Želám príjemny dobrý deň.Čakam dieťatko,mam pred sebou posledých pár týždňov.Potrebujem poradiť.Otec doposiaľ neprejavil záujem o moje/jeho dieťatko.Potrebovala by som vedieť aké sú postupy v takomto prípade? Možem podať žiadosť na súd pred narodením? Alebo aké sú moje povinnosti a ako postupovať v takomto prípade že muž otcovstvo zapiera? vopred ďakujem za pomoc
samozrejme ze som google v tomto pripade pouzila uz niekolko krat,no nedozviem sa tam presne to ,čo potrebujem.ci okolnosti okolo matriky.kedy sa podava pri zapreti ziadost na sud... ci to musim podat ja ,alebo ako...väcsinou pisu o tom kedy a za akych okolnosti sa otcovstvo takpovediac schvali
@veronikadan nie googla, vyhladavac tu na MK.... ked si otvoris forum, je tam taka velka kolonka....staci tam napisat...kocky uz o tom tu pisali 😉
V prípade že by sa našiel ktosi kto má skusenosť s podobnym problemom ...tak dakujem za pomoc 🙂
Žiadosť o zapretie otcovstva sa na súde môže podať jedine po narodení ziveho dietata... V žiadnom prípade nemožno zapriet ešte nenarodene dieťa. Žiadosť môže podať aj otec, aj matka, v budúcnosti aj samotné dieťa. ak muz chce otcovstvo zapriet, tak jedine tak, ako som spomenula - na súde a jedine po jeho narodeni...sud potom preskúmať žiadosť, príde na rad test otcovstva, atd.
Aha - vy nie ste manželia, však? V tom prípade, ak tvoj priatel dieťa zapiera, budes musieť po narodeni dietata požiadať sud ty o určenie otcovstva... Tam je potom uplatňovana tretia domnienka otcovstva - a teda, že otcom dietata je muz, ktory so ženou sulozil v case rozhodujúcom o tehotenstve. - tam je presne dane rozpätie dni, kedy k pohlavnemu styku malo dôjsť na to, aby žena otehotnela. Ale urcite sa budu aj v tomto prípade vykonávať testy, hlavne ak tvoj priatel bude namietat.
@veronikadan mozes domneleho otca osloviť sama, že buď otcovstvo sam prizna, alebo to das na sud a ak bude nadalej zapierat, tak budu nariadene DNA testy, ktore po dokazani, ze je otec si aj sam zaplati...cena je cca 500 eur. Nech uváži ci sa mu to oplati..
takze po narodeni poziadam sud o urcenie...urobi sa dokazovanie,spravia sa testy... a je to 🙂 V takom pripade on bude na strane odporcu a vsetky platby ako sudne trovy a testy bude hradit on,rovnako naklady na dieta do jeho narodenia ,ak sa nemylim.ostala som sama... rodinne pravo je pre mna spanielskou dedinou... kazda rada mi pomoze.dakujem
@veronikadan viem, ze DNA testy su hrozne drahe a cakacka je aj 2 roky
budem mat pravo na poberanie vyzivneho od statu,dokial sa otcovstvo neprideli ?
No myslím, že na testy sa uz tak dlho nečaká - výsledky testov sú veľmi rýchlo hotove, za pár tyzdnov- druha vec je, akou rýchlosťou fungujú naše sudy a či sa otec dietata nevyhyba súdnym pojednávaniam a pod., vtedy to kľudne môže trvať aj dva roky - ale urcite sa tak dlho nečaká na samotné testy.
Čo sa poberania vyzivneho týka, nie som si sta, ako to presne funguje - myslím, že o to budes musieť požiadať.. Skús si zavolat do sociálnej poisťovne, tam ti to urcite povedia.
Ak sa zistí, že je otcom dietata on, samozrejme testy bude musieť zaplatiť on - takisto môžeš požiadať, aby zaplatil aj sudne trovy a aby ti preplatil časť vybavicky a nejakých tvojich nákladov. V tomto prípade odporúčam odkladať bloky a faktúry, ci uz za oblecko, alebo za lekarku, vytaminy, vyzivove doplnky, atd. aby si sa mala čím preukázať - že si tie peniaze skutočne minula na to, na čo ich ziadas.
@veronikadan nie nebudes.ak myslis institut nahradneho vyzivneho tak na to aby si nan mala narok musia byt splnene iste podmienky.
narok vznika ked poviny si neplni svoju vyzivovaciu povinnost urcenu mu sudom alebo na zaklade sudom schvalenej dohody.
a potom este musia byt splnene dalsie nalezitosti
o nahradne vyzivne sa samozrejme musi poziadat.nie je to automaticky dane.
@veronikadan my cakame na sud uz tri mesiace takze take jednoduche to urcite neni
tak mam drobca uz na svete... mam ist este na socialnu kuratelu buduci tyzden,,, slecna ktora sedela v kancelarii za stolom mi povedala ze to bude trvat asi mesiac...tak som teda zvedava ako pochodime... bola by som stastna prestastna keby nas vybavili do konca tohto roka
Janka a preco tri mesiace.. kde je problem... je problem v nasom sudnictve alebo vas cteny otecko sa vyhyba ?
@veronikadan pouzi vyhladavac a napis tam "zapretie otcovstva".....vyhodi ti hned niekolko existujucich diskusii