Ahojte,
Prosim, rusili ste niekto striedavu starostlivost u starsieho dietata? Ake padne dovody na to boli potrebne? Sud zaujima nazor dietata? Dcera bude mat 14 rokov, nechce chodit k otcovi. Striedavku mame necele 3 roky, zo striedavky nadsena nebola, ale viac-menej si zvykla. On mi odmietal platit vyzivne, vyhrazal sa, ze sa zamestna u brata za minimalnu mzdu a bude mi platit mesacne 100€ tak som so striedavkou suhlasila. Na jar si nasiel frajerku s malym dietatom, od leta u neho uz zije. Dcera sa s tym dietatom musi hrat, davat nanho pozor, venovat sa mu, chodievat s nim na ihrisko. Bezne je s nim sama aj cele poobedie. Vyuzivaju ju ako babysiterku zadarmo. Okrem toho mava velmi bolestivu menstruaciu, liecenu u detskej gynekologicky. Prvy den menstruacie nechodi do skoly, mava silne krce. Z hodin telesnej je vtedy ospravedlnena. Skola je o problemoch dcery upovedomena. Otec rozhodnutie lekarky znevazuje, z dcery sa vysmieva, ze je padavka, ze si ma dat 2 ibalginy a fungovat. Do skoly ju odvezie, donuti vystupit a ist. Cez vikend ju nuti turistikovat, ist na bicykle, aj ked je dcera v bolestiach. Posledne 2 razy uz k nemu dcera odmietla ist, zavolala mu, napisala, ze nwjde. Prvy raz to prehrmelo z jeho strany nadavkami, po druhy raz uz dosiel s policajtmi a sudnym rozhodnutim. Policajtov nezaujimalo, ze dcera plakala, ze k otcovi ist nechce. On ma obvinuje z manipulacie a ze mi ide o vysoke vyzivne, lebo on velmi dobre zaraba. Dceru nemanipulujem, prave naopak, chcem, aby s otcom udrziavala pravidelny kontakt. Uz kaslem aj na vyzivne od neho, nechcem, aby dcera bola nestastna. Chcem vediet, ci sud berie do uvahy nazor dietata v takom veku? Vsetci v okoli mi hovoria, ze na zrusenie striedavky je nutne mat pravnika, ja si ho dovolit nemozem.
Prečo dcéra nastúpila do auta, keď prišla polícia? Mali sme doma ten istý prípad, prišli 4ja policajti, ale deti ostali doma. Nech proste nejde. Tam ide o dve veci, jedna je, vaše bránenie - čo nerobíte a druhá vec je, odmietnutie samotným dieťaťom.
Jasné že vo veku 14 rokov súd prihliada na názor dieťaťa. Názor dieťaťa však nemusí bezpodmienečne znamenať to , čo rodičom dieťa tvrdí. Manipulácia s dieťaťom a tlačenie kalerábov do hlavy od rodičov môže viesť k tomu , že dieťa jednému tvrdí jedno , druhému druhé.
@hipuska ex vrieskal ako blaznivy, bolo ho pocut v celom panelaku, ze ma sudne rozhodnutie. Policajti povedali to iste, ze sudnym rozhodnutim ma byt dcera u neho a ma ist s nim. Co som mala robit? Dcera je rozumna, vie, aku ma jej otec povahu, ved s nim zije 2 tyzdne kazdy mesiac. Sama uznala, ze pojde s nim, lebo by tam robil cirkus vtedy do rana. Policajti povedali, ze neodidu, kym dcera s otcom nepojde a ak dcera k otcovi chodit nechce, mame to riesit sudnou cestou.
@damian85 v nasom pripade ako konkretne? Ved dcera poslala otcovi za posledne 3 mesiace nenormalne mnozstvo sprav, ze k nemu chodit nechce lebo, lebo, lebo... on na vacsinu nereaguje a ked reaguje tak stylom, rozhodovat o sebe budes, ked budes plnoleta. Bavi sa s nou ako so skolkarkou. Tie spravy ma v mobile, to nie je o tom, ze mne povie, ze tam chodit nechce a u neho skace od stastia odzemok. On velmi dobre vie, ze ona k nemu chodit nechce.
@pribinak a to staci sudu, ze dcera uvedie tieto dovody?
