Výživné určené súdom

kliksem
15. máj 2014

Dobrý deň. Chcem sa opýtať za sestru, má s mužom dieťa, ale on bol už dvakrát rozvedený a na každé dieťa platí 75 eur mesačne.Zarobí 430 eur.Teraz chcú podať o zníženie výživného na dva deti o 25 eur, teda aby platil 50 eur na jedno.Myslíte si, že sa im to podarí, že súd im vyhovie? Lebo viem, že jedna z jeho bývalích chce argumentovať tým, že veď všetky sú jeho deti a majú rovnaké práva.Sestra sa poistila atiež má od neho súdnou cestou zabezpečených 70eur.Takže zo svojho platu dá dosť preč na výživnom a neostáva mu ani záklandé životné minimum.

kristiii
15. máj 2014

@kliksem tak rozhodnutie záleží samozrejme na sudcovi, ale to že všetky jeho deti majú rovnaké práva je predsa logické. Ak chce /chcú/ žiadať o zníženie výživného na prvé 2 deti a malo by im podľa nich stačiť po 50 Eur nemala by tá istá suma stačiť aj tvojej sestre?

sissy27
15. máj 2014

@kliksem keď si vie narobiť niekto tri deti, nech si nájde aj takú prácu, aby si vedel plniť riadne všetky záväzky... koho zaujíma, či žena zarobí dosť na to, aby uživila deti, ktoré sú jej zverené do opatery? keď žena príde o prácu, tak tiež nemusí dať deťom jesť? a presne ako píše @kristiii - ak má stačiť prvým dvom deťom 50€, tak bude musieť stačiť aj tretiemu...

kliksem
autor
15. máj 2014

Len oni majú bábetko, ktoré potrebuje plienky a sunar.Nemôže kojiť zo zdravotných dôvodov.A tie dva už majú 16 rokov a 12 rokov.Ale chápem, len jemu neostane ani na stravu.A myslím si, že každý sa snaží ako vie.Určite keby mohol šéfovať za 1000 eur nerobí za 430 eur.Ale aspoň si snaží plniť svoje závezky a nie ako niektorí, ktorí nezaplatia nič.Ale ďakujem za názor.
@sissy27
@kristiii

kristiii
15. máj 2014

@kliksem len ono skôr platí, že čím staršie dieťa tým väčšie výdavky, podľa mňa skôr môže byť rád že jeho exmanželky nežiadajú o zvýšenie. Ja nevravím že to má tvoja sestra a on ľahké, ale 75 eur na 16 a 12 ročné deti je už aj tak veľmi málo. Vezmi si že on má svojim deťom prispievať polovičnú sumu na bývanie, školy, stravu, oblečenie, drogériu, cestovné, výlety, krúžky, lieky....

sissy27
15. máj 2014

@kliksem neviem, aké veľké deti máš ty, ale ak aspoň školáka, tak sama dobre vieš, že "malé deti malé starosti, veľké deti veľké starosti" ... a hlavne čo sa týka financií... to bábätko potrebuje len plienky a sunar, oblečenia minimum, resp. dá sa zohnať lacnejšie, ale školák potrebuje každú chvíľu peniaze do školy (nemyslím ako vreckové, ale poplatky, príspevky, šk. pomôcky, výlety...), takisto oblečenie je finančne náročnejšie (aj keď nie je značkové), obuv, na jedenie nestačí už len sunar - krabica sunaru stojí cca 10€, mesačne to je nech 50€ - myslíš, že 12 alebo 16 ročný sa prestravuje mesačne len za 50€ ? či sa ti to páči alebo nie, tak na školák je finančne náročnejší ako bábätko... takže pokiaľ otecko trvá na znížení výživného, tak nech sa páči, ale všetkým trom deťom... len to sa asi nebude páčiť tvojej sestre, že?

kliksem
autor
15. máj 2014

@sissy27 Tam nemôže aj keby chcel, lebo na súde povedali, že až po roku sa dá nanovo riešiť výživné a bábo má len štyri mesiace.

kliksem
autor
15. máj 2014

@sissy27
@kristiii Len on bol rok nezamestnaný a posielal tak že po 3é eur mesačne ako kedy, a jedna žena ho dala exekútorovi a ten strháva jej 75 eur +províziu okolo 40 eur čo je veľmi moc a nechce to stiahnuť, že to je z jej strany pomsta.Tak nie len tí chlapi sú s chybou.Aj ženy sú mrchy.Zato čo strháva exekútor mohlo mať už iné dieťa niečo.

