Za aký čas môžem žiadať výživné spätne?

bbyy3
8. dec 2022

Ahojte baby chcem sa spýtať ak ste už niektoré niečo také riešili tak asi budete vedieť.
Môj ex priateľ podpísal otcovstvo len nedávno a dcéra má už 2 roky a chcem sa vás opýtať že či neviete náhodou či mám nárok teráz aj na spätné výživné do 2 rokov dcérke doteraz nič nedal nekúpil nechodí pozerať .. každopádne ďakujem za každú odpoveď

veronikaszabova
8. dec 2022

@bbyy3 raz to tu bolo vysvetlene v style, ze ziadat mozes spatne 3r, ale musim mat nejake vazne dovody, preco si to neriesila skorej - uz po narodeni si mohla ziadat sud o testy otcovstva a platil by od narodenia.

melanta
8. dec 2022

Podľa mňa môžeš žiadať od času, kedy je priznané otcovstvo. Čo viem určite, že si mala nárok to riešiť 2 roky, aj otcovstvo, aj výživné.

soldi
8. dec 2022

spatne vyzivne vymoct na slovensku je viac menej nerealne.
v prvom rade tak, ako je pisane vyssie, musis preukazat zavazne dovody, kvoli ktorym si on nepoziadala skor. aj ked, teoreticky by si sa mohla odvolat na to, ze nepodpisal skor to otcovstvo - riesila si to s nim nejako, ze nech podpise?

myslim si, ze vsak toto je otazka na pravnika, mozno @draik si najde cas a poradi.

bbyy3
autor
8. dec 2022

@soldi áno riešila veľa krát no nechcel podpísať otcovstvo aj sa mi veľa krát vyhrážal tak som to písala na súd a súd rozhodol aby ocovstvo podpisal

soldi
8. dec 2022

@bbyy3 v tom pripade by Ti teoreticky mohli uznat aj spatne, kedze bol zavazny dovod na to aby si neziadala skor

zdenkatv3
8. dec 2022

Ak je to takto, tak si myslim, ze mas velku sancu na uspech a na to, aby ti to vyzivne musel spatne doplatit

veronikaszabova
8. dec 2022

@soldi lenze ona ho mohla dat na sud uz ked sa dieta narodilo. Nic jej v tom nebranilo.

soldi
8. dec 2022

@veronikaszabova nepise aky dlhy casovy usek prebehol medzi tym ako ho dala na sud a kym podpisal. ale od mesiaca ako ho dala na sud, tak by to uznat mohli.

draik
8. dec 2022

@bbyy3
Najskôr si ujasnime,
-ako presne rozhodol súd; ak určil otcovstvo, tak otec už otcovstvo "nepodpisuje"
-či ste s návrhom na určenie otcovstva súdom žiadali aj určenie výživného, ak nie, z akých dôvodov.
-kedy ste podávali návrh na určenie otcovstva súdom

bbyy3
autor
8. dec 2022

@veronikaszabova bránilo mi v tom to že som nebola plnoletá

veronikaszabova
8. dec 2022

@bbyy3 odpoved ma Draikove otazky - je pravnik, da ti relevantne info.
A porucnik malej to preco neriesil?

bbyy3
autor
8. dec 2022

@veronikaszabova ďakujem pekné

bbyy3
autor
25. dec 2022

@draik súd to nedal dohromady rozdelili to čiže otec už je v rodnom liste len to výživné teraz riešime už je to podané na súd a chcela by som vedieť z akého času dostanem spätné

draik
25. dec 2022

@bbyy3
Od podania návrhu, spätne len vtedy, ak by boli vážne dôvody, pre ktoré ste nemohli žiadať skôr. To, že otcovstvo právne určené nebolo, takým dôvodom samo o sebe nie je.