Ahojte
Je tu niekto kto sa do toho rozumie pripadne má vlastnú skusenost? Chcem poriešiť BSM nakoľko vyplynulo že manžel stávkovaním spravil dlh, nejdeme sa rozvádzať dala som mu druhu šancu ale chcem sa ochrániť pred dlhmi ak by to náhodou spravil znova.. čo je lepšie, zrušiť BSM kvôli jeho gamblerstvu alebo stačí spísať u notára to že BSM vznikne až zánikom manželstva?
Celkom tomu vzniku BSM zánikom manželstva nerozumiem že ako by to vyzeralo v praxi - akurát viem, že je to rýchlejšia alternatíva nakoľko toto netreba podávať na súd, stačí ísť na notárom.
Sme manželia niečo vyše roka a ešte nič spoločné (okrem výplat) nevlastníme - byt sme kupovali napoly ešte pred svadbou a auto kupoval pred svadbou on.
BSM moze zrusit len sud. Na navrh jedneho z manzelov sud rozhodne o jeho zruseni. Podaj jednoduchy navrh na zrusenie BSM za trvania manzelstva, kde uvedies, ze manzel je gambler, ze zadlzil rodinu a nie je pravdepodobnost, ze s tym tak skoro skonci. Podaj, zaplat kolok. Budete mat sud. Dnom nadobudnutia rozsudku bude BSM zrusene. Potom uz si treba viest nejaku evidenciu, co kto kupil, co je koho, pre pripad potreby. Aby to exekutor nevzal ako uspokojenie dlhu.
@ivkazba
@katarinaba
Ďakujem vám za vyjadrenie zienky.. skôr som chcela riešiť ten vznik BSM ku dnu zániku manželstva, pretože viem že BSM sa dá zrušiť len podaním na súd a tomu by som sa chcela vyhnúť, žijeme v menšom meste a na súde pracuje veľa známych z mojej aj z jeho strany, nechcem veľmi aby sa o tom niekto dozvedel, je to predsa len citlivá záležitosť…
Len tiež mi nie je celkom jasné ten vznik BSM k zániku manželstva, či by to vyriešilo nejak moju situáciu.
Ozaj keby sa tu našiel nejaký právnik ktorý sa tomu venuje lebo nechcem robiť niečo čo bude úplne zbytočné príp sa slepo na niečo spoliehať keď to aj tak v konečnom dôsledku nebude fungovať.
Ja som označila draika, je to právnik, keď bude mať čas, určite odpíše.
ja o tomto pocujem prvy krat. No myslim, ze aj toto pojde cez sud.
A len pomimo - o tvojich problemoch budu vediet o chvilu vsetci - skor ci neskor. Skor si ries svoje zaujmy, ako nejake reci. Drzim palce.
@ivkazba ďakujem 🙂
@katarinaba to že o niečom počuješ prvý raz neznamená že to neexistuje 🙂 a ten problém je z jeho mladosti, vedieme pekný usporiadaný rodinný život a nik okrem našich rodičov to nevie, mám nad všetkým kontrolu ale aj tak mu nemôžem na 100% dôverovať. Máme už malého synčeka nemôžem tým ohroziť ešte aj jeho budúcnosť.
Ja tvrdim, ze neexistuje? Napisala som, ze som o tom nepocula, ale myslim, ze to pojde tiez cez sud. Ze sa sudu nevyhnes. To je vsetko.
@katarinaba Manželia môžu počas svojho manželstva spraviť rozšírenie BSM alebo zúženie BSM dohodou o určitý majetok. Taktiež môžu vyhradiť vznik BSM ku dňu zániku manželstva. Každá z týchto dohôd musí byť urobená len vo forme notárskej zápisnice spísanej notárom a uzatvorenej manželmi pred notárom.
Dohody upravujú vzťahy do budúcna.
@draik môžem sa opýtať, ten vznik BSM zánikom manželstva by ma ochránilo pred manželovými prípadnými dlhmi, ktoré by počas manželstva spravil?
Len do budúcna a na budúci majetok.
Ja som bola v podobnej situácii ako ty, a dala som návrh na súd.. neviem si celkom predstaviť tú druhú možnosť u notára... síce píšeš, že pred rozvodom vieš previesť majetok na niekoho iného, no do bsm nespadá iba majetok ale aj dlhy ... A keď manžel prepadne hraniu, urobí dlh dajme tomu 200 000€ tak polovca bude tvoja? Alebo som to nejak zle pochopila? Lebo potom to ani nedáva nejak extra význam 🤔
..a prepáč ale normálne som sa vrátila v čase, že aká som bola aj ja naivná...lebo veta "mám nad všetkým kontrolu" v súvislosti s mužom gamblerom .. hmm ani si nevieš predstaviť, čo všetko nemáš pod kontrolou
@maribell Hmm dobrá otázka s tým dlhom, ale tak ja myslím že ak by spravil dlh tak je to proste jeho dlh a exekútor by akurát mohol ten dlh uspokojiť z majetku ktorý spadá do BSM. Čiže ten vznik BSM zánikom manzelstva by mohol toto ošetriť.
@draik prepáč za označenie, ale je to tak ako píšem alebo by sa manželov prípadný dlh týkal mňa aj nejakým iným spôsobom?
Dlhy jedného z manželov vzniknuté za trvania manželstva možno uspokojiť aj z majetku v BSM.
@draik možno hlúpa otázka, ale spadajú do BSM aj peňažné úspory na účte alebo len nepeňažný majetok? Ak by teda bol nejaky dlh, či by exekútor mohol siahnuť napr na peniaze na mojom účte.
Do BSM samozrejme patria aj úspory počas manželstva, bežný príjem atď.
Riešila by som zrušenie BSM kvôli gamblerstvu.
Vznik BSM ku dňu zániku manželstva znamená, že počas manželstva budete každý nadobúdať všetko do svojho vlastníctva, jeho bude iba jeho, tvoje bude iba tvoje. A až dňom, kedy sa manželstvo ukončí (napr. rozvod či smrť jedného z manželov) sa majetok k tomuto termínu stane spoločným čiže sa stane BSM. Čiže to situáciu nerieši tak, ako potrebuješ. Ty potrebuješ, aby manželove záležitosti boli jeho teraz ale aj v budúcnosti a detto aby tvoje peniaze a majetok boli tvojimi teraz aj v budúcnosti. Dúfam, že sa nemýlim, ak áno, ďakujem @draik že ma opraví. 😉