Výživné pred rozhodnutím súdu

luvika
11. sep 2017

Ahoj, nevie niekto poradiť? Matka a otec sa dohodli na rozvode, spísali dohodu ohľadne starostlivosti o deti, kde sa dohodli, že deti budú v starostlivosti matky, určili si dni, sviatky, prazdniny, kedy budú u otca. Dohodli sa tiež na výške výživného. Táto dohoda je oboma stranami (matkou aj otcom) podpísaná, otec ju dal overiť aj notárskym podpisom, že s tým súhlasí, a už druhý mesiac žijú manželia oddelene, nehospodaria spoločne, matka hradí deťom všetky výdavky, stravu, oblečenie (otec ak kupuje, z vlastného rozhodnutia), jeden krát už otec výživné poslal na účet matky podľa dohody. Tento mesiac však zrazu poslať odmieta, lebo si stanovuje rôzne podmienky (nesúvisiace a deťmi, v podstate je to vydieranie) a ak ich matka nesplní, nepošle výživné, že nemá prečo. Chcem sa opýtať, má otec právo takto konať?

mondolina
11. sep 2017

Kým súd neurci výšku výživného môže takto konať.

luvika
autor
11. sep 2017

@mondolina aj keď sa zaviazal posielať ho, aj v tejto výške a podpísal to pred notárom???

mondolina
11. sep 2017

Notár nie je súd.

mondolina
11. sep 2017

Veď nech sa informujte u dotyčného notára čo sa s tým dá robiť.

dzjanetta
11. sep 2017

@luvika ahoj, aj ked sa dohodli..malo to ist na sud. Bolo by to odklepnuté a musel by to dodržiavat.

luvika
autor
11. sep 2017

@dzjanetta to ano, prikladá sa to k žiadosti o rozvod. Len ci bude mat nejakú váhu na súde takáto dohoda a spätne bude môcť matka vymáhať tu sumu, ktorú odmieta uhradiť momentálne

dzjanetta
11. sep 2017

@luvika kedy uzavreli dohodu? a kedy bude rozvod? už to maju podane na súde

luvika
autor
11. sep 2017

@dzjanetta dohoda bola uzavretá, podpísaná pred notárom pred odchodom matky a deti zo spoločného bydliska. Ešte nič nie je podané, pripravoval sa návrh na rozvod. Ten tiež obaja rovnako podpisu.

sissy27
11. sep 2017

@luvika pokiaľ dohodu neschváli súd, tak nie je právne vymáhateľná... na základe toho zdrapu papiera nebude môcť nikdy nič vymáhať a už vôbec nie spätne. Na súde to nebude mať žiadnu váhu, maximálne na to súd môže prihliadnuť v tom zmysle, že ak on raz dobrovoľne súhlasil s takouto sumou, tak by sa nemal zrazu štorcovať, že toľko dávať nebude... ale to je diskutabilné, môže a nemusí na to súd prihliadnuť.
Všetky dohody ohľade výkonu rodičovských práv a povinností podliehajú schváleniu súdom, inak nie sú právne nárokovateľné. Okrem toho nestačí, že sa jedna strana zaviaže, koľko bude platiť, pretože je to jednostranná dohoda znevýhodňujúca toho, kto bude platiť. Správne majú byť v dohode ošetrené nie len povinnosti jednej strany - teda platiť, ale aj právo na stretávanie s deťmi. Je to dohoda o výkone rodičovských práv a povinností, nie zmluva na platenie. A hlavne - táto dohoda má byť v prospech dieťaťa, nie v prospech rodičov. Odporúčam navštíviť normálneho právnika, ktorý tú dohodu napíše tak, ako treba, aby ju súd mohol schváliť.
A zapamätaj si - notár overuje pravosť podpisov, nie to, čo je obsahom vami prinesenej listiny.

daniela_m
11. sep 2017

u notára je to o ničom, zdrap papiera. všetko to treba cez súd. výživné môže žiadať aj spätne, ale nie v konaní o rozvod, tam sa určuje výživné s účinnosťou od právoplatnosti rozsudku o rozvode.

mamaaaaaaaaaaa
12. sep 2017

moze ak sud neurci inak. Ak vam to roi schvalne tak ani vy mu nedajte deti tie dni ktore ste si urcili. Je to jeho povinnost vyzivovat svoje vlastne deti teda ako aj vasa.

Pekny den.

ela2710
12. sep 2017

@luvika na sude si samozrejme mozes ziadat vyzivne spätne...to, ze neprispieva nic alebo menej bude prenho na nic, ked sud rozhodne o vyske vyzivneho + povies od kedy spolu nezijete a budes ziadat vyzivne spätne, tak to sud schvali...mna sa sam sudca spytal, ci chcem ziadat aj o vyzivne za mesiace, kym prebehol tento sud, neziadala som ale, na deti platil, i ked menej, na sude sme mali RD s vyssou sumou ale platil, tak som to uz nechala tak, ale keby neprispieval detom nic, urcite by som ziadala

janinamojka
14. sep 2017

@ela2710 ahoj..citam tuto diskusiu a dost ma zaujala.Zrejme si si presla rozvodom.Vies mi poradit?ked spolu nezijeme uz takmer pol roka ja som so synom a staram sa o neho.za cely cas mu nic nekupil ani mu.nedal.ziadne peniaze..Sud sa natahuje..ked bude pojednavanie a, uz mu urcia vysku vyzivneho,viem nieco poziadat aj spatne??a este otazka mimo tohto,ako ste mali upraveny styk otca s dietatom?dakujem..

daniela_m
14. sep 2017

@janinamojka prepáč, že sa miešam, ale v rozvodovom konaní sa výživné spätne neurčuje. Musíš si podať zvlášť návrh na určenie výživného do rozvodu.

janinamojka
14. sep 2017

@daniela_m Tomu som nerozumela..dakujem😉

daniela_m
14. sep 2017

@janinamojka ak sa rozvádzate, tak tam sa výživné spätne neurčí, tam sa určí výživné s účinnosťou od právoplatnosti rozsudku o rozvode. Ak chceš výživné určiť spätne, treba si podať návrh na určenie výživného do rozvodu - s účinnosťou odkedy spolu nežijete, určia ti výživné a to bude platiť do právoplatnosti rozsudku o rozvode.. Napr. od januára spolu nežijete a rozvádzate sa, tak si podáš návrh, kde žiadaš určiť výživné od januára nakoľko odvtedy ti nič na dieťa neprispieva, bude pojednávanie a určia ti výživné plus zameškané výživné od januára. Následne keď vás rozvedú, tam určia zas výživné ktoré bude platiť od právoplatnosti rozvodu. Dúfam, že je to trochu zrozumiteľné 🙂

janinamojka
14. sep 2017

@daniela_m ano,dakujem😉

ela2710
14. sep 2017

@ela2710 my kazdy druhý víkend...plus sviatky a prázdniny podľa dohody, nemám problém,aby s ním boli deti hocikedy,ked je to možné....

ela2710
14. sep 2017

@janinamojka jej,zle mi to označili,odpoved mala byť tebe,nie mne samej samozrejme 😀

janinamojka
14. sep 2017

@ela2710 to aj.mne to tu zvykne kadeco ine pisat..pochopila.som:wink: