Zvažujem odchod s dieťaťom do cudziny. Môže ex robiť problémy?

29. okt 2023

Ahojte. S ex sme rozideni dlhodobo a chcem sa odsťahovať k rodičom, lebo tu nikoho nemám. Môže mi robiť problémy? Vraví že bez jeho súhlasu to nepôjde, sa dá brániť? Ďakujem

petamich
29. okt 2023

otec ma rovnake prava ako matka, ak teda nebol zbaveny rodicovskych prav, neviem ako je to v zahranici ale tu na Slovensku ak sa chce rodic s dietatom trvalo odstahovat do zahranicia, potrebujes suhlas otca

tehotna40
29. okt 2023

Presne tak ako píše @petamich. Známa odišla do zahraničia ale otec je v dennom kontakte s dieťaťom, má ho kazde prázdniny + 2x do roka na 3 týždne. Jedine že by ste spísali nejakú dohodu. Ale predpokladám, že nemáte dobre vzťahy keď "ti chce robiť problemy".

melanta
29. okt 2023

Môžeš sa odsťahovať do zahraničia iba s jeho súhlasom. Ak ti ho nedá, môžeš to riešiť súdnou cestou. Ak sa rozhodneš odsťahovať sa do zahraničia bez jeho súhlasu, môže ťa udať za únos dieťaťa, budeš mať potom náročnejšiu situáciu získať dieťa do svojej starostlivosti ako aj získať od súdu súhlas s vysťahovaním. V rámci SR sa môžeš odsťahovať bez jeho súhlasu kam chceš. Len musíš počítať s tým, že v prípade jeho stretávania sa s dieťaťom ti súd môže určiť, že ty musíš dieťa nosiť jemu (hoci aj 300km), keďže ty sa rozhodneš dieťa odsťahovať od otca.

melanta
29. okt 2023

@tehotna40 prečo usudzuješ, že on jej chce robiť problémy? Rovnako tak by sme mohli povedať, že robí problémy ona jemu, pretože mu sťaží stretávanie sa s dieťaťom.

tehotna40
29. okt 2023

@melanta preto som to dala do úvodzoviek, pretože autorka to tak uviedla ale ja si to nemyslím, že robí problémy ak chce vidieť svoje dieťa 🙂 presne tak ako píšeš.