Výživné počas manželstva

hejyou
28. jún 2021

Prosim Vas poradte mi,som s malym na rd +opatrujem stareho oca.420erd+450e starky. S mazelom byvame oddelene plati 150 e. Lenze teraz mi odobrali opatrovatelsky,lebo som kedysi davno brala matersku a zaroven opatrovatelsky co prevysilo dvojnasobok min.mzdy.bolo to okoll 1100 e. Takze teraz dostavam 420e +150 e od manzela.platim nakaldy za dom 200 e stravu 300 ja plus deti,skolku,lekara,oblecko. A nevychadza mi to,manzel nechce prispiet viac ako 150 e na dve deti. Zarobi 1300 v hrubom. Co mozem robit? Cakat kym mi skonci rd a len poberat opatrovat.a potom ziadat sud na jedno dieta 150? Ci mozem aj teraz,ale opatrovatelsky mi vratia za 4 mesiace,teraz nedostavam.dik za radu 🙂

pribinak
28. jún 2021

Môžeš požiadať o výživné aj teraz počas trvania manželstva.

hejyou
autor
28. jún 2021

@pribinak ved ano mozem poziadat,ale sud mi povie,ze som rok dozadu(lebo pozera na prijem) a zisti ze tam poberala som 960 e. A ZAs ze o par mesiacov opat budem...tak mi urci nizke vyzivne :-/

11mirka22
28. jún 2021

@hejyou to nie je celkom tak, nezáleží len od tvojho alebo mužov ho príjmu... Zohľadňujú sa najmä nároky a potreby deti... Ty nemáš príjem, lebo si na rd, poberas iba príspevky od štátu... Vyrataj si náklady na stravu, že bývanie deleno tromi (na osobu) plus ostatné náklady na dieťa (lieky oblečenie, proste všetko) od toho sa vyvíja výška výživného....

hejyou
autor
28. jún 2021

@11mirka22 vdaka,ale zas mi o 3 mesiace nabehne k rodicaku aj opatrovatelsky,cize budem mat 900 e donaprila,kedy mi konci rodicak a budem uz len mat opatrovatelsky,do prace nenastupim,nemam kde maleho nechat,tak budem sa starat o starkejl.

11mirka22
28. jún 2021

@hejyou áno, budeš mať viac peňazí, ale sú to len príspevky od štátu... Nie je to prijem, je to dočasné.... Nerieš koľko máš ty prísun peňazí... Rieš koľko potrebuješ na starostlivosť o deti (pomer na nájme, energiach, poistky, strava, oblečenie lieky, krúžky, hračky cestovné a podobne) vyrataj na dieťa, a žiadaj min 2/3 z tej sumy, čo ti vyjde.... On je pracujúci, má stály príjem a neobmedzené možnosti zarábať, nakoľko ho neobmedzuje starostlivosť o deti....

ukulela
28. jún 2021

@hejyou takto. Výživné nemá sanovať tvoje diery v rozpočte, ale reálne zohľadňovať náklady na dieťa. Bývanie, stravu,oblečenie. Len bývanie vychádza na 70€ ak rátame na tri osoby. Strava 100€ na osobu. Pridaj poplatky za škôlku, oblečení, obuv, lekára, nejaké aktivity.... a máš 250 na dieťa na mesiac... vydel dvoma,pol matka a pol otec, a máš výživné 125 na jedno.... ja cisla len triafam, ty možno vydokladujes ine.... sudnebuderiesit či máš opatrovateľka. Ale aké su naklady na dieťa. Ale ako píšem , tu nečakaj , že keď ty zarobíš málo alebo nezarobíš nič, že všetko mal financovať manžel / exmanžel.

