Zákaz styku s otcom

18. jún 2024

Potrebovala by poradiť..Otec môjho syna (chválabohu sme neboli manželia)skončil pred pár rokmi na psychiatrii nakoľko mu bola diagnostikovaná paranoidná schizofrénia.Syn je súdom zverený do mojej starostlivosti a bývalý ho máva každý druhý víkend .Tu nastáva problém ...Mám podozrenie ,že berie drogu plus táto diagnóza ....O syna sa bojím... Bývalý sa odmlčal a syna si cca4 mesiace nezobral cez víkend (chválabohu)ale brávali si ho jeho rodičia.Teraz sa zrazu zjavil našiel si frajerku nejakú feťačku a znova sa so synom stretol keďže si ho na víkend zobrali jeho rodičia.Moja otázka znie ako mám postupovať aby obmedzili alebo zakázali styk otca s mojím synom...Mám podať návrh na súd?? Ďakujem..poprosím komentáre typu na čo som si s takýmto človekom urobila dieťa teraz nie je podstatné

martinkatinka
18. jún 2024

Ano, podat navrh... Bez toho to nepojde.

alenah31
18. jún 2024

Podáš návrh na obmedzenie styku s dieťaťom na súd a svoje odôvodnenie počas pojednávania musíš jednoznačne preukázať. Súd môže obmedziť otca vo výkone rodičovských práv, napr. v časti práva na stretávanie len vtedy, ak žije trvalo neusporiadaným spôsobom života, svoje povinnosti vyplývajúce z rodičovských práv a povinností nevykonáva vôbec alebo nezabezpečuje výchovu maloletého dieťaťa. Pozbaviť rodiča výkonu rodičovských práv môže súd vtedy, ak rodič zneužíva svoje rodičovské práva a povinnosti najmä týraním, zneužívaním, zanedbávaním maloletého dieťaťa alebo iným zlým zaobchádzaním s maloletým dieťaťom, alebo výkon rodičovských práv a povinností napriek predchádzajúcim upozorneniam závažným spôsobom zanedbáva.
Pre jeho Dg. mu jeho práva uprieť nemôžeš - ALE styk s dieťaťom môže byť upravený/obmedzený tak, aby počas jeho návštev bola prítomná kolízna pracovníčka, matka alebo iná osoba poverená súdom - záleží tiež na veku dieťaťa. K tomuto kroku súd pristúpi po predložení lekárskej správy otca, ktorá eventuálne preukáže, že tento krok je nutný a v záujme maloletého dieťaťa.

vyrovnanaosoba
18. jún 2024

Lenže oni budu skúmať, a riešiť, či mu nejak ubližuje, či pred ním berie grogy, či ho ohrozuje na zdraví. Keď sa liečil a ze na frajerku fetacku, to sú len tvoje domnienky.
Daj na súd na úpravu styku a napíš vsrtky argumenty plus podlož dôkazmi (tie sú rozhodujúce) a daj si upraviť styk len v tvojej prítomnosti. Lenže napríklad jeho starí rodičia tiež môžu žiadať styk a bez tvojej prítomnosti, lebo majú tiež na to právo.

