Výživné pre 19 ročnú nevlastnú dcéru

mataw
1. dec 2012

Ahojte, mám skoro 19 ročnú nevlastnú dceru, s manželom by sme chceli jej posielať peniaze na účet a nie jej matke. S tím, že by aj matka prispievala takú istú sumu ako mi je platíme vyživné. Nech si ona sama hospodári s peniažkami. Ako treba postupovať zmysle zákona. Ďakujem 😅

barbora01
1. dec 2012

A to ako preco? doteraz sa o nu starala matka a platila jej vsetky veci aj mimo vasho vyzivneho, preco zrazu chcete prispievat len 19rocnej stande osobitne? A preco ma jej matka prispievat presne tou istou sumou ako jej ex? 100% za tie roky jej prispievala ovela vacsou ciastkou ako jej otec, teraz to ma znizovat len preto, lebo ty chces?

sisaha
1. dec 2012

@mataw treba si uvedomit, ze to co chcete spravit je sice mozno fajn, ale nie pre matku, ktora ma s vyzivou, obliekanim a byvanim dospelej, ale nezaopatrenej dcery vydavky. Preco by pubertalne dieta malo dostavat cca 400 eur |200 otec, 200 matka| na ucet s ktorym bude hospodarit a matka bude este financovat jej stravu, naklady na byvanie, pripadne oblecenie, skolu?
Ak jej chcete davat nieco na ucet, mozete sa s matkou dohodnut a cast penazi posielat na sporiaci ucet |ak bude suhlasit|, alebo jej davajte vreckove mimo toho...

maminuska
1. dec 2012

@mataw ty nemáš v zmysle zákona postupovať nijak, nie je to tvoja záležitost ale záležitosť dospelej dcéry. Ona musí súdne požiadať o výživné tak matku ako aj otca, ale potom následne z tých peňazí prispeivať rodičov u ktorého býva na stravu a bývanie, iné výdavky.

mataw
autor
2. dec 2012

@barbora01 nie ja, že chcem. chce to aj manžel, lebo si myslíme že je už dosť rozumná aby vedela s hospodáriť s peniazmi sama. Už sme sa o tom aj s ňou rozprávali a viac menej súhlasila. Zatiaľ nás v tomto smere nikdy nesklamala. 🙂 a prispievať na bývanie rodičom to je sprostosť. To všetko závisí do rodičou, či chcú zarobiť na vlastnom dieťati. Ona je viac na priváte ako doma u matky, väčšinou je buď u starých rodičou ( manželových) alebo u nás. Na koľko sa jej matka tiež druhý krát vydala a má 2 malé sestry, ktoré neustále vyžadujú jej pozornosť . A tu má kľud na učenie.

gumimaci
2. dec 2012

@mataw no pokial viem vyzivne patri dietatu, do 18 rokov , jeho zakonnemu zastupcovi. Po 18 mozete posielat na ucet dcery.

mojkamojka
3. dec 2012

@mataw ak je dcera taka rozumna, ze si dokaze hospodarit tak fajn, nech jej otec dava sumu na ucet aj matka na ucet, ale v tom pripade by u mna toto dieta urcite nebyvalo a muselo by si najst vlastne byvanie, zabezpecit si stravu, oblecenie, poplatit seky atd. nevidim dovod financovat decko, ktore si poziadalo, aby som mu posielala vyzivne na ucet. Preco by matka mala mat s dcerou dvojnasobne vyssie naklady ako otec? (vyzivne aj naklady na byvanie a stravu). Apropo, zarobit na vlastnom dietati? To sa ako da z vyzivneho? Zas jedna mudra co nezivila dieta z vyzivneho a mysli si, ze matka za to chodi na kanare na dovcu. 😝

maminuska
3. dec 2012

@mojkamojka popravde ak by môj syn , ktorý u mňa býva, stravuje sa a platím mu všetko po 18 rokoch odo mňa žiadal výživné tak na druhý deň má spakované kufre a osobne ho doveziem k otcovi pred byt. Pošlem mu to smiešne výživné čo mu posiela otec a nech teda žije.