Závet

lucia20
21. okt 2013

Mile mamicky, chcela by som sa s Vami poradit. Neviem, ci toto uz niekto riesil, ale mozno sa dozviem cosi noveho.
V tomto roku som sa rozviedla. Cely hnutelny a nehnutelny majetok ostal mne, tak isto aj vsetky dlhy z manzelstva. Mam tri deti s mojim ex a teraz cakam dalsie dieta s terajsim priatelom. Chcela by som nejako zaopatrit moje deti, keby sa mi nahodou cosi stalo. Mam uzatvorenu zivotnu poistku spolu so setrenim. V takej vyske, ak by sa mi cosi stalo, aby z toho bolo mozne vyplatit hypoteku a detom ostal dom bez zavazkov a tarchy.
Ale uvazujem o tom, ako to mam spravit s majetkom po mojej smrti. Moj ex moze spravovat ich majetok do ich plnoletosti. To znamena, ze by mohol hybat do toho casu s ich majetkom nie? Neviem ako zabezpecit to, aby detom nehnutelnost ostala. Vsetkym styrom a zaroven ako zabezpecit, aby tu do ich plnoletosti, vsetkych, mal moznost byvat aj moj priatel spolu s nasim dietatom. Nechcem, aby moj ex, ale ani moj terajsi partner mohli s majetkom do ich plnoletosti hybat. Chcem, aby majetok ostal cely detom. Mam v tom totalny chaos ako to spravit. Staci to nejako spisat a dat notarsky overit, alebo bude na to lepsi pravnik? Riesil nieco podobne uz niekto? Kazdu radu uvitam. Dakujem.

jankatt1
21. okt 2013

Navštív notára a on ti poradí!

marcelatje
21. okt 2013

Neviem si to dosť dobre predstaviť. Akože po tvojej smrti by v dome býval terajší priateľ s tvojimi deťmi a staral by sa o ne kým ich zákonným zástupcom by bol ich otec? čo ti ja viem.......čisto teoreticky ak zomrieš o 3 roky (nedajbože) tvoj terajší si privedie novú partnerku do domu tvojich detí a budú tam spolu žiť v podstate cudzí ľudia ďalších +/-15 rokov? 3 deti by mali ako zákonného zástupcu tvojho ex a jedno tvojho súčastného partnera ktorý by bol zároveň ťarchou na dome...... chápem že nechceš rozdeliť deti, ale každý otec by sa chcel postarať asi o tie svoje .... tvojho súčasného partnera by som do toho neplietla, našla by som si dobrého právnika aby boli zabezpečené najmä deti. Najlepšie je držať sa v plnom zdraví ešte aspoň 50 rokov 😀

lucia20
autor
21. okt 2013

@marcelatje nie nemyslim to tak. nechcem, aby sa terajsi staral o deti a ich otec bol odstaveny. to nie. ale chcem docielit to, aby moj priatel a nase dieta neskoncili niekde na ulici, ale zaroven, aby dom bol stale mojich deti. t.j. vsetkych styroch.

marcelatje
21. okt 2013

@lucia20 je to zapeklitá situácia, lebo ak chceš aby tvoj terajší v dome býval do dospelosti vášho spoločného dieťaťa a o tvoje 3 deti z manželstva sa bude starať ich otec bude im musieť zabezpečiť nejaké bývanie to akoby boli na ulici oni. Alebo že by si tam žili pekne na hromádke všetky 4 deti a ich otcovia? Podľa mňa to podľa tvojich predstáv celkom nepôjde, lebo bývanie si bude musieť niektorá strana nájsť tak či tak (neviem ako je na tom tvoj ex) toto by som určite neriešila sama 😕

sisaha
21. okt 2013

@lucia20 ak mas zivotnu poistku na dostatocnu sumu, ktora pokryje napr vysku hypoteky, uved opravnenu osobu ktorej poistovna vyplati vsetky peniaze niekoho, komu doverujes, t.j. napr tvoja mama. ak tam uvedies deti, po tvojej smrti ziskaju tie peniaze ich zakonni zastupcovia cize otcovia a nikde nemas zaruku, ze tie peniaze aj dostanu niekedy. Opravnene osoby mozes menit takze povedzme o nejaky cas ked deti budu dospele tsk opravnenou osobou budu ony.

lucia20
autor
21. okt 2013

@marcelatje len mi to pride trosku divne, aby s mojim majetkom mohol narabat moj ex... sak to je na porazenie. on ma teraz vlastny dom, takze byvanie ma, ale kto mi zaruci, ze by cosi neporobil a moje deti nedojdu o vsetok majetok. napr. toto preda a peniaze si necha, pripadne minie a deti nebudu mat nic. do dovi a dopo. inak moj terajsi a byvaly sa dobre znasaju. by si az neverila ake absurdne situacie sa tu niekedy deju. 😀