jajka71
15. máj 2014

obavam sa, ze sa to cele moze postavit proti nim, lebo ak zasadne sud, ktory bude pocuvat co hovori tvoja sestra/jej partner, tak si myslim, ze pred elementarnou logikou neobstoji, lebo vy chcete povedat nieco take:

vazeny sud, menovany otec troch maloletych deti na vsetky svoje deti doposial prispieval 75 EUR mesacne, jeho prijmy sa neznizili, nedoslo k zavazenemu ochoreniu, strate prijmov, ani inej zavaznej okolnosti, ale chceme poziadat tento sud, aby na starsie studujuce deti zijuce so svojimi matkami (matkou?) prispieval sumou 50 EUR mesačne, aby mu viac finančnych prostriedkov ostalo na najmladsie dieta, ktore ma so sucastnou partnerkou.......ci?

chce mi dotazujuca nahovorit, ze ak to babatko podrastie, bude mat tolko co jeho starsi surodenci, bude sestre dotazujucej na dospievajuce dieta stacit 50-eurove vyzivne? nemyslim si to! prave naopak, predpokladam, ze sa opat poisti a zabezpeci si od otca dietata vyssi prijem na dieta, lebo suhlasim s tym, ze cim vacsie deti, tym vacsia financna zataz a sud prihliada hlavne na potreby maloletych deti a sleduje, ci v otazke prijmov povinneho (otca) doslo k zmenam, ktore by predurcovali znizenie vyzivneho (preto mnohi otcovia formalne nie su zamestnani a formalne nemaju ziaden majetok)

mozno niektora odpise na moj koment, ze ja nemam deti, ale za dva a pol roka v sluzbe som presla mnohymi setreniami vyzivovacich a inych zalezitosti tohto charakteru:(

dalsia vec, ktora ma zaraza je, ze dotazujuca si neuvedomuje, ze je plne zaujata, chce, aby sud odklepol jej sestre vyssie vyzivne len preto, ze je to male dieta, ale ked bude jej synovec/neter starsie dieta, tak urcite nebude chciet, aby sud vyzivne znilil, ci?

ja by som nebola prekvapena, keby protiutokom zo strany matky/matiek starsich deti by bola ziadost o zvysenie vyzivneho ci ina alternativa, ktora moze otca deti, partnera dotazujucej sestry nemilo prekvapit, lebo sud moze vzdy vyzivne nielen znizit, ale aj zvysit

sissy27
15. máj 2014

@kliksem ešte pre tvoju info - ak dobre počítam, chlap zarobí 430€, z toho má platiť 220€ výživné na 3 deti, zostáva mu 210€ mesačne... životné minimum je v súčasnosti 198,09€ / mesačne na plnoletú fyzickú osobu... takže?? vychádza mu to, nevidím, dôvod na znižovanie výživného...
čo sa týka úpravy výživného - o tú možno požiadať kedykoľvek, ak sa zmenia pomery na strane rodičov alebo maloletého dieťaťa... takisto môže o zníženie výživného požiadať sestra s tým, že nepotrebuje tak veľa peňazí na dieťa...

kristiii
15. máj 2014

@kliksem akože nehnevaj sa ale mne keby bývalý niekolko mesiacov po sebe poslal na syna po 3 eurá tak by som to tiež riešila. A to sa teda za mrchu voči nemu fakt nepovažujem, často s platbou mešká ale to že teraz on musí platiť 40 eur províziu je jeho chyba, nie jeho bývalej

kliksem
autor
15. máj 2014

@jajka71 Ale prečo tá jedna nechce zrušiť exekútora a tam sa zbytočne platí 40 eur mesačne? Za jej pomstu voči nemu vlastne trpí to dieťa znížením výživného.

kliksem
autor
15. máj 2014

@kristiii Prepáč, bol tam preklep nie 3 eurá ale 30 eur.A ja sa nechcem hádať, ale myslím si , že v živote sa udeje hocičo, celý rok hľadal prácu, na deti stále myslel a posielal čo mohol.Po roku sa zamestnal a teraz stále platí 40 eur províziu a už to je štvrtý rok.Myslím si, že aj ten muž potrebuje žiť, platiť účty.A deťom chce dať čo im patrí ale za zbytočne vyhodených 40 eur mohol mať on jedlo na ktoré mu teraz neostáva.

