Zverenie deti - nemanželia

mataharry
28. sep 2014

Prosím vás, ak sme neboli manželia ale len sme spolu žili v jednej domacnosti, je potrebne pri žiadani určenia výživneho dat aj zverit deti do osobnej starostlivosti??
dakujem

lesanka845
28. sep 2014

ano je to potrebne

evelynm
28. sep 2014

@mataharry , ak je otec uvedeny v rodnom liste, tak ma rovnake prava a povinnosti ako matka. Takze v pripade rozchodu rodicov ma rovnaku moznost starat sa o deti. Preto je potrebne vyriesit zverenie deti do osobnej starostlivosti. Otec tym ale svoje rodicovske prava nestraca.

guinevre
28. sep 2014

@lesanka845 A mozem sa opytat, urcuje sa vtedy aj ako casto / kedy sa druhy rodic (najcastejsie) otec bdue stretavat s dietatom? Co ked ma zaujem stretavat sa raz do mesiaca, take nieco schvalia ked matka suhlasi?

draik
28. sep 2014

@guinevre
Vždy je lepšia dohoda rodičov, ako autoritatívne rozhodnutie súdu.

guinevre
28. sep 2014

@draik Takze, ked sa otec a matka dohodnu aj raz za mesiac, sud im tu dohodu moze odklepnut? A riesi sa to spolu s vyzivnym a zverenim dietata do starostlivosti matke?

sue
28. sep 2014

@guinevre ak sa dvaja rodičia tak dohodnú a dohodnú sa aj na iných veciach (výška výživného) a podobne, netreba to hnať na súd, stačí, keď si to spíšete (otec + matka) a dáte notárom overiť.

Nie je pri každom rozchode ani rozvode nutne dávať návrh na toto ak sa dvaja vedia slušne dohodnúť (však tak by to aj malo byť ;) )

mataharry
autor
28. sep 2014

no to by malo ale žial realita je o inom.. 😒

bonaqa2013
29. sep 2014

Keby sa vedeli dohodnúť, potom by neboli súdy zamorené toľkými prípadmi...

draik
29. sep 2014

@sue
Dohody ohľadne rodičovských vecí schvaľuje súd.

guinevre
29. sep 2014

@draik @sue Hej, tiez si myslim, ze dohodu overenu notarom nie vsade uznavaju na uradoch, ked matka teda potrebuje riesit, ale ze vraj musi to byt odklepnute sudom, no neviem, nie som si ista ako to chodi 🙂

draik
29. sep 2014

@guinevre
Viď zákon o rodine.

guinevre
29. sep 2014

@draik Nemam teraz na to cas, preto som pisala tu na fore, len informacne, ale dakujem, pozriem si to ked pride na to cas.

fidorka7
29. sep 2014

@sue ak táto dohoda nie je schválená súdom, a rozsudok o tom nie je právoplatný, tak si s tou dohodou v budúcnosti môže vieš čo... prakticky nemá žiadnu právnu váhu a použiteľnosť. žiaden úrad takúto dohodu pre právne účely neakceptuje.

sue
29. sep 2014

Kočky, našťastie sa všetky mýlite 🙂 Pokiaľ sú rodičia normálni a dohodnú sa - aj pre budúci prípad riešenia styku a výživného pred súdom je dohoda rodičov notársky overená rovnako hodnoverná a striktná na dodržiavanie ako nariadenie súdom ;)

Citujem: V zmysle §36 ods. 1 Zákona o rodine: „Rodičia maloletého dieťaťa, ktorí spolu nežijú, môžu sa kedykoľvek dohodnúť o úprave výkonu ich rodičovských práv a povinností. Ak sa nedohodnú, súd môže aj bez návrhu upraviť výkon ich rodičovských práv a povinností, najmä určí, ktorému z rodičov zverí maloleté dieťa do osobnej starostlivosti. Ustanovenia § 24, § 25 a 26 sa použijú primerane“.

sue
29. sep 2014

...ešte čosi k tomu: § 25

Návrh zákona rovnako ako doteraz vychádza z toho, že na otázke úpravy styku s dieťaťom ako špeciálnej zložke rodičovských práv a povinností – sa rodičia dohodnú a rozhodovanie súdu o nej bez takejto možnosti by bolo nevhodným vmiešavaním štátnej moci do rodinných vzťahov. Rozsah úpravy styku závisí aj od veku dieťaťa, jeho mimoškolských aktivít, od doterajšieho vzťahu dieťaťa k druhému rodičovi. Rodič má síce právo stýkať sa so svojím dieťaťom, nie je to však jeho povinnosť. Explicitne sa zakotvuje, že rodičia sa musia dohodnúť o styku s dieťaťom ešte pred vydaním rozsudku o rozvode. Dohoda sa stane súčasťou rozsudku. Ak k dohode nedôjde priamo v rozhodnutí o rozvode, musí súd styk rodičov s maloletým dieťaťom upraviť.

betka22betka
15. okt 2014

@sue prosím Vás, vedela by ste mi poradiť- na súd sa môže dať do jedného návrhu žiadosť o zverenie do starostlivosi a určenie výšky výživného , ak rodičia neboli zosobášení, len spolu žili?dakujem

zuzimia
15. okt 2014

@betka22betka
ano, moze.

betka22betka
15. okt 2014

@zuzimia dakujem