednej dobe keď bol doma tak stále pil a vypiť každý deň aspoň liter vodky mu nerobí problém. A všetky správy čo píše si ukladám pre istotu. Mesiac som čakala aby mi poslal rodný list malej i to v vďaka jeho mame mi ho poslal a všetky moje i malej veci ostali v Čechách.

krisabs
1. feb 2018

To je všetko v poriadku, ale mate od otca dieťaťa písomný súhlas s Premiestnením na územie SR?

dassena
1. feb 2018

asi ho teda nemas. hmm bolo by fajn to zacat riesit na socialke, no tym sa sama ako keby udas a je dost mozne, ze budes musiet prist s malou nazad do ciech. tazko je to iste, no necakala by som viac. na slovensku je dost organizacii, ktore by ti vedeli pomoc

fkata
1. feb 2018

V zahraničí bez súhlasu druhého rodiča byť nemôžeš, teda čo ja viem a ak aj, tak nie na trvalo. Čo ak na súde poprie, že Ťa doviezol do SR a aj súhlasil s pobytom?!
Možno Ti zveria dcéru, ale otec s tým musí súhlasiť a taktiež aj s tým, aby bolo dieťa v SR. Jemu poprieť práva na dcéru nemôžeš.
Okrem toho, v SR nevyriešiš nič, dieťa je predpokladám občanom ČR, s trvalým pobytom v ČR a bývate tiež tam. Trvalý pobyt bez otca nezmeníš.
Neviem, ale asi by si mala začať riešiť prípad cez inštitúcie, lebo nakoniec Ti naparia nejaké pokuty z ČR. Koniec koncom, máš vôbec dieťa v SR zabezpečené? Lekári a pod....?

psilvia123
autor
1. feb 2018

A na akú inštitúciu by som sa mala obrátiť? On by sa o dieťa ani nedokázal postarať. Jedno dieťa už odložil a nebol vôbec schopný nám zabezpečiť strechu nad hlavou.

michaelats
30. apr 2018

zverili mne do starostlivosti. Ex priateľ si ho berie v nedeľu od 10 do 13tej k nim domov. Včera ho mal po 2tyzd. Keďže bol chorý. Prišiel ku mne uplakany nepokojný celú noc sa budil zo spánku... Co on mal vždy pokojný spánok a spinkal celú noc. A dnes keď som ho obliekala von strašne plakal. Musím mu ho dat aby s ním šiel domov alebo až keď to určí sud. Ďakujem