Tak povie že v skutočnosti trávi s otcom minimum času, musí sa venovať dieťaťu jeho priateľky, že sa jej to nepáči, otec ju núti, nerešpektuje
Daj tam aj papaier od gyn.
Sudca môže prihliadať na jej názor, má už 14 rokov, nie 4, že ju oklame za balík cukríkov
Najbližšie by som ju tak nedala. Ani keby prišli policajti. Oni ju nakladať do autá nasilu nemôžu, môžu jej len povedať aby nastúpila a ona mize odmietnuť
Ale čím skôr spísať návrh na zrušenie
Tak to treba riešiť s kolíznou opatrovníčkou ( podľa miesta trvalého pobytu , je možné že tá istá s ktorou ste to už riešili ) . Tá si môže pozvať otca s dcérou a teba s dcérou na " pohovor " aby bolo jasné , že pri oboch tvrdí to isté a následne nič nebude brániť zrušeniu striedavky . Do rozhodnutia súdu by som však postupoval v súlade s rozhodnutím súdu. Tiež dávam dieťa matke aj keď dieťa nechce , pretože tak mi to bolo tisíc krát opakované , rozhodnutie súdu sa dodržiava . Právnika nepotrebuješ ak máš 100% oporu vo vyjadrení dieťaťa .
Rieš to, prosím ťa, za dcéru. Aj keby som mala byť týždeň na rožkoch na toho právnika naškriabem.
Toto je tak špecifické, že je vhodné sa obrátiť na advokáta. Na názor dieťaťa v danom veku sa prihliada, ale...je niekoľko ale. Predovšetkým, či a ako striedavka zrazu negatívne zasahuje do vývoja dieťaťa, či tam nie sú iné faktory, vrátane faktorov vybavovania si účtov medzi rodičmi atď. Za bežných okolností, ak by ste žili ako rodina a mali malé dieťa, tak nepochybne dcéru zapojíte do pomoci. Áno, Vami popísaný stav je iný a sa zdá byť prehnaný, ale všetko treba nezávisle preveriť.
na toho právnika by som asi zobrala aj pôžičku...
aj nie moc šikovný právnik je lepší ako žiadny právnik.
Nedaj sa zastrašiť ex, on len vyskakuje pretože vidí ako sa ho bojíš. Skús sa mu postaviť na odpor.
Ja by som radila advokata. A mozno sa opytat aj pravnika na nejaky psychologicky posudok, neviem ako to funguje na Slovensku.
14 rokov je vek, ked dieta moze mat nazor, ale zaroven je to nesmierne citlivy vek
@draik ak by sme zili ako rodina a mali dieta, tak by s tym dietatom bola dcera od jeho narodenia a bol by to jej surodenec. Tu sa z cista jasna objavil 3 rocny chlapec, ktory je cudzi. Dovolim si vidiet obrovsky rozdiel v starostlivosti o surodenca a o cudzie dieta. Dakujem Vam za rady, aj moznosti, na co sa pripravit. Odhadom, kolko by ma advokat stal? 1000€ ci viac? Dakujem
Aj tak, by som jej nedovolila nastúpiť. Veď si to vyhodnot. Co by sa reálne stalo? Ak by tam vrieksal, povedala by, že má strach. Akoze by ju policajti nasilu natlačili do auta? Policajtov by som upozornila, že si celý zákrok začínam nahrávať. Do kamery by som povedala, že dcere nebránim, ale nechce ísť. A ak by ex robil rozruch, zavolala by som pre zmenu hliadku ja.
Normálne podajte návrh na zrušenie striedavky, na názor tak veľkej slečny už budú prihliadať. V tomto veku už deťom striedavka moc nevyhovuje, už majú svoj svet, kamosov
Ale mala by tam chodiť aspoň cez víkendy,
je to jej otec a je dôležitý aj v tomto veku
Podstatný je ale aj tvoj postoj, skús byt pred dcerou neutrálna. Ona je aj vo veku kedy si vyberá rodiča kde ma menej povinnosti, je menej prísny, ma väčší klud, na to treba prihliadať. Ked ju budeš vylozene podporovať v tom ze všetko bude tak ako si povie a otec je ten zly veľmi rýchlo sa to môže obrátiť voči tebe a slečna sa zas v 17 tich odsťahuje k otcovi lebo jej napríklad dovolí byt dlhšie vonku. Mám to doma, moja ma 15 a ako dieťa bývala u otca častejšie, teraz sa jej moc nechce, ale chodí tam každý druhý víkend. Ona si pofrfle na neho predo mnou a zachvilu už počujem ako s ním šteboce cez telefón milým hláskom. Vôbec si nemyslím ze by u neho nejako trpela, ono sú tam skôr tie dôvody ako som písala vyššie, skratka chce mať svoj klud vo svojej izbe a ist s kamoškami von.
