Vzdanie sa otcovstva

natynnka
14. nov 2024

Ahojte, chcela by som sa opýtať či neviete ako to je keď sme sa s partnerom rozišli máme spolu dieťa je zapísaný v rodnom liste ale už s ním nechcem mať nic spoločne a ani on s nami o dieťa sa ani nezaujíma. Neviete mi poradiť či je možné aby sa vzdal otcovstva alebo je lepšie aby som požiadala o výživné ? Ďakujem za každú odpoved🙂

laurita285
14. nov 2024

Nie, najlepšie je hrať hrdinku bez výživného a živoriť.

gabu_lienka
14. nov 2024

@natynnka tak hadam vies sama, ci je pre teba lepsie zit bez vyzivneho alebo s vyzivnym. Odkial maju vediet cudzi ludi ako zijes a aka je tvoja financna situacia?

natynnka
autor
14. nov 2024

@gabu_lienka mňa len zaujíma či je možné aby sa vzdal otcovstva aj keď je v rodnom liste

ibrunova
14. nov 2024

aj keby sa chcel vzdať otcovstva, tak to by mu na súde neprešlo. U nás bol taký prípad, že baba mala dieťa s neznámym a jej nový priateľ bol zapísaný v rodnom liste ako otec, aj keď vedel, že biologickým otcom nie je. Keď sa rozišli, ona dala na súd, aby ho zbavil otcovstva, aj tam bolo uvedené, že nie je bio otcom, a súd to zamietol. Súd rozhoduje v záujem dieťaťa, čiže ak otec je, len tak ho nevyškrtnú, to nie je v záujme dieťaťa.

maranco
14. nov 2024

@natynnka ty musíš rozhodovať v záujme dieťaťa či sa ti to páči alebo nie, dieťaťom ste si urobili záväzok na 20 rokov, ty už s ním máš niečo spoločné a nedá sa to "vygumovať".

Zaprieť otcovstvo môže ak to nie je jeho dieťa a do troch rokov ako sa dozvedel že je "otcom" dieťaťa, alebo ako podpísal súhlas s otcovstvom.

rejka7
14. nov 2024

@natynnka zbaviť sa otcovstva nie je možné vyhlásením na úrade, pokiaľ je otec žijúci tak musím ani súdnym rozhodnutím.

rejka7
14. nov 2024

@rejka7 pardon, " myslím ani súdnym rozhodnutím

natynnka
autor
14. nov 2024

@maranco ano je to záväzok a o dieťa sa budem starať ja nakoľko on nás opustil aj biologicky to je jeho dieťa

maranco
14. nov 2024

@natynnka ak je to jeho dieťa nemôže zaprieť otcovstvo, testy DNA ktoré by nariadil súd by potvrdili že je otcom

takže má rovnaký nárok podieľať sa na výchove aj rozhodovaní za svoje dieťaťa, môže ti dať 10 rokov pokoj nezaujímať sa a keď už bude vypiplané dieťa odrazu sa bude chcieť stať "oteckom"

zuzanka.zuzu
14. nov 2024

-nie je možné "vzdať sa"
-výživné nie je povinnosť pýtať, môžete sa proste ignorovať ak vám to obom vyhovuje viac

januska12323
14. nov 2024

@natynnka nemôže sa vzdať otcovstva ak je už raz zapísaný v rodnom liste. Dieťa má nárok na výživné tak nebuď hrdinka a požiadaj aj o to. Môžeš mu to odkladať keď ich nechceš používať.

petronelka47
14. nov 2024

Aj moj ex sa chcel vzdať otcovstva,lenže to sa nedá..sudkyňa ho hneď uzemnila.

vikiki29
14. nov 2024

Nie, nedá sa vzdať otcovstva keď je otcom. A prečo chceš svoje dieťa ukrátiť o peniaze od otca? Keď ich nepotrebuješ ty, tak ich dieťaťu odkladaj do dospelosti. Máš poňatia koľko stojí štúdium na SŠ či VŠ? Nebuď hlúpa, nech pekne platí.

marikaan
14. nov 2024

@natynnka poznám len jeden prípad súdom, ale matka dieťaťa sa vydala . Otec malého ma voči dieťaťu povinnosti .Požiadaj o vyživné .Ja som mala v žiadosti od dátumu návrhu nech to zaplatí . Tak to musel doplatiť všetko .Čiže nejaké tri mesiace .

janicast
14. nov 2024

@natynnka ja si myslím, že nie..

viestta
14. nov 2024

@natynnka vsak nemusis ziadat o vyzivne, je to tvoja zodpovednodt. On sa o dieta zaujimat nemusi, to je jeho zodpovednost. Ale "vzdanie otcovstva" je totoalna kravina. Raz uznal otcovstvo, tak uradne je otec. Jedine, ze by otcovstvo poprel a sudnou cestou sa domahal genetickych testov, ktore dokazu, ze nie je otec.
Ale ked uz raz otec je, ma si plnit svoje povinnosti. Ked uz nic ine tak aspon platiti vyzivne

slavka1988
14. nov 2024

@natynnka len nech nesie zodpovednosť aspoň platbou výživného aj keď je často krát malé ,samozrejme potom ma aj pravo na dieťa

maranco
14. nov 2024

@slavka1988 keď od neho nebude pýtať výživné, tak otec nemá právo na dieťa?

Na pozbavenie rodičovských práv a povinností musí mať súd vážny dôvod, skôr keď ide o ohrozenie dieťaťa.
Stačí keď mu raz za čas zavolá, pošle list, spýta sa v škole ako sa mu darí tak "prejavuje o dieťa záujem" a práva bude mať.

slavka1988
14. nov 2024

@maranco nie keď sa dohodnú na zrušení otcovstva

maranco
14. nov 2024

@slavka1988 áno ak si ho adoptuje nový otec a ten biologický s tým súhlasí

mk22
14. nov 2024

Vy mate spolu dieťa, nie psa!
Raz je v rodnom liste, aké vzdať sa otcovstva?

Keď sa nestará, nech aspoň platí, ver ze výživné najbližších 18r ti len pomôže.. Tvojmu dieťaťu. Tu daj hrdosť bokom.

ibrunova
14. nov 2024

@slavka1988 prihliada sa na dieťa, takže aj keď sa rodičia dohodnú, súd nikdy neschváli zrušenie otcovstva len tak

draik
14. nov 2024

Neexistuje možnosť, aby sa biologický otec "vzdal" otcovstva, či už dohodou alebo súdne, ak je uvedený v RL. Jediná možnosť, ako by právne už nebol otcom, je, že si dieťa osvojí iný muž.

kristinapetronela
14. nov 2024

Áno je možné vzdat sa .tvoj budúci muž si osvoji tvoje dieťa