Zverenie bábätka do starostlivosti

19. jan 2024

Ahojte chcem sa opytat 3 otazky: 1.aka je sanca ze by babatko (8 mesiacov) zverili do starostlivosti muzovi?
2.je mozne aby nariadili striedavu starostlivost pre babatko?
3. Ak zveria babatko do starostlivosti matke, ake caste stretavanie zvykne sud nariadit a akou formou? ( teda napriklad stretnutie len na par hodin, alebo aj na prespavanie? V pritomnosti matky alebo bez?)
Ide o to ze moj ex sa bude snazit ziskat dieta len aby mi ublizil a nie preto ze by sa on chcel realne starat.. obavam sa ze proti mne pouzije absolutne vsetko co bude moct a mam strach ze mu sud jeho divadlo uveri. Aj ked ma psychicky tyral ja nechcem aby nase dieta prislo o otca a nechcem branit v ich stretavani ale skutocne mam strach pri predstave ze by s tym dietatom mal byt sam dlhsiu dobu a to z mnohych opodstatnenych dovodov na ktore vsak nemam dokazy bohuzial...

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
19. jan 2024

Tak mozne to samozrejme je, ale on musi dokazat, ze tomu dietatu v tej dobe vie zabezpecit svoju kompletnu pozornost... teda - jasle, opatrovatelku, alebo nebude pracovat. Coz uz kvoli nakladom drviva vacsina pusti ako myslienku k vode, pokial nema vyslovene rodicov (babka-dedko malej), co by ju vzali, mozes byt podla mna uplne kludna. Kazde "peklo" trva chvilu, skus byt co najviac pasivna, co najmenej hadok, kym vychladne po rozchode.

damian85
19. jan 2024

1. Šanca je blízka nule. Nie je to nemožné ale nie je to veľmi reálne 2. Je to možné v prípade veľmi silného záujmu otca o dieťa. Nie možno hneď ale ak sa súd bude ťahať roky - v dvoch rokoch + striedavka nie je problém 3. Tieto svoje " obavy " na súde radšej nevyťahuj v prípade že skutočne ich nemáš potvrdené (t.j už sa na dieťati násilia dopustil - droguje alebo sa správa extrémne antisociálne ). Záleží od toho akú väzbu dieťa na rodičov má. Ak s ním dokáže vydržať 3 hodiny bez teba tak 3 hodiny ak víkend tak víkend. Od 2 rokov nie je problém striedavá starostlivosť - ale záleží len na dieťati - nie na rodičoch a ich dojme.

cicuca
19. jan 2024

Záleží od toho, aky vztah si buduje s dieťaťom, či sa o neho dokáže postarať, ako sa ty o neho dokážeš postarat a aky má dieta ku komu vztah a vazbu. Podla toho. Dcérka sa narodila keď sme boli s ex priatelom už rozideny. Má 4 roky, nedokáže sa o ňu postarať a je labilní-vidí ju 2x do tyzdna na 2 hodiny za mojej pritomnosti a každé druhé stretnutie aj za pritomnosti socialnych pracovníčok.
Priprav si čo najviac dokazov. Ak bude klamat a očierňovať ťa, tak to vsetko vyvráť.

kika12345k
19. jan 2024

@cicuca smiem sa spýtať prečo za pritomnosti sociálnych pracovníčok?

stannkas
19. jan 2024

1. To, komu bude zverené dieťa je výsledkom mnohých faktorov tak na strane rodičov ako aj dieťaťa, avšak vždy do popredia nastupuje záujem dieťaťa. Je ale ťažké posúdiť ako to bude vo Vašom prípade, keď nepoznáme všetky okolnosti. Neexistuje žiadna jednoznačná odpoveď.
2. Ak majú záujem obaja rodičia sa starať o dieťa a sú spôsobilí sa oň starať, súd môže nariadiť striedavú starostlivosť, ale nemusí. Ak však so striedavkou súhlasí aspoň jeden z rodičov, súd bude skúmať, či je možné ju nariadiť. To, že to Váš muž navrhne však neznamená, že ju súd aj nariadi, súd má možnosť, nie povinnosť ju nariadiť. Vždy sa opätovne skúma, či je to v najlepšom záujme maloletého a či tak budú zabezpečené jeho potreby.
3. Opätovne je ťažko odpovedať. Závisí to na dohode rodičov a opäť na záujme dieťaťa. Môže sa stať, že keďže je dieťa v útlom veku, tak súd nariadi postupné stretávanie otca a dieťaťa, napr. že počas x stretnutí sa bude dieťa stretávať s otcom za prítomnosti matky, bez prespatia a od toho, ako bude dieťa zvládať takéto stretávanie, sa následne bude odvíjať ďalšie stretávanie.

autor
19. jan 2024

Dakujem vam vsetkym.. nuz ide o to ze on dost pije a nerobi mu to problem ani pri dietati, niekedy sa mu nechce o dieta starat. Ked sa mu chce postara sa a ked nie tak ho necha tak. Toto su moje obavy na ktore nemam dokazy bohuzial to ani neviem ako by som vedela dokazat ze je to tak. On to iste vsetko poprie

damian85
19. jan 2024

Ak pije , dosť pije , ver len v úsudok sociálnych pracovníkov. Mňa rozvod naučil jednu vec , pravda vždy výde na povrch. Ak skutočne pije viac ako je " bežné " tak to na súde tvrď aj bez dôkazov. Nevymýšlaj si , povedz svoju verziu pred sociálnou pracovníčkou či tomu uverí alebo nie , už nie je v tvojich rukách. Nepríkrašľuj , nerob z komára somára , nebuď precitlivelá , uveď pravdu. Sociálny pracovník nie je " vševed " ale ako také skúsenosti má. Je zvyknutý na prikrašlovanie , klamstvá , no zvačša aspoň ako taký odhad má. Starostlivosť o ani nie ročné dieťa nie je malina , mnoho nielen mužov to nezvláda. Možno budeš milo prekvapená , možno nie.

cicuca
19. jan 2024

@kika12345k ahoj Kika, rada ti odpoviem, ale do sukromnej správy.

autor
19. jan 2024

@damian85 no teda to naozaj netusim ako by odhadla socialna pracovnicka ked odnesie flase tak to nema ako zistit na nom to vidiet absolutne nie je a isto ju nebude cakat ozraty zas tak blby nie je.. neplanujem si vymyslat vobec nic ani prikraslovat ani zhorsovat ale bohuzial obavam sa ze on vsetko svoje konanie poprie a tym padom je to zbytocne mam strach lebo netusim ako to cele prebieha

damian85
20. jan 2024

Ver v úsudok sociálnych pracovníkov. Každý rozvod je iný , a ako som pisal zvačša dopadne všetko tak ako má