@sisaha hej aj nad tym som uvazovala. toto ma az tak netrapi, lebo to je uz zariadene, ale co ten majetok. ako ho zabezpecit tak, aby sa s nim nemohlo pohnut.

lucia20
autor
21. okt 2013

@marcelatje este ma napadlo, ze ak by ex chcel dom predat, vlastnikom bude aj toto dieta, ktore cakam, cize jeho otec by musel s predajom suhlasit tiez, nie? bez suhlasu terajsieho partnera by to ten predosly nemohol predat nie? och boze, dufam, ze sa nic nestane a je po probleme. 😀

marcelatje
21. okt 2013

@lucia20 presne to ma napadlo, že čiastočným vlastníkom bude aj tvoje štvrté dieťa a v tom prípade by to bolo na dohode oboch zákonných zástupcov. Ale keď vravíš že si tak dobre rozumejú .... 😕 😀

lucia20
autor
21. okt 2013

@marcelatje rozumiet si rozumeju. 😀 skor mam pocit, ze sa tak nejako toleruju, lebo vedia, ze ked do seba zacnu rypat zacnem byt zuriva ja a to asi ani jeden nechce zazit. byvaly to pozna a terajsi to uz spoznal. 😀 😀 😀 😀 😀 ale toleruju sa, ale ze by ten novy tahal za jedno lano s mojim ex, tomu neverim. 😀 ma na neho tazke srdce, aj ked sa na seba usmievaju a hovoria si vtipy. 😀 a ze chlapi sa nepretvaruju. 😀

ale kym sa nevrazdia, tak je dobre. 😀

tak tym by sa to dalo ciastocne vyriesit. ze dom by bol v podstate zablokovany suhlasom terajsieho. na toto asi fakt bude treba pravnika. aj toho asi picne. ako aj pri nasich rozvodoch. 😀

maminuska
21. okt 2013

@lucia20 tvoje deti po prípadnej tvoje smrti dostanu opatrovníka, teda kvázi nového zákonného zástupcu. Nakladať s majetkom detí môže iba so súhlasom súdu. Taže svojvolne predať dom len tak nemôže ani jeden

lucia20
autor
21. okt 2013

@maminuska takze opatrovnik nemoze nakladat s majetkom podla svojho uvazenia?

lucia20
autor
21. okt 2013

@maminuska a este otazka, co si mam pod pojmom dostanu noveho opatrovnika predstavit? niekoho koho urcim ja alebo ako ho "dostanu"?

maminuska
21. okt 2013

@lucia20 s cudzím majetkom nemôže. Ja mám v opatrovníctve dospelu dcéru ( MR ) a na nakladanie s jej nehnuteľnosťou potrebujem súhlas súdu.
Aj ako rodič nemôžeš len tak predať majetok svojich detí . Potrebuješ na to súhlas súdu , máš ho len spravovať.
Čo sa týka nového opatrovníka, myslela som tým zákonného zástupcu a mal by ho prebrat automaticky biologický otec, tomu však nemusí súd stanovit aj spravovanie majetku detí. On síce je zákonný zástupca ale deti nemal zverené .
Právnička ktorá ma zastupovala mi vravela že už taký prípad mala.

lucia20
autor
21. okt 2013

@maminuska no u nas je problem, ze otec ma pravo zastupovat deti a spravovat ich majetok. tak mi radila pravnicka.... 😒 uz viem, ze to bola somarina, ale co uz...

aristka
22. okt 2013

je to tu ťažké riešiť ,lebo aj záveť má svoje pevné pravidlá takže potrebuješ radu notára a tak ako napísala
@maminuska ak by sa ti stalo niečo pred ich plnoletosťou tj.smrť rieši sa to zákon zástupcu a ten bez povolenia súdu nemôže z majetkom robiť nič tj.predaj alebo iné a ročne musí podávať správu o spravovaní majetku ....takže šup sa právne poradiť budeš to mať odborne vysvetlené a potom budeš vedieť či je závet potrebná....

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alicka1982
22. okt 2013

Prepac za otazku, len zvedavost..preco si sa rozviedla s 3 detmi? Musi to byt tazke, co k tomu cloveka privedie? A ako sa hlada partner a zacina odznova? A ako si mozu ex a terajsi rozumiet? Obdiv a cudovanie sa zaroven.