@lujza123 presne tak ..ani, keby sa nerozviedli určite by 14 r dcera netravila celý víkend s otcom plus je tu druhý súrodenec, cudzia žena, zúrivý ohrdnuty otec fakt super atmosféra na pekný víkend.Toto je presne vek kedy začne stretávanie buď upadať, lebo decká dajú prednosť kamarátom, alebo gradovať a začne boj na papieri je napísané, že máš byť so mnou tak aj, keď nasilu, ale budeš
Žiadaj o zrušenie a popiš aj zdravotné problémy určite bude dôležitý aj názor dcery
Podľa mňa ste to trochu vyhrotili s tým divadlom a policajtami. Dvaja dospely a jedna skorodospelacka by mali takúto situáciu vyriešiť inak. Mohla si sa ty najskôr osobne stretnút s ex, vysvetlit mu ze pubertacke už nevyhovuje chodiť týždeň tam týždeň tam, ze by ten čas u neho chcela nejako rozumne skrátiť aby to vyhovovalo všetkým. Ale ze to nieje nic osobne voči nemu, skratka už je dievča veľké, chce mať svoj klud vo svojej izbe Nekritizovat ho ako otca, cele to proste podať ako prirodzený vývoj. Navrhnúť najskôr stretnutie spolu všetci u mediátora a dohodnut nejaký systém stretávania ktorý vám bude vyhovovať a dohodu už len poslať na súd
Potom si mohla podať žiadosť na súd a počkať až rozhodne. Takto to vysvetlit aj dcére, ze treba vydrzat a počkať si na súdne rozhodnutie
Nechcem obhajovať tvojho ex, s tými policajtmi to prehnal ale pochop aj jeho. Na milión % sa tvoja dcéra u teba na neho sťažuje, ale ked je s ním je milá, ocko sem ocko tam. Je to rodič tak isto ako ty, reaguje prehnane, ale ruku na srdce keby je dcéra týždeň u neho a potom ti napíše ze k tebe už nechce ist dva týždne po sebe ako by si reagovala? Nebolelo by ta to? Neobvinila by si z toho ex ze ju manipuluje?
@lujza123 ako som pisala, dcera mu nespocetne vela krat napisala, povedala, ze k nemu chodit nechce. Pre neho to nemalo vahu, pretoze nie je dospela a nerozhoduje o sebe. Mila u neho urcite nie je, on mi poslal tiez mnozstvo sprav, ze sa u neho dcera len zavrie v izbe, komunikuje s nim len cez zuby, odmieta u neho jest a z izby vylezie len ked pride babka (ex svokra) a ja som vinna, pretoze ja jej toto vsetko kazem robit. Dcere prekaza, ze ju otec berie ako skolkarku bez vlastneho nazoru, odkedy tam byva jeho frajerka s dietatom, tak jej len oznamia, ze idu prec a nech ona da pozor na cudzie dieta. Prec nie su ani hodinu ani dve, ale casto do deviatej vecer. To som mu rovnako viackrat napisala, ze je to pre nu cudzie dieta, nikto sa jej ani neopyta, ci nema ona na poobedie program, len jej sucho oznamia, ze ma dat na dieta pozor. Na taketo spravy moj ex reaguje stylom, ze to nie je moja vec a nemam sa starat, co dcera robi, ked je u neho, lebo on sa nestara, co dcera robi, ked je u mna. S mojim ex sa osobne komunikovat v ziadnom pripade neda, poprie vsetko, co povedal a vie len vulgarne nadavat s dodatkom "ked nechapes, facka ti to vysvetli", preto s nim komunikujem - aj na odporucanie sudu - len pisomne, aby som mala vsetko podlozene a vedela som mu pripadne poslat spatne, co napisal, lebo on velmi rad poprie vlastne slova. Urcite som o policajtov nestala, ani o to predstavenie pre vsetkych susedov v panelaku, ktore moj ex vyrobil, ale dcera jednoducho odmietla k nemu ist, napisala mu, ze k nemu nepojde a ja som naozaj netusila, ze k nam on zavola hliadku a bude kricat na cely panelak. Teraz je u neho a kazdy den mi napise, ze je tam poslednykrat a viac k nemu nepojde. Dnes v noci si to v kupelni rozdavali a ked mu rano povedala, ze vie, ze v noci chodi ona na wc a ci to teda nemozu robit v spalni, povedal jej, ze on sa nebude jej pytat, kde ma vo vlastnom byte sexovat.