11mirka22
28. jún 2021

@hejyou pri príjme 1300 eur nemôže byť problém prispievať 150 eur na každé dieťa. Sú to jeho vlastné deri6, majú právo na určitú životnú úroveň, majú právo podieľať sa na jeho životnej úrovni... Dokonca ty ako manželka, momentálne starajuca sa o dieťa bez zamestnania máš právo na príspevok (výživné) od neho tiež... Nepozeraj na príspevok taky alebo onaky... Je to dočasné a hlavne je to málo,kedze ti to nevychádza.

hejyou
autor
29. jún 2021

@11mirka22 ako myslis docasne? Rodicak mi skonci v aprili,ale opatrovatelsky zostane kym starky bude zit ma sice uz 92 rokov ale je culy 🙂

hejyou
autor
29. jún 2021

@ukulela dakujem,neberie sud ci mam opatrov.kedysi u mna bola soc.kuratela a hned sa pytala prijem za opayrovanie rodicak a kolko muz zaraba....vsetko chcela dokladovat pred sudom....:-/

hejyou
autor
29. jún 2021

@ukulela dakujem pekne ,ale zas strava moja za 100 e nebude tiez tolko stat co na dieta 2 rocne a 4 rocne(to je v skolke)...hmmm

cacianka
29. jún 2021

Máš výživné od muža stanovené súdne alebo on platí koľko chce ?
Zrataj vsetky naklady tu a teraz. Na seba aj deti. Súdu podaj navrh aby zaviazal muza - otca platit cca 2/3 alebo 3/4 z nakladov na deti, lebo ten zvysok ty odmakas prácou okolo detí.realne by to mohlo byt cca 30% z jeho priemerneho platu co je okolo 300e.
Plus navrhni aj prispevok na teba a to cca 150e.
Sud rozhodne. A chlapa nesanuj, kasle na deti tak aspon nech platí primeranu sumu nakladov.
Opatrovatelsky je iba prispevok,rodicak tiez, nie je to plat a riadny prijem, aj keby bol je to málo a tak je on povinny prispievat
Navrh podaj cim skôr, kolizna na UPSVAR by ti mala s tym pomôcť

hejyou
autor
29. jún 2021

@cacianka jej si zlata,rozpisala si mi tu pekne...otec prispeva 150e kazdy mesiac,ale nic viac neda a nekupi,a chodi kedy sa mu zachce,lebo ved ma svoje konicky... bojim sa ak sud povie,no posledny roknvas prijem bol 900 e a muzov 80%z platu kedze nerobil.tak co chcete...to len teraz ze mam odobraty opatrov.na pol roka neda sa mu vyzit z rodicaku plus 150e .. hm

liljana
29. jún 2021

Preco pises hrubu mzdu 1300 eur, ked v cistom je to 1000 eur? Ked vy ste v dome, kde byva on? Vo svojom, u rodicov, v podnajme? Splaca on okrem najomneho nejake hypoteky, pozicky,... ? Na to sa bude na sude tiez prihliadat.
Skuste sa medzi sebou dohodnut na docasnom zvyseni prispevku na deti z 150 eur na 250-300 eur na 12 mesiacov,... a potom sa vratis do prace. Vas problem je, ze mate obaja nizke prijmy, po rozchode sa vam zvysili obom vydavky na zivot (dve byvania) a nemate ziadne rezervy.

hejyou
autor
29. jún 2021

@liljana ja byvam vo svojom dome,kt.som zdedila.nemame ziadne hypoteky,pozicky,nic....on byva u rodicov svojich... urcite sa nechce dohodnut na viac penazi,ze to mam dat sudne a potom bude platit.

liljana
29. jún 2021

@hejyou @hejyou Tak jedine sud. A starky dostava dochodok? Lebo ak zijete spolu so starkym, budu to brat tiez do uvahy, ze sa starky sa ma podielat z dochodku na nakladoch na byvanie.
Berie si aspon deti k sebe, kupuje im oblecenie,... ? Ako vychadzate? Ak komunikujete zle, tak tazko cakat, ze ti vyjde v ustrety pri vyzivnom.

