Zmena priezviska

nikola_12
12. aug 2024

Ahojte žienky. Chcem sa spýtať. Mám 7 ročného syna s bývalým partnerom, ktorý ma nechal keď som bola ešte tehotná. Malého videl naposledy asi keď mal rok, ani to nie. Dovtedy ho videl dokopy asi 5x. Nikdy som mu nebránila v stretnutiach, proste nemal záujem a jedného dňa sa už neozval. Nemáme žiadny kontakt, nič, výživné máme normálne určené cez súd. Momentálne mám snúbenca, sme spolu už 4 roky, máme ročného synčeka a chceme sa zobrať. Snúbenec si chcel môjho prvorodeného osvojiť, ale vravím že nie, nech pekne bývalý platí, veď má z čoho. Takže moja otázka znie. Keď sa vydám, môžem zmeniť priezvisko môjho prvorodeného syna na moje, ktoré už budem mať nové. Pretože má aj teraz priezvisko moje, nie po bývalom.

sissy27
12. aug 2024

@nikola_12 nie, nemozes. Potrebujes bud suhlas biologickeho otca, alebo rozhodnutie sudu.

pribinak
12. aug 2024

Ja by som uprednostnila to osvojenie pred výživným od “otca” ktorý inak nemá záujem

Aký zmysel má rovnaké priezvisko ak je to stále cudzí človek a nie otec?

mandinka
12. aug 2024

V prípade, že súdom určené výživné plati, v oboch prípadoch potrebuješ súhlas biologického otca. aj pre zmenu priezviska, aj vo verzii osvojenia tvojim súčasným partnerom. Ak by nemal záujem, a zároveň ani neplatil, mohla by si požiadať súd o rozhodnutie bez jeho prítomnosti, vedomia... Ak ale platí, nejde to

di1234
12. aug 2024

Uprednostníš nejaké výživné pred tým, že partner, ktorý nie je otcom tvojho syna ľúbi teba aj syna natoľko, že si ho chce dobrovoľne osvojiť? To je dosť vzácne, že muži takto príjmu cudzie dieťa. Mne by za to tie peniaze nestáli, aj keby to bola neviem aká vysoká suma. Samozrejme je to ale na tebe 🍀

tiezjedna
12. aug 2024

Bez súhlasu otca nemôžeš. Ale asi nikdy nepochopím ten prístup "len nech platí"...

ibrunova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz