Som slobodná matka. Chcela by som požiadať o zverenie dieťaťa do ososbnej starostlivosti matky. Pri akej prilezitosti ste potrebovali mať dieťa zverené? Čo všetko ste museli vybavovať? Ako to všetko prebiehalo?
A ešte ako je to teraz starý rodicia môžu požiadať súd o to aby dieťa mohli navštevovať a bravať si ho?
Ďakujem
@ruzicka11 pokiaľ nebudeš mať dieťa zverené do svojej starostlivosti obaja rodičia budete mať k nemu rovnaké práva aj povinnosti - zverením do výchovy jednému z nich sa stávaš zákonným zástupcom, spravuješ napr. jeho majetok, do 18 rokov rozhoduješ o všetkom na čo treba byť plnoletým. Druhému rodičovi sa súdom obmedzia práva aj povinnosti. Spolu so zverením sa druhému rodičovi určuje aj vyživovacia povinnosť. A áno - pokiaľ by si bránila dieťaťu v styku s druhým rodičom, starým rodičom, strýkovi, tete - títo môžu požiadať súd o úpravu styku s dieťaťom.
@ruzicka11 vek 1,9 znamená že 1 rok a 9 mesiacov? A prečo by si nemohol brať aj takéto malé dieťa? Veď sú otcovia, ktorí sú na materskej a o dieťa sa plne starajú. Ak by to bolo malé bábo, ktoré je čisto kojené, je to iné. Ale toto je už vek, ktorý nemusí byť dôvodom na to, aby otec nemohol byť s dieťaťom. Aj chlapi sa vedia postarať o tak malé dieťa a žiaľ sú aj takí, ktorí dokonca lepšie ako ženy. Ak ide o to, že nie je schopný starostlivosti, je potrebné predložiť na súde relevantné dôvody.
@ruzicka11 1,9roka už nie je kojenec....takéto deti si otcovia bežné brávajú, záleží či sa o dieťa vie postarať....záleží od sudcu, kludne môže dať stretávanie v prítomnosti matky, ale aj aby si otec dieťa brával bez matky....pri takýchto menších deťoch sa väčšinou dáva styk na pár hodín, obvykle až od 3rokov je to na víkend - ale nie je to pravidlo....
@ckocka jasné, že to čítajú - žaloba bola zamietnutá bez súdneho pojednávania - asi som to mala napísať tak. Ja viem ako to na súde prebieha od podania až po vydanie rozhodnutia. 6x bol menený kolízny, lebo bol zaujatý, na úrade keď mamina prišla už od dverí prevracali oči čo zasa ockovi vadí. Topka bola žaloba za úmyselné a opakované vystavovanie dieťaťa nebezpečenstvu - lebo chodil na futbal alebo zanedbávanie správnej výživy dieťaťa - lebo chodil v škole na obedy.....a to malo decko už skoro 17 rokov.👍👍
@ivkazba je tam viacej dôvodu prečo chcem mať malú len ja vo svojej starostlivosti - bývali má samovražedne sklony, pije alkohol, je chorý, nemal záujem o malú a teraz sa zrazu zbadal že ma dieťa, finančné prispieva 30€. Okrem toho mala je stále kojená, MM mlieko dostáva na požiadanie (respektíve keď ma začne vyzliekať alebo mama mama ham ham ) a keď si ju chce zobrať jej otec tak s nim nechce byť začne ho kopať, a ide iba ku mne
Tym, ze dieta je zverene matke, nie su nijako obmedzene rodicovske prava druheho rodica. Druhy rodic moze spravovat jeho majetok, podielat sa na vychove, stretavat sa s dietatom, moze poziadat o rozsirenie casu stretavania, striedavu starostlivost, moze nesuhlasit s urcitymi ukonmi npr. stahovanim, ktore chce matka spravit. Rovnako potrebuje matka suhlas pri zapise dietata do MS. ZS...atd.
