Ahoj, ak sa otec a matka dohodnú a súhlasia s tým že otec zruší otcovstvo, stačí ísť na matriku alebo je potrebný aj súd?
Je to komplikovanejsie- ide o manzla? Da sa zapriet ak nie je otec no treba sud a DNA
No s otcom už spolu dlho nežijeme. O dieťa sa nestará, neplatí, nemá záujem takmer od narodenia. Ide o to že na nejaké veci potrebujem aj jeho súhlas ako od otca a nakolko sa navzajom nechceme kontaktovať a jemu je aj tak jedno čo bude s dieťaťom. Tak či z mojej strany alebo z jeho by bolo velké plus ak by nemusel byť angažovaný v našom živote
Takto to nefunguje, an je otec, nemôžete len tak isf na matriku a zrušiť to
Nie, nedá sa to. Aj keď nemá záujem o dieťa, nestretáva sa s nim, či neplatí na ne výživné
To by si to dieťa musel chcieť adoptovať tvoj nivy partner / manžel a to musí byt rozhodnutie súdu
Zapretie otcovstva je možné. Riešila som to v minulosti. Ide to samozrejme len súdnou cestou
@pribinak a aký je v tom rozdiel ak sa smiem spýtať?
@pribinak nie ,vo výsledku nie je. Výsledkom súdneho zapretia otcovstva, ak sa výpovede matky a ,otca, zhodnú, býva spravidla zrušenie otcovstva. Riešila som presne toto. Výsledok bol že moje dieťa úradne otca nemalo a v rodnom liste bolo v kolonke otec uvedene neznamy. O veľa rokov neskôr si ho môj nový partner mohol bez veľkých ťahaníc osvojit
Prihlášky do ms, zs? Napíš im, že otec o dieťa dlhodobo nejaví záujem a kontakt a nevieš, kde sa zdržiava. Bodka. Otcovstvo sa zapiera, keď nie je biologický otec. Výsledok je vymazanie otca z rodného listu. Znamená to ale aj žiadne výživné, žiadne dedičstvo a pod.
Otcovstvo sa zapiera ak je v rodnom liste uvedený iný ako reálne biologicky otec
Napr dieťa sa narodí v lehote po rozvode, alwbo žena je stále vydatá
Ty rieisis úplne niečo iné. Tvoju situáciu rieši napr
@ukulela ako ona uvádza, že das cestné vyhlásenie, že sa o dieťa staráš sama a otec nejaví záujem
A neda sa toto nejak upravit sudnou cestou, ze sa dohodnete... s dietatom zverenim do starostlivosti a rozsudkom, ze napr. nemusi otec riesit veci, nema o to zaujem atd = nebudes riesit jeho povolenia? Budes vlastne jediny zakonny zastupca?
Ja okrem skolky/skoly (vsetko podpisujem u nas doma ja aj za otca mimochodom :DD) vidim problem napr. v stahovani sa
To sa nedá. Súd nikdy nezruší otcovstvo, pokiaľ to nebude z dôvodu nového otcovstva. Súd chráni najzákladnejšie právo dieťaťa, a to je právo na oboch rodičov. Vaša dohoda je úplne irelevantná.
neda sa zrusit otcovstvo NIJAKO v tvojom pripade.
jedine sa to da vtedy ak je uspesne na sude uplatnene to, ze ten kto je zapisany ako otec nim nie je - dokaz DNA.
V tvojom pripade on ale je skutocnym otcom takze sa dietata nevie vzdat. to by bolo ake jednoduche len tak si zrusit otcovstvo a vzdat sa dietata🙈
Ved mizes ziadat zrusenie/obmedzenie otcovskych prav. Bude otcom no nemoze o dietati v nicom rozhodovat.
Nikto nikdy nebude skúmať koho je ten podpis na kolkonke otec.
Chcela som to riešiť. Bola som u pravnika povedal mi, že to nie je nemožné ale je to veľmi komplikovane. A nedá sa to len tak. Musíš súdnou cestou. Najlepšie ti poradí Pravnik a na základe skutočnosti posúdi či máš alebo nemáš sancu.
Otcovstvo sa nedá zrušiť. Dieťa si môže jedine adoptovať druhý otec.