Zastupovanie na súde

cacianka
20. apr 2015

Dali ste sa zastupovať na súde, alebo ste zastupovali niekoho ?
Môj priateľ má predvolanie na súd ohľadom zvýšenia výživného. Keďže po úraze má trochu problémy s rečou a najmä s vyjadrovaním, a ani nemá takú slovnú zásobu a výrečnosť ako ja, uvažovali sme, že mi dá plnú moc na zastupovanie - aby som rozprávala ja a on iba podľa potreby doplní. Viem že sa to dá, je to legálne, ale našla som aj poznámku, že potom nemôžem vypovedať v tomto procese ako svedok, napr. o osobných pomeroch. Na právnika peniaze nemá, na bezplatného nemá nárok.
Máte nejaké skúsenosti, zažili ste to ? Prosím o rady a skúsenosti iba v tejto oblasti, o rôzne útoky "v mene dieťaťa alebo matky" nemám záujem. Ďakujem za príspevky
PS. V tomto prípade nejde o nezáujem o dieťa alebo odmietanie platenia výživného, ale skôr o veľmi neprimerané a vysoké nároky matky.

natalym
20. apr 2015

Zavolaj na súd tomu komu je prípad pridelený a opýtaj sa. Ja som tak volala a asistentka mi ochotne poradila.

bonaqa2013
20. apr 2015

@cacianka neprimerané a vysoké nároky matky - to tvrdí takmer každý chlap.
Ale môžeš ho zastupovať je to povolené. Nemusí zastupovať právnik, môže hoc kto iný, len právnik vie v tom chodiť - pozná paragrafy, právnické kľučky a takmer všetci právnici sú výreční.... Len si za to zapýta nekresťanské peniaze.

lajlilinka
20. apr 2015

Áno, môže dať plnú moc na zastupovanie aj inej osobe ako právnej. Po celý čas je prítomný na pojednávaní, bude tiež musieť so súdom komunikovať a vyjadrovať sa...
Nie každý dokáže so súdom komunikovať tak ako súd vyžaduje, záleží aj od sudcu...aj preto v praxi sa s tým stretávam...

cacianka
autor
20. apr 2015

@bonaqa2013 - ja viem aké sú nároky na život a náklady a nikdy by som nechcela ošklbať dieťa.
priateľ mal úraz a teraz má aj iné zdravotné problémy, tak si nevie nájsť viac platenú prácu, má priemerný bežný príjem . "matka" si nárokuje polovicu z jeho príjmu, nezaujíma ju, z čoho má žiť on, bývanie, jedlo, poistka, cestovné, občas niečo nevyhnutné na seba tiež niečo stojí. Na dcéru platí nad sumu stanovenú súdom, platí jej poistku a šetrenie, na všetky sviatky jej niečo daruje, kúpi, každý mesiac niečo na hygienu, oblečenie, vreckové, ked sa vedia dohodnúť tak aj na výlet alebo lacnú dovolenku si pre ňu našetrí, knihy a kozmetiku, skrátka sám si veľa nedopraje, ale dcére rozumne prispieva a aj jeho rodičia jej stále niečo dajú, len bývalke je to málo. bohužiaľ ju poznám, je to dosť jednoduchá osoba, nahuckaná primitívnou matkou.
bývajú so starými - dedo si nabral pôžičky z nebankovky, bývalka si potrebuje kompenzovať chýbajúce peniažky ...
a keby mal priateľ platiť nekresťanské peniaze právnikovi, koho by obral, seba či dcéru ?
potrebujeme len reálne zdôvodniť nemožnosť plniť privysoké požiadavky matky, argumentovať že suma posielaná na jej účet by mala stačiť a navýšenie nechce dať k rukám matky, ale radšej dcére platiť stravné v škole, krúžok, poistku, sporenie a nejaké bežné nákupy, radi by sme to všetko dokladovali, hoc´aj každý mesiac, lebo priateľ nemá žiadnu istotu že matka tie peniaze reálne použije pre dcéru, už sme zažili s ňou všeličo ...
on sa nevie verejne takto vyjadrovať, má určitý hendikep po úraze, a ked ho budem zastupovať ja - "rečniť "na súde , tak nemôžem byť ako svedok o jeho a mojom osobnom živote... či ?

natalym
20. apr 2015

@cacianka Nebude tam konflikt záujmov?