alickapusinka
18. jún 2024

Skôr než ho dáš na súd musíš preukázať a nie že povedala, ta , ta, ak by prišiel pre syna a zdal sa TI divný mala si zavolať políciu. Súd bude brať aj do úvahy či mu otec ublížil či pred ním berie drogy dieťaťu a aká nie tak si myslím že sa rútiš do problémov. Bez toho že mi to povedala Mara z Hornej Dolnej to nepôjde. TY pre súd musíš preukázať písomne alebo doniesť svedka že napríklad fajčil marihuanu to je len príklad. A ten dotyční ho videl na vlastne oči musí potvrdiť súdu. Tvoje podozrenie pre súd len tak neobstoja. Navyše ak si to vymyslíš a preukáže sa že to nie je pravda tak na teba bývali môže podať TO a budeš musieť vysvetľovať. Môžeš mať problémy za krivé obvinenie a to j vážna vec. To nie je len tak že máš podozrenie súd neskúma podozrenie tam musíš mať aj dôkazy. Všetko písomne ak by niekto proti nemu svedčil krivo a vymyslel si to tak môže byť trestne stíhaný. Mne skôr s toho vyjde že nechceš vôbec aby s stretáva syn s otcom preto to robíš. Lebo ísť na súd upravovať styk s dieťaťom a povedať že
bývali berie drogy to je vážne obvinenie. Jeho môžu zadržať doma urobiť domovu prehliadku budeš musieť spolupracovať a ak ho krivo obviníš máš aj TY problém. Si myslíš že ak povieš na súde že máš podozrenie drogy v tomto štáte sú vysoké tresty ako aj za vraždu že to nechá polícia tak. Sama tomu neuveríš. A okrem toho ak sa upravovalo stretávanie syna s otcom ak by bral drogy tak myslíš že suda alebo sudkyňa by schválili stretávanie závislého sa otca zo synom. Sud to asi videl správne len tebe prekáža a vymýšľaš blbosti aby si s nechytila do pasce. Lebo toto je pekné povedať ale sud neberie do úvahy že to niekto povedal ale že si ho videla nemáš dôkazy. Ak by prišiel pre malého a zdal sa TI čudný čo si neprivolala políciu aby si mala dôkaz však polícia teraz majú aj testy na drogy vzali by ho a urobili testy. Lebo ja ak mám podozrenie dieťa nedám a ak bol dotyčný čistý tak si v probléme.

damian85
18. jún 2024

Áno iba rozhodnutím súdu. Vlastnou iniciatívou by som neodporúčal. Poznám osobne prípad kedy prišlo k prezvereniu dieťaťa pre nedodržiavanie rozhodnutia súdu. A pevne verím že by si nerada skončila tak , že dieťa uvidíš 2x za mesiac + budeš platiť výživné ty. V prípade že veci nenafukuješ - určite bude tak , ako si želáš . Poznám narkomanov , alkoholikov a pedofilov - vyrobených v čase určenia starostlivosti o dieťa. Nehovorím že to je tvoj prípad.

autor
18. jún 2024

@alickapusinka Na psychiatrii bol liečený takže diagnóza je aj dokázateľná a v minulosti tak isto bral drogy...Ale to samozrejme si ešte poriadne preverím aby som nikomu neuškodila .Chránim si len dieťa a nepotrebujem vytvárať zbytočne katastrofické scenáre.

alickapusinka
18. jún 2024

Však áno ale aby sa to nakoniec neobrátilo proti tebe. Ja nie v zlom ale ak prišiel pre syna tak ak si videla že je čudný tak policajtov zavolať môžeš a TY majú testy na drogy. Na psychiatri sa teraz lieči mnoho ľudí je ťažká doba .Sú ľudia čo sú citlivý nezvládnu smrť blízkeho a skončia na psychiatri. A píšeš predtým bral drogy kedy ak malý ešte nebol na svete. Tak si mala zbierať dôkazy.

mogaa
18. jún 2024

liečba na psychiatrii nie je dôvod na zákaz styku otca s dieťaťom, stav môže byť stabilizovaný a ak navštevuje psychiatra berie aj lieky...drogy musíš dôkázať ty že berie, inak je to len tvrdenie proti tvrdeniu, to že ich bral v minulosti nič neznamená

kim2028
22. jún 2024

Presne tak liečba na psychiatrii nediskvalifikuje. Ja má schizofréniu a po 7 rokoch je to už relatívne v pohode. Pokroky sú veľké, a to ma povzbudzuje. Len okolie brzdí môj elán, lebo majú veľké obavy z relapsu. S deťmi nemám problém. Mám 3 ročného synovca a 4 mesačného synovca, s tým starším sa už rád hrajem. Vyzerá celkom šťastne v mojej spoločnosti... Aj teraz máme ich na návšteve na 2 týždne... O toho staršieho zvládam všetko v pohode. Len keby nebol až taký živý 🙂 Detí sú dnes asi také...