kliksem
autor
15. máj 2014

@sissy27 220 Dá NA VýžIVNOM ALE +40-60 EUR AKO KEDY MU STIAHNE EXEKúTOR SVOJU PROVíZIU.

sissy27
15. máj 2014

@kliksem úprimne - ani mňa nezaujíma, kde zoberie môj ex peniaze na výživné, pokiaľ je živý a zdravý, nech si nájde aj 4 roboty... mňa sa tiež nikto nepýta, či mám na zaplatenie účtov, či zarobím dosť na všetky výdavky, jednoducho musím... nemôžem nechať dieťa o hlade, lebo som prišla o prácu, nemôžem jej nezaplatiť školské poplatky lebo zarobím málo... ak dcéra ochorie, ja s ňou musím zostať doma na očr a prídem o časť platu, ktorý mi ex dorovnávať nebude... poslať peniaze je to najmenej čo môže otec pre svoje deti urobiť... a keď vedel, že má dve vyživovacie povinnosti a nemá prácu, tak si nemusel robiť tretie dieťa...
provízia pre exekútora nie je problém detí a teda neráta sa do opodstatnených výdavkov... výživné na deti je nadradené všetkým ostatným výdavkom, takže treba toto riešiť u exekútora, aby najprv odchádzalo výživné v plnej výške a potom si exekútor môže sťahovať svoju províziu tak, aby ostalo životné minimum...

kristiii
15. máj 2014

@kliksem poviem úprimne, neviem ako to funguje s exekútormi, zatial som s nimi osobne tú česť nemala, klop klop ale tak nejak si myslím že jeho bývalá už teraz nemôže ovplyvniť či si on bude tú províziu sťahovať alebo nie, či? Ak sa mýlim nech ma niekto kludne vyvedie z omylu

kliksem
autor
15. máj 2014

A pomery sa zmenili, narodením nového dieťaťa a ďalším výživným-teda pre neho.Ja sama som matka, ale stále mám názor, že aj chlapi majú právo kúpiť si chlieb a keď niekto len tak z pomsty nechce stiahnuT exekútora nech sa potom nediví, že chlap chce siahnuť na výživné.

kliksem
autor
15. máj 2014

@kristiii Dá sa exekútor stiahnuť, ešte mu to radili aj sociálne pracovníčky, že nech jej z účtarne dá potvrdenie, že jej budú posielať peniaze hneď z jeho výplaty, že mu to hneď strhnú a nemusí sa báť teda, že by neposlal, ale ona nesúhlasí ani s týmto.

jajka71
15. máj 2014

za zmenu pomerov na strane otca sa povazuje znezeny prijem, skutocnost, ze sa mu narodilo dalsie dieta sud zohladni, ale nemyslim si, ze niektore z deti uprednostni, skor mam tu skusenost, ze sa taketo praktiky sucastnych partneriek raz vypomstili im samotnym,

suhlasim s tym, ze ak je rozpor medzi rodicmi, doplaca na to dieta, ale nemyslim si, ze by mala matka niektoreho zo starsich deti brat ohlad na dalsie dieta svojho byvaleho partnera, kazdej matke (a spravidla aj sudcovi/sudkyni) ide o to, aby kazde z deti mali rovnake podmienky!

sissy27
15. máj 2014

@kliksem na jej mieste by som ani ja nesúhlasila - ak už raz spravil to, že svojvoľne posielal nižšie výživné ako mal, kde má istotu, že to nespraví znova? ďalšia vec - exekúcia nebude trvať večne, ale len dovtedy, pokiaľ nebudú splatené podlžnosti... prečo si nenájde ďalší príjem, nejakú brigádu, platené nadčasy? nech hľadá spôsoby, ako sa to dá a nie dôvody, ako sa to nedá...

kliksem
autor
15. máj 2014

@sissy27 Veď práve, že to trvá už štyri roky a podlžnosti boli splatené minulý rok.Teraz jej strháva len z jeho platu jej tých 75 eur, ale aj každý mesiac 40-60 eur ako províziu a to sa mu zdá veľa.Ja do toho až tak nevidím, ja som ho posielala popýtať sa čo to je vlastne strhávané, ale on robí od rána do včera.Myslíte si, že môže takú províziu si strhávať, len zato, že jej strhne z účtu pre ňu to výživné?

kliksem
autor
15. máj 2014

@sissy27 On robí od rána od 5.30 do 17.00-18.00 aj v sobotu.Za taký plat.Hľadá si niečo iné, ale nedarí sa.Sestra má malé bábo, tak tá nerieši teraz nič a má aj zdravotné problémy.

