Zrušenie otcovstva

6. jan 2025

Ahoj, ak sa otec a matka dohodnú a súhlasia s tým že otec zruší otcovstvo, stačí ísť na matriku alebo je potrebný aj súd?

alex49
6. jan 2025

Otcovstvo sa nedá zrušiť. Dieťa si môže jedine adoptovať druhý otec.

zuzinka888
6. jan 2025

Je to komplikovanejsie- ide o manzla? Da sa zapriet ak nie je otec no treba sud a DNA

autor
6. jan 2025

No s otcom už spolu dlho nežijeme. O dieťa sa nestará, neplatí, nemá záujem takmer od narodenia. Ide o to že na nejaké veci potrebujem aj jeho súhlas ako od otca a nakolko sa navzajom nechceme kontaktovať a jemu je aj tak jedno čo bude s dieťaťom. Tak či z mojej strany alebo z jeho by bolo velké plus ak by nemusel byť angažovaný v našom živote

rachel36a
6. jan 2025

Takto to nefunguje, an je otec, nemôžete len tak isf na matriku a zrušiť to

pribinak
6. jan 2025

Nie, nedá sa to. Aj keď nemá záujem o dieťa, nestretáva sa s nim, či neplatí na ne výživné

To by si to dieťa musel chcieť adoptovať tvoj nivy partner / manžel a to musí byt rozhodnutie súdu

mandinka
6. jan 2025

Zapretie otcovstva je možné. Riešila som to v minulosti. Ide to samozrejme len súdnou cestou

pribinak
6. jan 2025

@mandinka ale zapretie otcovstva je predsa čosi úplne iné.

autor
6. jan 2025

@pribinak a aký je v tom rozdiel ak sa smiem spýtať?

mandinka
6. jan 2025

@pribinak nie ,vo výsledku nie je. Výsledkom súdneho zapretia otcovstva, ak sa výpovede matky a ,otca, zhodnú, býva spravidla zrušenie otcovstva. Riešila som presne toto. Výsledok bol že moje dieťa úradne otca nemalo a v rodnom liste bolo v kolonke otec uvedene neznamy. O veľa rokov neskôr si ho môj nový partner mohol bez veľkých ťahaníc osvojit

ukulela
6. jan 2025

Prihlášky do ms, zs? Napíš im, že otec o dieťa dlhodobo nejaví záujem a kontakt a nevieš, kde sa zdržiava. Bodka. Otcovstvo sa zapiera, keď nie je biologický otec. Výsledok je vymazanie otca z rodného listu. Znamená to ale aj žiadne výživné, žiadne dedičstvo a pod.

pribinak
Včera o 06:07

@mandinka ale ty si riešila niečo úplne ine a dávaš autorku témy so omylu
Zbytočne ju zavádzaš

pribinak
Včera o 06:09

Otcovstvo sa zapiera ak je v rodnom liste uvedený iný ako reálne biologicky otec
Napr dieťa sa narodí v lehote po rozvode, alwbo žena je stále vydatá

Ty rieisis úplne niečo iné. Tvoju situáciu rieši napr
@ukulela ako ona uvádza, že das cestné vyhlásenie, že sa o dieťa staráš sama a otec nejaví záujem

simca06022011
Včera o 07:01

A neda sa toto nejak upravit sudnou cestou, ze sa dohodnete... s dietatom zverenim do starostlivosti a rozsudkom, ze napr. nemusi otec riesit veci, nema o to zaujem atd = nebudes riesit jeho povolenia? Budes vlastne jediny zakonny zastupca?
Ja okrem skolky/skoly (vsetko podpisujem u nas doma ja aj za otca mimochodom :DD) vidim problem napr. v stahovani sa

tiezjedna
Včera o 07:09

To sa nedá. Súd nikdy nezruší otcovstvo, pokiaľ to nebude z dôvodu nového otcovstva. Súd chráni najzákladnejšie právo dieťaťa, a to je právo na oboch rodičov. Vaša dohoda je úplne irelevantná.

bg92
Včera o 08:42

neda sa zrusit otcovstvo NIJAKO v tvojom pripade.
jedine sa to da vtedy ak je uspesne na sude uplatnene to, ze ten kto je zapisany ako otec nim nie je - dokaz DNA.
V tvojom pripade on ale je skutocnym otcom takze sa dietata nevie vzdat. to by bolo ake jednoduche len tak si zrusit otcovstvo a vzdat sa dietata🙈

zuzinka888
Včera o 08:45

Ved mizes ziadat zrusenie/obmedzenie otcovskych prav. Bude otcom no nemoze o dietati v nicom rozhodovat.

betulinka1
Včera o 08:50

Nikto nikdy nebude skúmať koho je ten podpis na kolkonke otec.

mandinka
Včera o 10:55

@pribinak nie , neriešila som niečo iné. ale s tebou sa nepotrebujem dohadovať. Autorke odporúčam obrátiť sa na dobrého právnika.

mmmt
Dnes o 17:05

Chcela som to riešiť. Bola som u pravnika povedal mi, že to nie je nemožné ale je to veľmi komplikovane. A nedá sa to len tak. Musíš súdnou cestou. Najlepšie ti poradí Pravnik a na základe skutočnosti posúdi či máš alebo nemáš sancu.