lajlilinka
20. apr 2015

@cacianka obaja budete účastníci konania, takže nemôžete vystupovať ako 'svedkovia'. Jedno vylučuje druhé.

cacianka
autor
20. apr 2015

@lajlilinka - prosím ťa, ako je to s tým zastupovaním - potom nemôžem byť aj ako svedok a svedčiť o jeho a mojich osobných pomeroch.
tento môj popleta si neodkladal bločky z nákupov, a tie čo si odložil, nevie kde to založil alebo omylom zahodil, ked som mu to pripomínala, aby si to pekne evidoval a odkladal potvrdenky, myslel si že ved je zjavné že jej prispieva nad sumu určenú súdom, bolo mu trápne že si má učtovať vlastnú dcéru. teraz mu to vyplávalo ako korok, preto potrebujeme aj svedectvo, a kto iný ako ja, čo ho poznám najviac ,
spolu sme vyberali veci pre dcéru, nakupovali, platili, ja som mu navrhla zvýšenie platieb na účet, poistku a šetrenie, jeho rodičia pri tom neboli, ani kamarátky a kamaráti, iba sporadicky.
tak mám dilemu - mám ho zastupovať a suplovať jeho rečový a rečnícky hendikep,
alebo svedčiť v jeho prospech, že naozaj prispieva aj naviac (výpisy o platbách má, ale nie bločky z nákupov , výletov a dovolenky).
nemám žalúdok, povahu ani nervy na klamanie a pred súdom duplom.

cacianka
autor
20. apr 2015

@lajlilinka medzitým čo som písala, si mi odpovedala. ak s tým máš skúsenosti - čo je lepšie pre nás, neviem sa rozhodnúť.lebo ked ho budem zastupovať, budem pri nich vo vnútri a môžem aj reagovať na jej prípadné nezmysly, ale ako svedok budem musieť byť za dverami a čakať, tak nebudem vedieť reagovať na jej bludy.....
jak hamletka

cacianka
autor
20. apr 2015

@natalym - na papieroch je meno sudkyne a meno osoby ktorá to písala, to je jej asistentka ? pre istotu sa pýtam.

natalym
20. apr 2015

@cacianka Môže byť a nemusí. Vypýtaj si k telefónu tú sudkyňu, aj tak bude hovoriť s Tebou asistentka..
Priprav si číslo spisu.

natalym
20. apr 2015

Ja by som to zastupovanie radšej nechala na niekoho nezávislého. A cez ÚP sa nedá, neviem, len ma to napadlo. Alebo cez nejaké občianske združenie. Ja mám zastupovanie ale v inej veci za 60 €. To nie je veľa, či?

lajlilinka
20. apr 2015

@cacianka keď ho budeš zastupovať, nemôžeš svedčiť. Čo sa týka svedkov, partner ta navrhne ako svedka, musí uviesť dôvod a hlavne prečo a čo chce aby si svedčila. Je na sudcovi či mu vyhovie alebo nie. Môže sa stať, že súd tvoje vypočutie ako dôvodné považovať nebude...
Čo sa týka info, buď zavolať asistentke ,alebo do informačnej kancelárie. Priamo so sudcom nie je komunikovať možné.
Na predvolaní alebo iných papieroch zo súdu je uvedený samosudca a kontakt na asistentku sudcu. Bude potrebovať sp.značku konania... Napr. 21P/123/2015....

cacianka
autor
20. apr 2015

dievčatá ďakujem.
keď ma navrhne na zastupovanie, sudkyňa to nemusí akceptovať,keď ma navrhne na svedectvo -nemusí považovať za dôvodné. to má požiadať rodičov, či by súhlasili zo svedectvom ?!? nechcel ich až takto do toho zaťahovať, chcel si svoje veci riešiť sám, teda s mojou pomocou.
stretávame sa spolu už 10 rokov, oveľa viac ako bol s bývalkou (2 roky), poznám ho ako zodpovedného človeka, (až na tie potvrdenky a občas lieky), viem o jeho vzťahoch s dcérou najviac zo všetkých z jeho okolia, pomáhala som mu od začiatku upevňovať s ňou vzťahy, som mu oporou, v niečom aj on mne, ako žena som ho navigovala aby nerobil dcére len nákupy sladkostí a detských blbovín, ale aj potrebných praktických vecí, aby trval aj na osobnom spolužití, aby nebol iba ocko do cukrárne a zoo, aby s dcérou podľa možností a okolností zažíval aj rodinný život , primerane nákupy, varenie, upratovanie, pranie, kino, divadielko, prechádzka a hlavne komunikácia, vždy a často a všeličom. chcel to aj sám, len to niekedy nevedel pred bývalkou prezentovať, vlastne ani nemohol, hned ho zrušila...
našťastie teraz dcéra chodí na základku do ich mesta, tak sa to dá lepšie zvládať osobne s ňou, bývalku ku šťastiu nepotrebuje, ale aj tak so starou neúmerne zasahujú do vzťahu otca a dcéry.
pritom si nemyslite že sa robím za svätú,(aj som na ňu zvýšila hlas ked robila hlúposti) ved vidím ich vzťahy-nevzťahy, som realistka so srdcom, ked chce a potrebuje, poviem mu svoj názor, veľa spolu hovoríme, tak preto by som si vedela prestaviť moju pomoc na súde,
len ktorú variantu si vybrať . . .

