Ahojte.Riešime v rodine pár problémov, ak nám bude vedieť niekto poradiť budeme radi.Prvý problém sa týka alimentov.Sestra sa dobrovoľne chce vzdať alimentov pre syna.Syn má 8 rokov a osem rokov platil otec dieťaťa, ale teraz sa rozhodla, že by mu na súde podpísala že odmieta alimenty.Dá sa to vôbec, rozhodnutím matky? A čo v prípade, že by sa v budúcnosti rozhodla napr.zmenením rodinného štandardu-že príde o prácu, alebo syn ochorie vyžadovať nanovo alimenty? Dá sa potom ten papier napadnúť? A druhá vec sa týka toho, že sestra bola ručiteľkou svojmu mužovi na pôžičku.Muž už ex neplatil a neplatí..Platí za neho .Môže už aj po splatení úveru žiadať od neho peniaze späť? Ke´d si úver brali boli manželmi, teraz sú rozvedený.Ďakujem
@kliksem tak neviem preco by sa ona mala vzdavat alimentov .... nie je to v zaujme dietata, takze pochybujem, ze by jej to bolo schvalene .... ak tie peniaze nepotrebuje, nech to malemu odklada ....
co sa tyka toho, ze splaca uver aj za neho (kedze dlh bol oboch), ano moze to od neho pozadovat zaplatit sudnou cestou
@kliksem Ahoj, a preco sa chce vzdat alimentov? Lebo ak si mysli, ze sa tym aj otec zbavi rodicovskych prav, je na omyle. Ak tie peniaze nepotrebuje, vyborne, nech ich dietatu odklada. Rozhodne neodporucam vzdavat sa alimentov kvoli osobnej hrdosti.
A co sa tyka rucitela - ano, da sa to. Je potrebna navsteva pravnika, riesi sa to normalne na sude.
Nám ide skvôr o to, či je niečo takéto vôbec možné a či by súd vyhovel jej žiadosti alebo nie.Alebo či to súd automaticky zamietne.A neviete mi povedať do koľko rokov môže požadovať vrátenie peňazí? Či sa to zamlčí napríklad po 5 rokoch alebo podobne.A nebude prekážať to, že on je zamestnaný a ona aj tak dobrovolne platí? Nemôže to potom on napadnúť, že bol zamestnaný a ona nechcela od neho peniaze? A na súde povie, že aj keď vedela, že je zamestnaný a nepýtala od neho peniaze tak z toho dôvodu, že si bola vedomá, že on jej ten úver len vzala nemal z neho ani cent aj keď boli manželmi?
Ďakujem.A keby mi ešte niekto poradil, či teda muž môže napadnúť to, že bol zamestnaný a od neho peniaze nepýtala na úver, lebo si bola vedomá, že aj keď boli manželmi a bol braný na jeho meno tak púatril celý jej a ona si kúpila nábytok, ktorý jej po rozvode aj ostal.
@kliksem uz maju rozdelene BSM po rozvode? ak ano, tak tam sa museli dohodnut aj na tom, kto a kolko bude splacat za uver .... vyporiadat BSM sa da do 3 rokov od rozvodu ....
ci on je zamestnany a ci ona od neho nieco pytala ? vsak dlh je oboch, mali ho platit na polovicu .... ak sa teda vo vyporiadani BSM nedohodli, ze to splati len jeden z nich .... tak ak sa tak nedohodli, kazdy mal splacat polovicu, ak jeden prestane, cely dlh banke splaca ten druhy z manzelov a on si moze na sude uplatnit, aby mu to ten druhy vratil
@tajomna21 pri rozvode sudkyńa povedala, že nábytok patrí matke, lebo tam je dieťa..A na úvere sa nedohodli súdne.Len on ho prestal platiť, lebo nechce plati´t za niečo z čoho nič nemá.Tak zato ma zaujíma či to môže na súde napadnúť, že jej polovicu nevráti nakoĺko všetko z úveru ostalo jej.
@kliksem sudca pri rozvode nedeli majetok .... na to si treba do 3 rokov od rozvodu urobit vyporiadanie BSM ... dohodou alebo na sude na navrh jednoho z manzelov ....ten dlh bol spolocny, takze oboch a obaja su povinni to platit .... ak uziva ona to, na co bol uver zobraty, je logicke, ze jej to nemieni on platit .... prave preto sa robi vyporiadanie BSM, kde napr. bolo zrejme, ze on ma doplatit este napr 1000 €, tak vo vyporiadani majetku dostane od nej tych 1000 €, alebo nieco zo spolocneho naviac v tej hodnote .... ak by to aj on platil, mohol by sudne od nej pozadovat vratit sumu, kedze vec sluzi vyslovene len jej
@kliksem preco je taka "hlupa" a chce zrusit alimenty???ved to su peniaze pre syna,..nech mu ich odklada a urcite sa pridaju neskor,....ano ma narok na vratenie polovice penazi z vyplatenej sumy na sude,.....