@draik ak som dobre pochopil si pravnik. v temach zverenia a striedavky vladne chaos. zeny sa domahaju zverenia dietata sebe s vedomim, ze o nom budu vylucne rozhodovat - pritom je to iluzia. na druhej strane su otcovia domahajuci sa striedavky s nadejou, ze si nejako posilnia prava voci dietatu - opat len iluzia.
podla mojho nazoru je termin "zverenie do starostlivosti" zastaraly a zavadzajuci pojem, ktory navyse u zopar neandertalcov na uradoch a skolach vyvola dojem, ze rodic, ktoremu bolo dieta zverene je nieco viac ako ten druhy rodic.
stacilo by mozno jedneho rodica nazvat "rezidencnym rodicom", teda tam kde ma dieta pisany trvaly pobyt. je predsa kazdemu jasne, ze starostlivost a vychova sa neda obmedzit nejakym blbym papierom zo sudu..
Dobrý deň prajem idem si k vám pre radu.
Mám s priateľom s ktorom som 6 rokov deti dcéru 6 ročnú a syna 5 ročného idem sa s ním rozísť kvôli jeho správaniu a to ako sa chová k deťom náš spoločný život bol 3 roky super pomáhal mi nosil domov peniaze proste nemám čo vytknúť no od kedy dcéra mala 3 roky je to čistá pohroma už som s nervami v koncoch priateľ má 36 rokov no jeho chovanie je horšie ako dieťa tak sa s ním rozidem lebo ani ja ani deti nemáme s ním žiadnu budúcnosť zatiaľ bývame u neho ja si idem kupovať dom a tam sa s deťmi chcem nasťahovať jeho rodiny dom patrí 20 majiteľom a stojí čo má on čas je zablokovaná exekúciami má dlhý do 50000€nevedela som o Tom nedávno mu došiel papier a ja som otvorila poštu ináč to skóroval predo mnou tak ako aj ostatné veci skrival a teraz asi to najhoršie celých 6 rokov berie drogy pervitín pije alkohol a hraje automaty a to najhoršie je že aj peniaze čo zarobí 1200€ tak s toho mne dá pre deti 100e na mesiac a ostatné míňa sám na sebe drogy alkohol a automaty mám dôkazy ako berie drogy a čo je na Tom najhoršie bije deti aj o Tom mám dôkazy chcem sa spýtať je tam nejaká šanca že dostane detí otec a nie ja minule mi dokopal syna kvôli tomu že vypustil vodu z bazéna potom keď je nadrogovaný tak sa zavrie do takej jednej izby a tam je aj 24 hodín denne a deťom hovorí že majú ísť do pič.... Svojej mame mňa uráža aká som kur... Špina a podobné veci nechcem tu používať jeho slovník a mám aj fotky ako žijeme celý dom rozbil chcem ho dať na súd aby dali deti mne ako je to keď deti sú už veľké majú 6 rokov a 5 rokov nevyhrá súd on ja nerobím nič zle v živote som nebrala drogy ani podobné látky ani alkohol mám de byť s deťmi chodím do práce jemu na dome platím dlhý plus ešte mesačné poplatky škôlku a podobné veci ďakujem za odpoveď každému čo mi vie aspoň trochu poradiť že čo ďalej ale už s ním neplánujem zostať nemá to význam lebo bije deti a s fetakom nechcem mať nič a to nehovorím o Tom že keď celú výplatu minul som musela ísť pýtať jedlo pre deti k svojej matke keby som to vedela skorej tak si s ním deti ani nespravím už aj mňa pár krát udrel doma celý dom porozbíjal.to by som mohla písať aj do zajtra no je to hrozna situácia ale o deti nechcem prísť a nemu ich nechať tiež lebo by boli viac hladné ako nájdené ďakujem veľmi pekne za každú odpoveď 😊
@ruzicka11 samozrejme že stari rodičia ak sa nevedia dohodnúť s rodičom tak môžu požiadať súd aby im určil styk s vnúčatom
To či si ho môžu aj hrávať závisí od veku a vzťahu
Zverenie sa tu hodi napr keď pôjde napr do školy