Zmena otca v rodnom liste

aredhel
27. dec 2014

neviete mi prosim niekto poradit ak je bio otec mojej dcery zapisany v rodnom liste (nie sme spolu) a v buducnosti by som sa vydala za ineho prip. moj partner by si ju chcel adoptovat a chcela by som aby bol aj v RL, musim ziadat povolenie od bio otca? neda sa to bez toho aby som ho musela kontaktovat a oznamit mu to?

sissy27
27. dec 2014

@aredhel potrebuješ súhlas biologického otca, pokiaľ by ti ho nedal, tak sa to dá riešiť súdnou cestou, ale aj vtedy bude toho účastný... takže úplne obísť ho nemôžeš, snáď iba keby umrel...

draik
27. dec 2014

Ak prejavuje záujem o dieťa, tak to nepôjde. Inak bez jeho súhlasu by to bolo možné len rozhodnutím súdu.

liz_lemon
27. dec 2014

@aredhel vsetko len cez sud

aredhel
autor
27. dec 2014

@sissy27
@draik
@liz_lemon a ak by som ho ziadala o suhlas akou formou by som to musela preukazat ze suhlasil? staci nejake vyhlasenie na papieri alebo ako aby som nemusela chodit na sud?

pribinak
27. dec 2014

Nemusi dokonca s dietatom byt ani v styku, staci, ze plati (plni si vyzivovaciu povinnost)

sissy27
27. dec 2014

@aredhel keďže adopcia (osvojenie) prebieha súdnou cestou, tak určite sa súdu nevyhneš... ty si najprv dobre rozmysli, čo vlastne chceš a potom rieš, hlavne nepredbiehaj udalosti...

niki101988
28. dec 2014

@aredhel Na súd musíš vždy čo sa takýchto vecí týka, dieťa nie je auto, že sa predá požičia a pod. Isté veci majú svoj zmysel to by si potom mnohé mohli dať ako otca kadekoho
Ak aj nie si vydatá a uvedieš meno otca v pôrodnici kým nemáš papier z úradu, že otec potvrdzuje otcovstvo stále bude dieťa nosiť len Tvoje priezvisko

miskacharly
28. dec 2014

@aredhel ked s tym biol.otec nebude suhlasit,tak ti nepomoze ani sud.len ak by boli na to vazne dôvody.

ivivaiveta
28. dec 2014

@aredhel na osvojenie potrebujes sudne rozhodnutie...cize ak mas v RL bio otca a ten na sude nebude suhlasit s návrhom na osvojenie zo strany tvojho terajsieho partnera, tak to neodklepnu...kolegyna ma tento problem, a to jej dcera ma uz 17, bio otca neznasa, nestyka sa s nim, na sude vypovedala, ze chce priezvisko svojho tatina, doslova..a to ma ma jej matka nového manzela uz 10 rokov, len dcera si proste povedala, ze ona to tak chce, tak sa podal navrh na sud...myslis, ze to brali do uvahy vsetko?...nie...tato zlato ridane plati, prisiel na sud, navymyslal, ze on dceru miluje, ze sa s nou nestyka, lebo matka zakazuje(cisty blud) a nepomohli si...normalne plati, dvakrát do roka zavesi sladkost na branu, ani len nezazvoni, potom vzdy povedal, ze nikto nebol doma, ze on volal a podobne kktiny...preto ked sa tu slobodne baby pytaju, ci uvies meno otca do RL,ked maju pochybnosti,alebo on nechce,alebo chce a je to imbecil, fakt na zvazenie, pre buduce roky, ked nikdy nevies, co sa moze stat..

aredhel
autor
28. dec 2014

@ivivaiveta ale ak otec nema zaujem o dceru, neplati na nu ani cent a nechcel by sa dostavit ani na sud?

aredhel
autor
28. dec 2014

@niki101988 ale ak sa niekedy vydam a budem chciet aby mala moja dcera priezvisko take ako mam ja (t. j. po mojom manzelovi) nebude s tym problem ak v rodnom liste ako otec je uvedeny niekto iny?

sue
28. dec 2014

@aredhel ak by si chcela,aby si novy manzel adoptoval tvoju dceru = bol v rodnom liste,musi prebehnut sud a biootec sa bud vzda otcovskych prav alebo mu budu odnate. Ak chces druhu moznost t.j.aby mala dcera priezvisko po vydatej matke,tak bud sa to da sudom,alebo obaja rodicia pojdete na Obvodny urad,kde suhlasne vyjadrite,ze chcete zmenit priezvisko dietata na zaklade sobasa matky ;) obvodny urad potom vyda rozhodnutie s ktorym pojdes na matriku,kde bol dietatu vystaveny povodny rodny list a vystavia ti novy.... Pozor pri tejto druhej moznosti sa nijak nemenia prava ani povinnosti otca dietata. Ostava ten isty. Novy manzel matky tym nenadobuda ziadny vztah k dietatu (vyzivne,dedenie a pod...)