ahojte,,mam otázočku ktorá ma velmi trápi,, moj priatel ma dlhy v socialnej aj zdravotnej (v socialnej si niesom istá lebo vraj ked živnostník nerobí na fakturu ma nulove socialne) ..jedna mila pani mi napísala že aj deti dedia dlhy aj osoba žijuca s tým človekom aspon rok v spoločnej domácnosti..ale o tom som ešte nepočula,,že ked žijem s ním ale niesme zobratý,,len je moj priatel ,,tak ja mam zdedit jeho dlhy?..v zdravotnej?..zdá sa mi to velmi čudné,,dakujem za info
ešte osobne nepoznám prípad že deti zdedia dlhy,,teda asi len v prípade smrti rodiča?
A ešte jedna vec,iba určitú dobu nemusí platiť odvody do SP,tuším je to do júna alebo júla nasledujúceho roku po otvorení živnosti,ale potom aj keď má nulové daňové priznanie,musí platiť minimálnu sadzbu odvodu do SP okolo 130,27 tuším to bolo minulý rok. A akú má výšku dlhu v SP a ZP zistíš jednoducho na internete,keď si zadáš dlžníci sociálnej poisťovne a takisto v zdravotnej,do ktorej patrí
@lady511 precitaj si o dedicskych skupinach je to pod nadpisom dedenie zo zakona:
http://www.pravny-poradca.sk/dedenie
a potom si precitaj text pod nadpisom prechod dlhov.
Neviem ci sa dlhy dedia. Ale poznam jeden pripad co nechceli dat pozicku lebo rodic mal nevysporiadany uver, cize skor taky moze byt problem v buducnosti ze dieta je akoby nedôverihodna osoba vdaka dlhu rodica.
áno, dlhy deti dedia. ☹ do výšky zdedeného majetku. po smrti rodiča samozrejme.
dedičstvo možno odmietnuť, a nezdediť dlh. ale ak napríklad žijú v byte,kt. patril rodičovi, dedia byt aj dlh. odmietnu dlh-nedostanú ani byt, lebo dedičstvo sa musí odmietnuť alebo prijať celé. prijmú dedičstvo(napr. byt) a musia platiť rodičove dlhy.
Okrem toho, čo správne uviedla @bobsent dodám, že osoba žijúca v spoločnej domácnosti môže tiež dediť, aj keď nie ste manželia a za takých okolností potom môže aj nadobudnúť po poručiteľovi dlh (do výšky dedičstva). Ale pokiaľ ide o dlhy do sociálnej a zdravotnej poisťovne, tam si treba odsledovať aj ich premlčanie. Lehoty uvádzať nebudem, lebo sú rôzne, podľa toho kedy dlh vznikol, v rozpätí 5 - 10 rokov.
@havana_frost no s tou premlčacou dobou som si neni celkom ista.To si potom nemusime platit viaceri,vsak po 5-10 rokov sa to niekde strati.Myslim,ze v socialke ak mas dlh a poziadas o dochodok,asi tazko ho dostanes len tak,aby si si nezaplatila svoje dlhy
a este jedno,vsetky dlhy v soc.poistovni a v zdravotke su po vyzve na zaplatenie dlhu postupene exekutorovi,takze v ziadnom pripade o premlčani nemože byt ani reč
@mihula Nuž tak hádam nespochybňuješ, že v zákone je premlčanie dlhov napríklad 10 rokov. Že sa dovtedy dlh postúpi exekútorovi a premlčacia doba spočíva, je iná vec. Na vyplatenie dôchodkov sú tiež pravidlá, to neviem naspamäť, ale napríklad taká SZČO ak žiada o materské, tak nemôže mať dlh na poistnom posledných 5 rokov. Ale pokiaľ hovoríme o dedení dlhov, tak áno, o premlčaní môže byť reč.
@havana_frost to ako,,ked s ním žijem,,,tak mám zdedit jeho dlhy?ked niesme manželia? a nemám spoločný trvalý pobyt?
tak napíšem svoj prípad.môj otec dlhy za života vo výške 2 500 000 sk.áno toľko.ja som odmietla prebrať dedičstvo a prešlo to na moje dieťa.áno čítate správne na vnúča ktoré v živote nevidel.ja a otec malej sme museli za ňu odmietnuť,ale kedže sme zainteresované osoby hľadali jej kuratelu,ktorá ju bude zastupovať.toto sa vlieklo 2 roky kým si to niekto vzal na krk.samozrejme bol súd.prišli sme na súd a sudkyňa len kukla do papierov a klepla kladivkom že po 2 rokoch nemá čo riešiť.
@havana_frost nie,nič nespochybnujem,len viem s určitostou,že ak robis dlh v zdravotke viac ako rok a vyzvu ta k uhrade a ty nič,ani len dohoda na splatkovy kalendar.mas na krku exekuciu a mas narok len na urgentne osetrenie.To iste v socialke.Kolegyna teraz riesi dlh manzela 10.tis.euro plače,že jej bucha na dvere exekutor
Pokiaľ ja viem a je to tvoj priateľ,nemáte spolu žiadny právny vzťah týkajúci sa BSM,teda ty s jeho dlhmi nemáš vonkoncom nič,ak si mu niekde v banke neručila a podobne. Problém by mohol nastať jedine v prípade,že by prišiel exekútor a myli by ste rovnaké trvalé bydlisko,tam by bola dôkazná podstata na tebe,že veci patria tebe a nie jemu.Ak ho nemáte zhodné,exekútor s tebou nič nemá.Dieťa by síce v 18-tich,ak by po ňom dedilo mohlo zdediť jeho dlhy,ale dedičstvo môže odmietnuť. Deti maloleté sú chránené,nemôže im na účet siahnuť nikto,len zákonný zástupca a ani napr.rodičovský príspevok alebo alimenty nie sú postihnuteľné a pokiaľ by ich z tvojho účtu napríklad stiahol,tak podľa exekučného poriadku,keď o to požiadaš je povinný ti ich bez odkladu vrátiť. Nie som právnička,môžem sa mýliť,ale podľa mojich skúseností je to takto.