Znalecký posudok/hodnota majetku

14. feb 2024

Dobrý deň. Prosím vas. Dá sa nejakým spôsobom ohodnotiť nehnuteľnosť spätne. Napr za účasti znalca s popisom pôvodného stavu? Myslím konkrétne 10 rokov späť.. S vtedajším cenami za pozemok, s pôvodným stavom nehnuteľnosti. Pripadne opíšem aku mam situáciu a ako z toho vyjsť a právne to ošetriť. Nehnuteľnosť - odkúpena v roku 2000 za nejakú hodnotu- existuje znalecký posudok. Nehnuteľnosť je na rodičov, bývam v nej sam. Ja som ju v roku 2012 začal prerábať. Vložil som do nehnehnuteľnosti cca 35000. Vlastníci stále rodičia. Nechcú a nebudú riešiť prepisy a rozdelenie majetku (sme 4) rok 2014 po dokončení vnútra je spravený ďalší posudok keďže som si bral hypotéku so založením tejto nehnuteľnosti. Stále. Je nehnuteľnosť na rodicov. Hrubým odhadom mam v chalupe zatial cca 50000 a čakajú ma ďal
šie výdavky ako výmena strechy. Mojimi investíciami sa samozrejme zdvihla hodnota nehnuteľnosti. Ako si najlepšie ochrániť moju investíciu do pripadneho dedičského konania. Aby sa mi nestalo ze budem súrodencov vyplácať z toho co som ja vložil do domu. Veľa vecí je robených svojpomocne,nemám úplne na všetko doklady ďakujem za každú radu

vanilkovazmrzka
14. feb 2024

Velmi laicky si myslim, ze odhady do minulosti sa nerobia. Znalec ti da posudok na aktualny stav, a toto si mal riesit na zaciatku, pred tym, nez si tam zacal nieco opravovat a investovat peniaze.

babydesire
14. feb 2024

@vanilkovazmrzka no myslim ze nejako sa to da, mozno to nebude take presne ako keby to urobil hned na zaciatku ale malo by sa to asi dat..narazila som v septembri pri 4.vyzve Obnov Dom na info, ze znalec na zaklade dostupnych informacii co sa za ten cas na dome robilo, moze urcit hodnotu domu vcase pred rekonstrukciou. Blizsie som nezistovala,kedze ta vyzva dopadla ako dopadla.
Autor - skus sa spytat znalca na nehnutelnosti..to bude naistejsie...

didi35
15. feb 2024

Je to veru problem, keď rodičia nič nechcú riesit. Vyhľadaj si na internete “zhodnotenie cudzej nehnutelnosti”

Napr:
https://www.peniaze.sk/prenajom/10388-investuje...

melanta
15. feb 2024

Tu nie je problém znalec. Tu je problém ten, že ty dobrovoľne zveľaďuješ cudziu nehnuteľnosť. Máš s ostatnými dedičmi zmluvu, že investuješ do nehnuteľnosti a toto bude pri dedení zohľadnené? Ak nie, je to tvoje slobodné rozhodnutie a pri dedení sa bude vychádzať z hodnoty v čase dedenia. Čiže toto nie je žiadna tvoja investícia. Slobodne zveľaďuješ cudziu nehnuteľnosť. Alebo ma opraví právnik @draik

draik
15. feb 2024

Kľúčová otázka je, akú máte dohodu s vlastníkmi nehnuteľnosti ohľadom investícií a spol. Investície môžu byť premlčané. Druhá vec je, že tam zrejme bývate zadarmo a že aj Vaše investície sa opotrebovávajú.

autor
16. feb 2024

@draik pekný deň, to riešime práve teraz. Myslím tu dohodu.. Ako to najlepšie právne ošetriť tak aby sa nestalo ze v budúcnosti budeme niekoho z dedicov vyplácať z toho co sme spravili? Aby to bolo samozrejeme spravodlivé voci vlastníkom (rodičia) ale aj voci mne. Všetci traja súrodenci dostali predomnou ponuku a možnosť tu ísť bývať a predávať, ale ani jeden to nechcel ( veľa roboty, veľa investícií) ako ja si myslím ze sa budeme vedieť dohodnúť ale nechcem sa na to 100% spoliehať a nemať nič v rukách. Jeden brat teraz napríklad prechádza rozvodom ma to dopad aj na nás vzťah a už teraz vidím ako sa rýchlo človek dokáže zmenit. Úplne otočiť život, priority, hodnoty. Ako iný človek dokáže ďalšieho v názoroch ovplyvniť a zmeniť. Preto až teraz aj u mňa začal úplný strach ze co sa moze stat a ako mzoem nakoniec dopadnúť.

draik
16. feb 2024

Kontaktujte právnika, sám to nedáte.

didi35
17. feb 2024

Nedá sa radiť, ak nepoznáme východiská, teda možnosti, čo je kto ochotný podpísať. Rodičia teda nič nepodpíšu? Cize v prípadnom dedičskom konaní budú dediť všetky deti? A súrodenci podpisu? Boli by ochotní podpísať nejakú zmluvu o budúcej zmluve napríklad?

Vase investície sú už premlčané, lepšie povedané je premlčané Vaše právo na vydanie bezdovodneho obohatenia z dovodu zhodnotenia cudzej nehnutelnosti (premlčacia lehota je 2 roky), ibaže by rodičia urobili písomné uznanie dlhu. Tak by platila nová 10-ročná premlčacia lehota.

A ako píše draik, vy z bývania v cudzej nehnutelnosti mate prospech (nemusite roky platit nájomné). Cize vy ste nehnuteľnosť zhodnotili, ale zároveň ste z užívania nehnutelnosti mali aj výhodu oceniteľnú peniazmi (štandardné nájomné v danej lokalite). Tým môžu argumentovať súrodenci. Su tieto nároky v zapocitatelnej výške?

Bez súčinnosti so súrodencami sa neviete ochrániť. Ak sú súrodenci teraz prístupní dohode, treba to riesit a podchytiť písomne. Inak smola.

poleva
18. jún 2024

Znalec posudzuje a vypracuje aktualny stav