Zmena priezviska po rozvode

miika
20. jún 2016

Ahojte, chcem si po rozvode zmeniť priezvisko späť na svoje rodné a v zákone je že mám ísť na matriku. Na akú matriku ? Tam kde je zaevidovaný sobáš, tam kde mám trvalé bydlisko, alebo nebodaj tam kde mám rodný list ? som z toho jeleň a nikde v diskusiach som nenašla na to odpoveď. Aké všetky doklady na to budem potrebovať ?

mihula
20. jún 2016

@miika fakt si z toho jelen,ked nevies čo je matrika,čo je evidencia obyvatelsta atd.Chod na MU/mestky urad/ak by si nevedela skratku a na informaciach sa opýtaj kde je matrika.Tam to vybavíš.a Na každom MU je info tabula,len stačí čítat

janka2501
20. jún 2016

V mieste kde ste mali uzavrety sobas.

mojkamojka
20. jún 2016

@mihula keby si citala s porozumenim zistis, ona sa nepytala kde najde matriku, nie je retardovana. @miika podavas tam kde bolo manzelstvo uzatvorene a potrebujes obciansky a pravoplatny rozsudok o rozvode.

miika
autor
20. jún 2016

@mojkamojka ,@janka2501 dakujem že aspon vy ste pochopili čo sa pytam 🙂 už viem kam mám ísť

mihula
21. jún 2016

@mojkamojka no vidiš aku jednoduchu odpoved si jej dala ako keby sa ta pytalo 13rocne dieta,čo už každí sme nejakí,ale absolvovat sobaš,porody a rozvod a nevediet si dalej poradit trocha zvlaštne

bratislavcankanm
21. jún 2016

@miika ako pisu @mojkamojka, @janka2501 - tam kde bol sobas.

(Ja som tajne dufala, ze to bude mozne aj v mieste trvaleho bydliska, ale bohuzial nie je to tak, takze ja si kvoli tomu trochu pocestujem 🙂)

mojkamojka
21. jún 2016

@mihula zvlastne su priblble odpoveda na MK, nie slusna otazka.

janka2501
21. jún 2016

@miika
Nieje zaco. Ja som tiez riesila pred 5 rokmi 😊

miika
autor
21. jún 2016

@mihula milujem keď niekto kto nemá čo povedať k téme ma tu bude zosmiesnovať, na moju otázku mi nevedela odpovedať ani moja rozvodová právnička, takže zase taká uplne jednoznačná vec to asi nebola, takze prestan s tymi urážlivými poznamkami na úrovni 13ročneho dieťaťa a chod riesiť to čo sa ťa naozaj týka.

Priznám sa že moja naivná predstava bola že prídem s rozvodovými papiermi na políciu a tam to poriešim, ale kedze kazdá matrika ktorú som vymenovala sa nachadza v inej časti republiky, je dobré zistit si skor kam mam ist, takze nie je to len o tom či viem nájsť tabulu s nápisom matrika v budove uradu.

miika
autor
21. jún 2016

Baby ešte otázka, prídem na matriku a aký je postup, zmena priezviska sa udeje na počkanie, a daju mi nebodaj rovno nejaký papier o zmene alebo si na to počkám a pošlu mi to poštou ?

mojkamojka
22. jún 2016

@miika Podla mna by to mohlo ist na pockanie, ale ci nahodou nemaju nejake lehoty...Skus si tam zavolat 🙂

mihula
22. jún 2016

@miika moja naivna predstava,že to poriesim na policii.........no čo dodat poprskaj si ešte 😵

bratislavcankanm
22. jún 2016

@miika malo by to byt na pockanie...dostanes nejaky papier o zmene priezviska... a tym papierom potom budes riesit dalsie veci, napr. na policii si zaziadas o vydanie noveho obcianskeho preukazu na nove priezvisko, bude to treba asi nahlasit aj zamestnavatelovi (ten to potom oznami soc. poistovni), zdravotnej poistovni atd

janka2501
22. jún 2016

Na pockanie. A stym potvrdenim ides vybavovat zvysne doklady a nezabudnut vsade nahlasit zmenu

miika
autor
27. jún 2016

Dnes som nabehla na matriku kvoli zmene priezviska. Kedze ste mi písali, že stačí Rozhodnutie o rozvode a OP, sobášny list som si nezobrala a to bolo potrebné. Taktiež som musela vypísať tlačivo s názvom Oznámenie o späťvzatí priezviska. Vystavia mi to do pár dní, nie na počkanie :( Ale čo ma dosť prekvapilo, povedala mi že sobášny list musím odovzdať, kedže manželstvo už nie je , tak načo mi bude. Ale stále nad tým rozmýšľam. Sobášny list je doklad o uzavretí manželstva, Rozhodnutie o rozvode je doklad o ukončeni manželstva, nejako mi nejde do hlavy prečo by som sobášny list mala odovzdať. Keby som neprišla meniť priezvisko, nemusela by som ho odovzdavať. Okrem toho je na nom uvedene priezvisko detí a pod. Aj vy ste ho odovzdávali ? ved to nie je ako s pasom, že sa vám vydá nový platný, ved aj rodný list človek má bez ohladu na to že zmení neskor meno, ožení sa alebo zomrie, rodný list sa nikam neodovzdáva.Tak prečo sa odovzdáva sobášny list ?

kubkovamama
27. jún 2016

@miika ja som neodovzdávala ani to odo mňa nikto nechcel a doteraz aj po 7r ho mám doma. 🙂 Po dva razy sme riešili zvýšenie výživného a na súde to chcú pri pojednávaní. Byť tebou nedám, nech ti ukáže zákon podľa ktorého im to treba.. a na matrike majú svoje doklady aj sobášny ked už. A až sa bude úradníčka ozaj oháňať nejakým zákonom, urob si kópiu overenú u notára. Nikdy nevieš aká situácia bude o 10r.

janka2501
28. jún 2016

Nie nic som neodovzdavala. A zmenu priezviska som mala za 5 min na pockanie. Ziadne o par dni.

mojkamojka
28. jún 2016

@miika nie neodovzdavala som a nemyslim, ze je na to prvany narok...Ak budes potrebovat doklad o sobasi npr. pre sud tak ho odtial budes zas na 5 € ziadat a potom vracat? Ja som ti odporucala zaviolat si na matriku kam ides, aby si vedela co vsetko treba a do kedy ti vystavia doklad (niekde su ustretove pracovnicky niekde uplne tapy).

ootaznik
8. aug 2017

dobry den, chcela by som poprosit o radu - zamestnavatela som informovala o zmene priezviska (po rozvode) + som dorucila scan noveho OP. teraz dodatocne odo mna ziada, ze co sa udialo, ci som sa rozviedla (nahlasila som len zmenu osobnych udajov a novy OP) a ziada odo mna pravoplatny rozsudok, ze to musi nahlasit do SP. Mne sa zda chore, aby som poskytovala rozsudok zamestnavatelovi. Myslim, ze svoju povinnost som si splnila, nahlasila zmenu. Moze ziadat nieco take odo mna? Dakujem