natalym
20. apr 2015

@cacianka Ja si myslím, že ako svedkyňa máš šancu. Keď ste tak dlho spolu. Ja by som to zastupovanie nechala na niekoho, kto nie je rodina. Nemá niekoho schopného, kamaráta, z práce.Ja by som radšej investovala do advokáta.

cacianka
autor
20. apr 2015

@natalym - investovať do advokáta sa naozaj neoplatí, ak by aj mal toľko peňazí, čo nemá, radšej by dal na potreby pre dcéru. a takého kamaráta, čo by trošku lepšie vedel o pozadí a pritom sa vedel vyjadrovať vhodným spôsobom, nemá. dosvedčiť áno, zastupovať nie. ani nikto iný z rodiny. ešte skúsim napísať bývalej spolužiačke, robí niekde na súde, čo by bolo lepšie. možno mi odpíše.
do 10 dní musíme pripraviť všetky podklady, zajtra ideme na pohreb, priateľ je teraz chorý a z toho dosť vyčerpaný, tak je aj rozladený že sa tomu nevie venovať lepšie. tiež sa skúsime popýtať v práci, aj ked vôbec nerobia rodinné veci. skúšam aj tu na MK. viac hláv ...

Ďakujem

natalym
20. apr 2015

@cacianka Držím palce. Možno sa Ti niekto ozve.

bonaqa2013
20. apr 2015

@cacianka pozri ešte skupiny - mali by tu byť právnici. Alebo ešte skús napísať na HN online.sk na tejto stránke odpovedajú právnici na rôzne otázky čitateľov.

kaktusik007
21. apr 2015

@cacianka tak toto je fakt dilema.... co spravit... na jednej strane vies dosvedcit vela veci, na druhej strane potrebujes aby na tie veci priatel poukazal - co asi bez teba nespravi.....

cacianka
autor
22. apr 2015

@lajlilinka ďakujem ti za orientovanie.pomohlo mi to utriediť a potvrdiť znenie zákonov medzi riadkami.
veľa vecí mám pozisťovaných kvôli môjmu dávnemu rozvodu, pozerávam niekedy aj súdnu sieň( 😨 ), aj ked viem že je to veľmi upravené,
viem že so sudcom/ sudkyňou nie je možné komunikovať, ale to mi povie asistentka, či ma sudkyňa bude akceptovať ako zástupcu, alebo svedka ? ako to má vedieť ? viem aj o číslach podaní a pod.

zastupovať - by som ho mala kvôli tomu, že sa nevie poriadne vyjadrovať, reagovať na rôzne podnety bratom,
poviem to trochu prehnane - pomalšie mu to zapaluje v takomto rozpoložení a strese, ked máme kľud a hovoríme trochu dlhšie, tak mi to nejako vysvetlí a ja pochopím čo tým chce povedať, takže má veľké obavy, ako to vyznie v jeho neprospech na pojednávaní, lebo je potom nervózny sám so seba a niekedy trochu vybuchne.
svedčiť - by som mala preto, že viem veľmi podrobne, ako a čo jej platí, prispieva nad rámec súdom určeného výživného, asi tak o 60 - 80%, v súrnych prípadoch aj 100 -120%, čo expartnerka zatají, a neustále sa sťažuje a obviňuje ho

ona a jej rodičia sú neskutočne hamižní (ešte len spolu chodili asi pol roka, tak pri jednej návšteve u jeho rodičov ho začali tlačiť do toho, aby na ich dcérenku dal prepísať polku domu, jeho rodičia = jediní vlastníci, dve deti, obaja zdraví a aktívni päťdesiatnici, takže o nejakom majetkovom delení deťom nebolo ani reči , nieto ešte na nejakú frajerku 🙂 )

