Zrušenie výživného

natsa
9. jún 2014

Moj manžel má 2 deti z 1 manželstva najstarší už pracuje ale ten mladší bude končit teraz v juni,výživné za toho 1 nezrušil stále platí rovnako ako za oboch vraj že ten mladší dospieva že potrebuje viac,chcem sa spýtať do kedy bude platiť,ked si nájde aj ten mladší prácu?a ked nie?ako sa to vlastne podáva?bude mať súd asi z oboma?

emily76
9. jún 2014

@natsa muz si musi dat na sud ziadost o zrusenie vyzivovacej povinnosti. Pokial sa mladsi nezamestna, moze si tusim sam poziadat o vyzivne.

ellca123
9. jún 2014

vyzivovacia povinnost je do vtedy kym sa dieta nezmestna

hellionka
9. jún 2014

Vyzivovacia povinnosť je do 26 rokov, alebo kym nieje dieta sebestačné t.j. ma prácu atd...

sissy27
9. jún 2014

@natsa
@hellionka vyživovacia povinnosť rodičov voči deťom nie je limitovaná vekom ! to si mýliš s prídavkami na deti, tie sa dajú poberať do max. 26 rokov... ale vyživovaciu povinnosť voči deťom majú rodičia dovtedy, kým deti nie sú schopné sa samostatne živiť - samozrejme, nezohľadňuje sa také ako "nechce sa mi, neviem si nájsť prácu a pod." , pokiaľ má ukončené vzdelanie (t.j. nepripravuje sa na povolanie dennou formou štúdia) a má primeraný zdravotný stav, tak môže rodič požiadať o zrušenie výživného, pokiaľ súd výživné nezruší, tak vyživovacia povinnosť stále trvá... v niektorých prípadoch táto vyživovacia povinnosť trvá po celý život dieťaťa, napr. pri zťp deťoch, ktoré nikdy nebudú schopné sa samostatne živiť...

hellionka
10. jún 2014

@sissy27 ja som sa nič nepýtala mne to nemusite vysvetlovať. V podstate píśete to isté čo ja akurát samozrejme vo všetkom existuju výnimky. Keď budem študovať tretiu vysoku školu isto mi nikto nebude v 30 tke platit výživné.

sissy27
10. jún 2014

@hellionka v zákone nie je vyživovacia povinnosť ohraničená vekom, vyživovacia povinnosť trvá, kým ju nezruší súd... to nie je výnimka, to je fakt. Reagovala som na vašu mylnú informáciu o tom, že vyživovacia povinnosť je do 26rokov dieťaťa- nie, nie je, vek dieťaťa nemá vplyv na túto povinnosť...

hellionka
10. jún 2014

Už sa len spýtam či podľa toho Vášho faktu by rodič mal platiť aj na 30 ročné "dieťa" ktoré študuje v dennej forme ... iste že má nato vplyv aj vek.

sissy27
10. jún 2014

@hellionka ešte raz - o týchto veciach rozhoduje súd, nie rodič... v zákone je to definované takto: Vznik vyživovacej povinnosti je spojený s narodením dieťaťa a jej zánik sa viaže na schopnosť dieťaťa sa samostatne živiť bez pomoci rodičov. Zánik vyživovacej povinnosť je individuálny a súd ju skúma v každom jednotlivom prípade samostatne. Bavíme sa o tom, čo je dané zákonom, nie o tom, čo si o tom myslím ja alebo niekto iný. Podstatné je, že informácia o vekovej hranici 26 rokov je mylná. Nič viac, nič menej.

natsa
autor
10. jún 2014

http://www.cas.sk/clanok/272891/10-otazok-o-vyz...
už som si to našla. sissy27 má mravdu

sissy27
10. jún 2014

@natsa prípadne tu je celý Zákon o rodine, vyživovaciu povinnosť voči deťom upravuje § 62

http://www.uips.sk/sub/uips.sk/images/JE/stipen...

keby sa niekomu chcelo čítať aj odbornú literatúru 🙂

guinevre
10. jún 2014

@hellionka A co ked ma 18, ukoncenu skolu, na vysku nejde? Ked si najde pracu, o pol roka, o rok, vyzivovacia povinnost moze tiez zaniknut.

hellionka
10. jún 2014

@guinevre to som napisala aj ja.