Žiadosť o výživné - strhávania z výplaty

27. dec 2023

Ahojte, potrebujem po rozvode (áno rozvod sme mali pred narodením dieťaťa) požiadať o výživné. Muž posiela na dieťa peniaze. ale už sa stalo pár krát že poslal aj o polovicu menej a dokonca vôbec žiadne peniaze.

Otázka 1). Strháva sa výživné automaticky mužom z platu, alebo o to musím špeciálne požiadať? Na dieťa poberá aj daňový bonus, ktorý chcem po nástupe do prace prehodiť na mňa.

Otázka 2). Koľko priemerne je suma na jedno dieťa mimo daňového bonusu?

Otázka 3). Dá sa o zverenie dieťaťa do mojej opatery zažiadať spolu so žiadosťou o výživné?

Ďakujem za odpovede🙏.

kate211
27. dec 2023

Z platu mu strhnu exekucne. Musis zajst za exekutorom.

dzulli1980
27. dec 2023

A ten daňový bonus Ti dáva? Lebo pokiaľ nežije s vami v spoločnej domácnosti, nemá naň nárok.

any3108
27. dec 2023

Odpoveď vyššie je dosť nepresná. Pokiaľ nemáte rozhodnutie súdu o určení výživného, nemáte na základe čoho podať návrh exekútorovi na začatie exekučného konania.
Je potrebné podať návrh na súd ide o určenie práv a povinností rodičov k mal. Dieťaťu -v rámci toho môžete navrhnúť upraviť starostlivosť o dieťa (osobná starostlivosť/striedavá), výživné a aj styk druhého rodiča s dieťaťom.
Po Tom čo prebehne súdne konanie, súd určí výšku výživného o.i. a následne ak na základe tohto rozhodnutia nebude druhý rodič platiť možno podať návrh na vykonanie exekúcie.
Čo sa týka DB, pokiaľ nežijete v spoločnej domácnosti, nemá druhý rodič právo na poberanie DB. Resp. Zvykne byť dohoda medzi rodičmi, že ho preposiela rodičovi, u ktorého deti žijú ale ani to nie je v súlade so zákonom

any3108
27. dec 2023

Ešte dodám, že výška výživného sa odvíja od mnohých faktorov najmä od veku dieťaťa, jeho riadne odôvodnených potrieb a v neposlednom rade od výšky príjmu povinného rodiča

autor
27. dec 2023

@any3108 čiže ak nebývame spolu a on poberá DB ktorý mi odovzdáva, tak nám DB môžu odobrať?

any3108
27. dec 2023

Áno, ale spravidla to daňový úrad sám od seba neskúma/ neoveruje, ale ak má podnet, tak preverí a keď nie sú splnené podmienky (spoločná domácnosť), tak odoberie.

autor
27. dec 2023

@any3108 super, dobre vedieť. Ďakujem.

autor
27. dec 2023

Čiže úpravu styku, zverenie do mojej opatery a výživné sa nedá v jednom vybaviť? Mám sociálnu fóbiu a traumu zo súdu ešte od rozvodu…🥺

any3108
27. dec 2023

Dá, píšem to v prvom komentári. Je to jeden návrh v ňom môžete navrhnúť upraviť starostlivosť, styk aj výživné

cacianka
29. dec 2023

Prečítaj si v tejto skupine, príbehy a diskusie na takúto tému, ešte lepšia je skupina Právne poradenstvo, tiež tu na koni, je verejná bezplatná. Hneď v úvode sú pravidlá a podstatne info na rôzne druhy práva, na rodinné je tiež. A potom mrte príspevkov od žien, ktoré presne toto riešili. Načítas a nastudujes si bez fóbie, a potom ľahšie poriešis