Zmena priezviska dieťaťa bez súhlasu druhej strany

veronikadan
27. aug 2013

poradte ..mozem podat ziadost o zmenu priezviska dietata? dieta je v mojej starostlivosti,otec s nami nezije.moje dieta ma priezvisko po svojom otcovi...kedy je mozna zmena priezviska dietata ak otec so zmenou nesuhlasi ?dakujem

xlucia
27. aug 2013

@veronikadan nariadenim sudu

janulajana
27. aug 2013

@veronikadan suhlas otca moze nahradit sudne rozhodnutie.riesim to prave....musi to byt v zaujme dietata...nie teba, ako matky...otrasne...

veronikadan
autor
27. aug 2013

@janulajana akosi tomu nerozumiem....kedy je zmena priezviska v zaujme dietata...mojmu malemu synovi to je akurat tak jedno ked este sotva reaguje na svoje meno...

veronikadan
autor
27. aug 2013

@janulajana zatial sa len zaujimam o postupe tychto krokov zmeny priezviska... mohla by si ma neskor kontaktovat ako si pochodila? budem ti velmi vdacna

isabelabenito
29. aug 2013

§ 35 Zákona o rodine upravuje Rozhodovanie súdu pri nezhode rodičov - t.j. rodičia maloletého dieťaťa vždy rozhodujú spoločne o podstatných veciach súvisiacich s výkonom ich rodičovských práv a povinností, a to dokonca aj v tom prípade, že maloleté dieťa bolo zverené jednému z rodičov do osobnej starostlivosti na základe rozodnutia súdu. Medzi podstatné veci, súvisiace s výkonom rodičov. práv a povinností patrí predovšetkým: vysťahovanie malolet. dieťaťa do cudziny, správa majetku malolet. dieťaťa, ale aj zmena priezviska malolet. dieťaťa. V prípade, ak jeden z rodičov nesúhlasí so zmenou priezviska, druhý rodič sa môže domáhať na súde udelenia súhlasu na zmenu priezviska. Čiže o tom rozhodne príslušný súd, ten súhlas so zmenou priezviska udelí, ak bude mať za preukázané, že druhý rodič nejaví záujem, nezaujíma sa o maloleté dieťa.

zuzka2110
17. okt 2013

baby na toto by som chcela aj ja vedieť odpoveď s otcom môjho dieťaťa sme rozídený, nejaví oň záujem ale výživné platí, musí súhlasiť so zmenou priezviska? kde podať žiadosť?