Ahoj,
ma niekto skusenost?, alebo vedel by pomoct, prosim.
Som Slovenka, sobas v SR, zijeme v CR, otec obcan CR, syn narodeny v Cechach, ale mam aj slovensky rodny list.
Manzel mi nikdy neda suhlas, aby som mohla so synom odist spat na Slovensko. Pre mna je vsak situacia tu neunostna, som tu bez rodiny, sama, bez pomoci, na materskej a bez penazi, chcela by som sa velmi vratit. Je niejaka moznost /okrem unosu 🙂/ aby to bolo mozne spravit, a co vsetko je potrebne vykonat.
Vopred dakujem,
Eliska
ja neviem, ked sa rozvedies a ziskas dieta do svojho opatrovnictva, to akoze nemozes odist? 😲
@eliska75 v prvom rade je dolezite, komu bolo dieta zverene do opatery, to ze ti tvoj manzel neda suhlas neznamena ze sa odstahovat nemozes. tieto veci si pories s pravnikom, urcite su veci ktore sa daju poriesit. ak je dieta narodene v CR a ty si slovenka, obcianstvo este nema, ale moze mat obojake, aj ceske aj slovenske, podla toho ako sa rozhodnes. nie je to vylucne cech.
@latvia - ano obcianstvo ma narok oboje, ale vyuzivat vyhody neziska len rodnym listom, ale az prihlasenim na trvaly pobyt, to by mala urobit - najlepsie seba a syna prehlasit k rodicom co najrychlejsie na trvaly pobyt.
@anjelicek26 jj, to mi je jasne
Holky dakuem moc, ale nie je to take lahke, aj ked dieta je zverene do mojej opateri / peci, z maloletym sa nemozte vystahovat mimo statu bez jeho suhlasu. maly ma len 2.5roka, som s nim uz rok sama, a je to fakt tazke..neviem si predstavit zit cely zivot na mieste , kde nechcem. Ale koli synovi musim
trvaly pobyt mame v Cechach...rodne listy oba....bavila som sa s pravnikom, ten mi povedal nech zabudnem, ze bez jeho suhlasu to nepojde, pokym neda suhlas
V mieste naseho bydliska je sud skorumpovany, sudiac podla jednani ktore sme mali. Bola to fraska, vo prospech manzela. Tiez mi neudelia suhlas. A ze vraj na Slovensku nemozem ziadat o tom, pretoze sa to posudzuje podla skutocneho miesta pobytu dietata,co je v Cr.
Je to ako zacarovany kruh z ktoreho nejde von!
@eliska75 ahoj možem sa spýtať ako ste dopadli? ja som sa tiež odsťahovala v januári s malým na slovensko z čiech, ale moj manžel narozdiel od tvojho súhlasil nakolko mu hrozilo že naňho podám trestné oznámenie. ale súdy nám to celé riadne naťahujú a úrady si nas prehadzujú doteraz
@eliska75 - ak poziadas o zverenie syna do tvojej starostlivosti, tak sa mozes odstahovat aj na mars, ak ma otec auto, ide k vam autobus ci vlak,ma moznost vas navstevovat. Ak ho mate v spolocnej starostlivosti, mozete sa odstahovat len s jeho suhlasom. Takze ako prve by som podala navrh na sud o upravenie styku zo synom.