Ahojte mamičky, poradte mi prosim postupnost.V skratke: trvaly pobyt dcery je u mna. mame striedavu. stahujeme sa do ineho mesta( okres). To znamena zmena školy -striedavu davam zrušit. Otazka: aku postupnost zvolit? Najprv zmena trvaleho pobytu, prihlasit na druhu skolu, potom navrh na sud.. a ten podat kde? V novom okrese, ci v starom? Alebo poriesit novu skolu?, potom navrh na sud do stareho okresu, potom riesit trvaly pobyt? ...trochu ma tlači čas, kvoli škole,to je pririta, ak by nemali miesto, musim hlafat ďalšiu...
@sonnenshein muz nebol, nie,.. a suhlas si pytat nebudem...na mimo okres okres nepotrebujem.
@kate211 opakujem, suhlas otca nepotrebujem ani na zmenu TP a o zruseni SS rozhodne sud.Pytam sa na postupnost... napr. skola nemusi prijat dieta ked nie je spadove , tzn. nema pobyt. Prosim len mamičky, ktore to riesili.. ďakujem
Rozhodne najskôr zmenu osobnej starostlivosti. Už aj na prehlásenie dieťaťa do inej školy potrebujete súhlas otca dieťaťa.
to že sa presťahuješ do iného okresu, neznamená automaticky že dieťa prisúdia tebe...súd môže nechať naďalej striedavku alebo muž môže požiadať o zverenie dieťaťa do jeho strarostlivosti, lebo striedavka fungovala a ty si sa presťahovala do iného okresu a tým sťažila striedavku...takže rovnako môžu vyhovieť aj mužovi keďže ty sa sťahuješ do nového prostredia kde dieťa nemá zázemie - či kamarátov, školu, lekára....
@draik uz som raz zmenila skolu pocas SS a suhlas som neriesila...nepotrebovala.
@mogaa hmmm, to neprejde, lebo dieta nechce SS a byt u otca. Ako zrusenie SS je formalita.
Ak si myslíte, že týmto spôsobom vyhúpete s SS, tak ste na omyle. O to viac, ak otec dieťaťa sa bude brániť. A použiť môže aj to, že ste bez jeho súhlasu už raz dieťaťu školu zmenili. Už to aj školy berú prísnejšie, keďže obaja rodičia majú rovnaké práva.
Okrem toho tam ma vybratu SS, je deviatačka.. takže neviem si predstavit ako by do školy dochadzala 80 km
Ježiši, rodicia, pytam sa na postupnost aku zvolit, nie či , ako a prečo... ohladne sudnych veci a rozhodnuti o zverenia neriešim. Ach...
Tam záleží aj na okolnostiach, z akého dôvodu sa sťahuješ...súd vyhodnotí okolnosti a hľadá riešenie v záujme dieťaťa ale zároveň aby obaja rodičia mali možnosť styku s dieťaťom.....a prepáč ale striedavku pri 80km schváliť u stredoškoláka môžu....ono je to nepohodlné pre dieťa a aj rodičov, ale môžu....v výberom strednej školy musí súhlasiť aj otec dieťaťa, to nie je prestu z rovnakej školy ZŠ na inú ZŠ v rámci mesta či okresu....so zápisom na inú SŠ musia súhlasiť obaja rodičia, hlavne ak ide o uplne inú SŠ ako bola dohodnutá pôvodne....
@mogaa pozri odpovedas na niečo čo som sa nepytala... nebudem aj ked anonymne celu genezu rozpravat, hladam niekoho kto to riešil.. nie nazory a predpovede.
Este raz, niekto kto riešil zrusenie SS .. stahovanie do ineho okresu ?? Inych mudrlantov neprosim 😏
@kate211 draik riesi to čo nepotrebujem vediet ...sorry .
@draik mojim cielom nie je vyhupnut sa zo SS... mi to pridete ako zastanca otcovskych prav...pre mna za mna nech ostane dcera u neho.. a potom co o par mesiacov bude riesit intrak ktory bude dva km odo mna?... ako zas trošku logiky, nemam 4 rocne ale 14 rocne dieta.
@kate211 v prvom rade potrebujem poriesit skolu, lebo od septembra bude problem... a kym bude sud to nepocka... viem ze existuje nejake rychle opatrenie alebo podobne, no nic, poriesim inak.
Autorka, ako som napisala.
Daj ziadost o prestup, zdovodni to stahovanim s tym, ze nasledne dojde a k zmene TP.
Riesila som to ani nie pred rokom, vzali ju bez problemov.
@sonnenshein oki dakujem..
Trocha súdnosti by ti nezaškodilo.
@draik určite nevystupuje prioritne ako zástanca práv otcov, ale ako právnik hľadí na veci právnickou optikou.
A radu ti dal.
Mimochodom v okolí máme prípad, keď dieťa je zverené do starostlivosti matky a chcelo ísť na strednú cca sto kilometrov od domova. Otec s tým vehementne nesúhlasil a dal to na súd. Napriek tomu, že dieťa spravilo prijímačky, škola sa dištancuje od boja dvoch rodičov, čiže dieťa teraz musí riešiť opäť inú školu. Nastupuje v septembri.
@ljzozv oki, pevne verim ze je to jeden zo 100 pripadov.
Dovolim si ale povedat, ze ak nebude otec suhlasit, zarobis si na problem.
Viem, ze Ta to nezaujima, ale ja by som si nedovolila nieco taketo riesit bez suhlasu otca, najma ked k zmene TP naozaj potrebujes jeho suhlas, a ak Ti na urade TP zmenia bez neho, moze mat z toho problem aj uradnicka.
@sonnenshein na zmenu TP nepotrebujem suhlas, jedine ak by som sla do zahrana
To sa tyka stahovania, vtedy suhlas nepotrebujes (v ramci SR, ako si napisala)
Na zmenu TP ale ano.
V prvom rade sa porozpravaj s muzom, lebo na zmenu TP potrebujes jeho suhlas.
Skolu mozes zacat riesit hned, TP nie je podmienka. Napis len do ziadosti ze sa stahujete.
Navrh podla prislusnosti, cize zrejme tam, kde Vam schvalili striedavku.