Vzor na návrh o zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti matky

mijka58
23. jan 2022

Ahojte, viete mi niekto poradiť/poslať vzor návrhu ?
S priateľom mame pár dňové bábo, byvame v podnajme
chcem si osvojiť drobca, keďže on pracuje v zahraničí. Prosím Vás ako postupovať, čo všetko je potrebné k podaniu navrhu ? Je tu nejaka advokatka ?
Ďakujem

kate211
23. jan 2022

@mijka58 Ako osvojit? Vsak to dieta je tvoje nie?

mijka58
autor
23. jan 2022

@kate211 neriešili sme nič cez súd, len sme sa dohodli na priezvisku, on chce všetko riešiť cez Nemecko prídavky atď, aby som ja na malého nič nebrala. Tu na SK nemám nárok ani na rodičovský až po 14 mesiacoch si ho môžem podať a dovtedy mám čo robiť z čoho ho šatiť, on sám mi vravem že mu bude všetko kupovať sám ale pred narodením pre neho nekúpil absolútne nič lebo na to nemal peniaze aj keď robí v zahraničí, akurát plati nájom. Ja všetko cvakám zo svojho a to mam dceru z prvého manželstva o ktorú sa starám, chodí do škôlky... fungujem len z pandemického rodičáku aj to od nového roka skončil.
Dnes sa stala taka vec že som chcela isť k mojím rodičom s deťmi, on mi nedovolil ho vziať zo sebou tak na hodinku sme s dcerou vyšli k našim a on medzi tým ma nahlasil na polícii že ho nechcem, jeho matka nakecala že sa vzdávam syna... Priški sme domov a malého a priateľa nebolo vzal ho k svojej mame tak som volala policiu že mi ho vzal. Nič sa neporiešilo, dokonca zatajil že je malý u jeho matky...urobili zo mňa neschopnú matku pritom je u mňa na prvom mieste vždy dieťa.... preto to chcem riešiť cez súd aby mi ho osvojili len neviem ako na to, syn ma trvalý po mne no sme v podnájme kde nemáme poriešený ani prechodný pobyt lebo nemáme v pláne dlho sa zdržať maximálne rok, dva v byte keďže máme rodinný dom v obci

kate211
23. jan 2022

@mijka58 Ale potom nechces osvojenie, ale chces zverit dieta do svojej starostlivosti. Osvojenie je nieco ine. Podaj navrh na sud + poziadaj o alimenty. Vzor najdes aj na internete. Spises to a odosles na okresny sud pod miesta trvaleho bydliska alebo miesta kde sa zdrziavas. Ked si nebudes vediet rady, zajdi za soc. pracovnickou na upsvar, ta ti pomoze so spisanim navrhu na zverenie do tvojej starostlivosti.

mijka58
autor
23. jan 2022

@kate211 ďakujem