emily76
15. máj 2014

@kristiii @kliksem ak by mamicka suhlasila, da sa aj rozbehnuta exekucia zastavit. Ja som to tiez urobila...ale byvaly vie, ze ak by sa neplatenie zopakovalo, tak dalsia sanca nebude...ale plati, tak neriesim. Ide o to, ze ak bol nezamestnany, mal sa s mamickou dohodnut, pripadne aj spisat dohodu, ze jej rozdiel doplati ked sa zamestna...podla mna ak je zena normalna, tak s tymto riesenim by mohla suhlasit...ale nemusi. Jej sa tiez nikto nespytal, ci ma za co dieta zivit. 😒 a ak ma vyzivovaciu povinnost na viac deti, mal by platit viac menej rovnako na vsetky. Male dieta neriesi, ci ma dupacky take alebo inaksie..ale vysvetlite pubertiakovi, ze musi nosit veci po x ludoch, lebo ocko neplati...nehovorim, ze musi mat znackove veci. Dalsia vec su pomocky do skoly, ak chodi na nejaky kruzok, to tiez nie je zadarmo...

aspinka
15. máj 2014

@kliksem uprimne sa mi to nezda fer voci prvym dvom detom tvoja sestra sa poistila sumou 70€ a ostatne sa maju uspokojit s 50€... aj to si mi vyrazila dych pretoze moj brat ma tiez uz velke dcery a na kazdu plati 130€ cize spolu 260€! Takze vy by ste mali byt radi ze neplati az tak vela cisto teoreticky sa moze stat ze ked uz sa v tom budete rypat tak moze opacna strana poziadat o zvysenie a sud im moze vyhoviet 😉

kristiii
15. máj 2014

@emily76
@kliksem vďaka za vyjasnenie 🙂 Tak to už záleží asi len na bývalej či mu raz bude dôverovať aj bez exekútora alebo ním radšej zostane takto poistená. My nevidíme do toho v akej bol situácii keď bol nezamestnaný, ako sa to snažil s bývalými riešiť, ako bývalej v tej dobe tie peniaze chýbali a pod..V každom prípade, ako sa tu už viackrát opakovalo, znižovanie výživného by podľa mňa osobne určite nebolo voči prvým 2 deťom fér, nakoľko je aj tak už dosť nízke a v konečnom dôsledku by sa to mohlo obrátiť proti nim. Skôr by som sa snažila poriešiť si vzťahy s bývalou/bývalými a poriešiť toho exekútora

grenadinka
21. máj 2014

prosim poradite mi ? caka ma pojednavanie o urcenie vyzivneho na deti, poslali mi papiere ale vobec nerozumiem co presne mi treba doniest na pojednavanie .
😝 prosim v ludskej reci

adka.baby
21. máj 2014

@grenadinka ak pracuješ určite od teba chcceli zarobok za posledných 12 mesiacov, ak nie,aký maš iný príjem napr.rodičovská aleboúrad práce, zbieraj si výpisy z banky, krúžky, všetko čo malinkej kuouješ, školka, všetko sispíš na papier obyčajnou rečou proste tvoje výdavky.Aj nájomné ak bývaš sama, lieky, ošatenie a urči si vžšku výživného, akú potrebuješ, daj vyššiu,aby mali z čoho spúšťať,sudy su v tomto nekompromisné..vlastne skusenosti.Držim palce,

grenadinka
21. máj 2014

@adka.baby dakujem za rady, a tie potvrdenia o vyske rodicovskeho a prijmoch potrebujem od zamestnavatela a uradov potvvrdenie?. alebo staci danove priznanie za predchadzajuci rok ?

adka.baby
21. máj 2014

@grenadinka no podla toho co teraz robis.Ked si zamestnana sud si musel vyziadatt plat ak nie si takisto a ked podnikas tiez lebo tvoj ex tam urcite spomenul ze co t.c robis tak ma prekvapuje ze nwvies co od teba chce sud.

grenadinka
21. máj 2014

takto ja viem co chce odo mna sud, napr. ja som este na rodicovskej dovolenke a poberam aj rodicovsky prispevok, ja len neviem ci ma ist na UPSVaR po niake potvrdenie o tomto prijme .

kristiii
22. máj 2014

@grenadinka súd by si mal sám vyžiadať papiere z uradu práce, aspoň u mňa to tak bolo