On hlavne - nechce žgrlošiť na vlastnej dcére za každú cenu, len nechce ex platiť keš / na účet, najlepšie platiť potrebné náklady priamo osobne v škole, a pod.lebo ona nevie hospodáriť.
ani nemá žiadny majetok, dom, byt, pozemky, vlastné bývanie, auto ani úspory (chvalabohu ani dlhy), nepije nefajčí, nemá veľký plat(cca 550 - 580,-€),
Ona -v byte bývajú 2 dôchodcovia, starý má veľmi pekný dôchodok z armády, ale ten prefláka na hovadiny a nebankové pôžičky, teraz s nimi žije aj jej prvý nemanželský syn, ktorý zarába tiež veeeeľmi slušne, cez 1 000 €,

do vyjadrenia k návrhu na úpravu výživného môže uviesť iba základné info, lenže ked sa ex na pojednávaní vyjadrí že akí sú chudáci, vyráta čo všetko musí dcére platiť, a on hajzlík neplatí, priateľ sa nebude vedieť obratom vyjadriť k jej bludom a konštruktívne oponovať, reagovať, keby som bola pri ňom, viem reagovať

ked budem čakať na svedčenie na chodbe, prd sa viem vyjadriť k jej bludom, a ešte ani nemusím byť predvolaná ako svedok. máme teda obavy, že zostane ako debil a hajzel ...
prepáčte že sa tu takto rozpisujem, pomohlo mi to trošku sa uvoľniť, nechcem zaťažovať len mojich a jeho blízkych, ich to trápi dosť, tak nechcem im vŕtať v ranách, tu na fóre si anonymne napíšeme, prečítame, poradíme a môžeme vypustiť z hlavy....

cacianka
autor
14. máj 2015

@lajlilinka
@kaktusik007
@bonaqa2013
@natalym
ak vás to trochu zaujíma, tak dievčatá máme po súde. Splnomocnil ma priateľ na zastupovanie, sudkyňa akceptovala, lebo sme vo vyjadrení k návrhu uviedli aj dôvody. bývalka až nadskakovala, ked ma tam na chodbe uvidela. klamala, len sa tak prášilo. ale sudkyňa len sucho uviedla, že majú preverené otcove údaje, že je pravda že prispieva nad rámec výživného a nie je pravda, že dcéra nemá záujem o stretávanie a nemajú dobrý vzťah. uviedla som jej konkrétny dôkaz. ja som ani veľmi nehovorila, len som vyvrátila tvrdenia pani navrhovateľky a uviedla príklady. ma sme boli dôstjní a slušní, ona vyskakovala a skákala do reči, tak ju sudkyňa a akože všetkých upozornila, že sme na súde a máme sa podľa toho správať.
pred otvorením pojednávania sa pokúsila o zmier a mimosúdnu dohodu rodičov. ked sa dohodli na sume a ona upustila pod silou argumentov aby doplatil peniaze za uplynulý rok, on súhlasil s navýšením takmer koľko navrhla, potom sudkyňa otvorila pojednávanie, zhrnula rodičovskú dohodu, urobili zápis, podpísali sme a po 45 min. išli von. Vyhotovenie zápisnice a rozsudok príde mne, lebo som bola zástupca. teraz som len zvedavá, ako bude reagovať dcérenka, bude jej dnes večer volať, kto vie čo mamička doma vyvádzala.... hned rovno zo súdu išiel môj do banky, doplatil zvýšenie za tento mesiac a dal platobný príkaz od 1.6. na novú sumu. takže darčekov a nákupov bude veru menej ako doteraz. Ďakujem vám za rady.

bonaqa2013
14. máj 2015

@cacianka a koĺko teraz platí? Ach tie súdy ja tam tak nerada.....

cacianka
autor
14. máj 2015

@bonaqa2013 130,- a poistku okolo 30,-

natalym
14. máj 2015

@cacianka Tak som rada, že sa Vám darilo.Prajem všetko dobré.

cacianka
autor
14. máj 2015

@natalym ďakujeme. peťo sa v žiadnom prípade nechcel vzdať zodpovednosti a vyhnúť plateniu, len chcel rozhodovať aj on čo sa kúpi a kedy a nielen si dcéru kupovať darčekmi.