@hipuska nechcem to takto hrotit, chcem, aby mala dcera s otcom dobry vztah, aby sa stretavali. Nutit ju samozrejme nechcem, ale urcite nestojim o to, aby sme tu robili s policajtmi kazde 2 tyzdne divadla pre susedov.
Ja ti rozumiem, môj ex je tiez celkom zložitá povaha. Ked s ním komunikujem (tiez radšej písomne ako s ním volať) tak musím byt fakt diplomatická, lebo je riadne vztahovacny.
K tomu ešte prileje olej do ohňa ta puberta, mám pocit ze veľa mužov nezvláda svoju dospievajúcu dceru, nechápu ze je prirodzene ze je slecna v tom veku nonstop zavrena v izbe, komunikuje cez zuby, nema záujem o bicyklovanie s ním … A berie to všetko ako tvoju manipuláciu alebo tvoju vychovu
Fakt skús ostať nad vecou, kludna. Napis email tvojmu ex, fakt vo veľmi neutrálnom a diplomatickom style, neobviňuj ho z ničoho a navrhni mu stretnutie u mediátora. Dobre by bolo toho mediátora aj vyhľadať, niekedy vedia byt veľmi presvedčivý a cez telefón kontaktovať toho druhého a presvedčiť ho na stretnutie
Zbehni na UPSVAR za vašou sociálnou pracovníčkou, informuj ju ze sa situácia vyhrocuje u vas. Rovno aj spíš žiadosť o úpravu styku, ja by som odporúčala aj vysetrenie u psychológa pre dceru
Takto budeš mať náskok a pre úrady to bude jasný signál ze mas záujem situáciu riešiť ale ex je ten konfliktný. Lebo písala si jemu email, riesila mediátora, sociálnu pracovníčku,psychológa a v podstate on je ten co robí zbytočne problemy
Áno, ja to plne chápem. Každopádne, sa zariad podľa dcéry. Buď nech chodieva normálne (lebo viete, čo bude nasledovať, keď nepôjde) alebo ak to budete riešiť, pripravte sa na peklicko. Proste, ina cesta nie je.
Necitala som vsetky komentare, ale pokial nemate na pravnika skuste si pozriet centrum pravnej pomoci, ak splnate urcite kriteria môžu vam pridelit pravnika. Pokial mam aktualne info
Daj to súdnou cestou a neboj sa. Navrhni dcéru ako svedka už je veľká nech súd počuje dôvody z jej úst prečo k nemu nechce chodiť. Ja som mala niečo podobné a moje dcéry mali vtedy 6 a 8 rokov a ti poviem že druhá strana stým nič neurobila. Lebo celý náš systém kurately a súdnictva pracuje v záujme dieťaťa. Neboj sa toho dobre to dopadne a nenechaj sa zastrašovať ex a povedz to aj dcéry porozprávaj sa s ňou. Držím palce všetky.
Toto čo tu píšeš všetko nech povie dcéra na súde a aj kolíznej. To že sa jej nebude pýtať kde môže sexovať je vážna vec veľmi. Ona je neplnoletá to znamená dieťa a toto má zlý vplyv na jej vývin do budúcna. Prosím ťa podaj na súd a použi všetko správy a dcéra nech vypovedá a vyhráte to aj bez právnika. Toto čo tvoja dcéra tam važivá je vážne pomôž jej a podaj návrh.
PS: ja ako sa poznám podám návrh aj na zákaz priblíženia keď si nevie vtáka udržať v gatiach.
Je dosť mozne že si kolizna opatrovnícku urobí rozhovor s dcérkou, má už 14 rokov, vie sa vyjadrit a povedať svoj názor
Tak nech povie, že ju nebavi robiť babysitting a hotovo
Daj čím skôr návrh na zrušenie.