Zrušenie výživného

elly11
1. okt 2023

Ex žiada /už požiadal o zrušenie výživného na nášho maloletého syna. Samozrejme, s návrhom som nesúhlasila, mame ho v striedavke, ja 60, on 40%. Rozdiely v príjmoch sú priepastne.
Co mám na súde očakávať?
Na čo sa pripravit?
Ďakujem za všetky cenné rady.

cocolino234
1. okt 2023

@elly11 nerozumiem, ako si podal zrušenie výživného na maloleté dieťa? Predsa maloleté dieťa má nárok na výživné vždy a bezpodmienečne. Nemyslíš zníženie?

syslik81
1. okt 2023

@cocolino234 ked je dieta v striedavke tak sa vyzivne rusi ...v istych pripadoch .
@elly11 no uvidis co sudca .. dieta ma mat rovnaku uroven ako rodicia takze uplne mu ju nezrusia ale ani majland necakaj ...

elly11
autor
1. okt 2023

@cocolino234 nie. Nechce platiť symovi nič

elly11
autor
1. okt 2023

@syslik81 chcem to len zachovat. Dohodli sme sa na tom vyzivnkm pred 2 rokmi. Súhlasili sme s tým obaja.

cocolino234
1. okt 2023

@syslik81 ďakujem, to som ako keby odignorovala. 😀

@elly11 a ako si plníte striedavku? berie si ho vtedy, kedy má?

elly11
autor
1. okt 2023

@cocolino234 áno. On sa stará vzorne. Len si myslí, že keď bývam zrazu s partnerom v novom dome, že sa akože nejakým zázrakom mám lepšie a už ma syn akože zrazu viac.
Ale ja som len chcela vedieť co na súde čakať, čo si dopredu pripraviť. Už mám aj zo súdu pravdepodobne vyrozumenie. Musim ísť na poštu zobrat

3tato
10. okt 2023

@elly11 Pokiaľ je striedavka v pomere 60:40 v tvoj prospech a zároveň on zarobí oveľa viac ako ty a výživné ma stanovené súdom, tak nieje dôvod zrušiť výživné - to je možné iba pri podstatnej zmene pomerov. Súd rovnako zohľadňuje aj doterajšiu úroveň a pomer starostlivosti. Výživné súd pri striedavej starostlivosti môže nariadiť v prípadoch, kedy sú väčšie rozdiely v príjmoch rodičov. To, že ty bývaš teraz v spoločnej domácnosti s novým partnerom, nemá na výšku výživného žiaden vplyv. Iba máš nižšie výdavky na domácnosť, nakoľko ste dvaja a neťaháš to sama. Ex ako biologický rodič a otec, má povinnosť sa fin. podieľať tak, aby bola živ. úroveň dieťaťa u neho a u teba rovnaká. V prípade, že u neho došlo k markantnému poklesu príjmu a ty zarobíš viac, súd bude skúmať, z akých dôvodov došlo k zmene jeho príjmu a teda aj k zmene pomerov tak podstatných, aby došlo k zrušeniu výživného.
A čo máš na súde čakať? No čakaj to, že chce zrušiť výživné, takže to pred súdom bude musieť náležite odôvodniť... Ty nesúhlasíš... Rozhodne súd, to je celé. nemusíš si nič pripravovať, dôkazné bremeno je na ňom. Možno si len prebehni svoje príjmy a výdaje na syna.... inak nič.

elly11
autor
11. okt 2023

@3tato paradoxne, ja mam ešte vyššie výdaje na bývanie, vlastním byt a bývam s partnerom kde mu platím nájom, čiže áno, viac.
Súdom výživné bolo odlepnute, my sme sa na ňom dohodli.
Uviodme. Bude ma zastupovať právnicka.

basska_b
11. okt 2023

@elly11 Ono, ak by ste s partnerom boli zobrati, tak by mal ako Vas manzel vyzivovaciu povinnost voci Vam. Ale takto ju on nema, cize podla mna sud nebude riesit jeho majetkovu situaciu. Vas partner takisto nema vyzivovaciu povinnost voci Vasmu dietatu, ktore mate s inym muzom