hejyou
autor
29. jún 2021

@hejyou nesplaca nic,ani do domu rodicom neprispieva,tam to taha svokra(ako si ich naucila,tak ma) ma auto,motorky...mne nepozicia ani auto,ked mam niekde ist,ci uz len ockovat sa 30km musim ist busom,jeho odpoved kup si,ale hlavne,ze to kupil pocas manzelstva,je to vsetko na hoby...:-/

hejyou
autor
29. jún 2021

@liljana starky dostava dochodok,ale ten si nechava,je culy,kupujem mu potraviny,da mi na naklady 50 e totsjo... zvysok si setri na pohreb..

hejyou
autor
29. jún 2021

@liljana deti si berie niekedy cez vikend,nie vzdy,len ak chce a moze ak nema nic s kamosmi na plane.oblecebie nekupuje,ani jedlo.vsetko ja kupujem

liljana
29. jún 2021

@hejyou To je tazko. Auto a motorky su zla investicia, stracaju kazdy rok na hodnote, nemaju prakticky hodnotu a spolieha sa asi, ze zdedi raz byvanie po rodicoch, tak minimalna snaha. Jedine sud, poziadat na deti 250 eur (25% zo mzdy) a najst si pracu.

hejyou
autor
29. jún 2021

@liljana pochybujem ze mi tolko da sud,kedze od aprilami konci rodicak a budem doma opatrovat,maleho az od sept mi zoberu do skolky. Neviem co je lespie,ci ziadat sud az od aprila o zvys.vyzivneho a teraz to nechat tam,kedze sa rata aj opatr.aj rodicak .

liljana
29. jún 2021

@hejyou Urcite poziadaj aspon o 200-250 eur. 150 eur na dve deti je smiesna suma, aj ked maju na deti prispievat obaja rodicia. Ty sa viac staras.

hejyou
autor
29. jún 2021

@liljana sud nebude taky benevopentny ku mne...matka na rodicovskej ci materskej sa vzdy musi viac starat...

liljana
29. jún 2021

@hejyou Porozpravaj sa aj s dedkom, ci moze prispiet aspon prechodne viac na najom. Keby zil sam, musel by platit cele najomne sam. A ak platis 200 eur mesacne za dom, 50 eur od dospeleho (dochodok je tiez prijem) je malo a ty si dokonca na rodicovskej.

hejyou
autor
29. jún 2021

@liljana nebude mi davat viac,ma este aj synov,tyn prispieva,ale to uz neriesim a vsetci sybovia sa stavaju k tomu tak,ze mam opatrov.460e ze co viac chcem a od muza 150 a rodicak...:-/

11mirka22
29. jún 2021

@hejyou ty si sama seba už vopred odsúdila na neúspech. Tu je ťažko radiť. Ono to totiž to funguje tak, že musíš vedieť, aké máš výdavky, aké výdavky majú deti a presvedčiť súd, že peniaze od otca potrebuješ... Ty sa tu len vyhováras, že ti určite nedajú, že muž nechce dať, že neminies na potraviny ani 100 eur mesačne (čo ti neverím) ja len škôlke platím 29 eur mesačne za stravu.... Výživné patrí deťom od otca pravidelne, nielen keď teraz ty nemáš príspevok.... Ja zarábam oficiálne viac ako môj bývalý a predsa som vždy uspela so žiadosťou o zvýšenie výživného... Pokiaľ budeš počúvať len bývalého, že ti viac nedá, a ostatných ľudí, že ako sa máš dobre, keď máš príjem (zo štátnych dávok) 900eur, tak výživné nebudeš mať. Okradas tak svoje deti...

hejyou
autor
29. jún 2021

@11mirka22 dakujem mas pravdu tak to je....prosim posli mi navrh ak si pisala a vidis do toho viac.. 🙂

hejyou
autor
29. jún 2021

@11mirka22 myslela som,ze potraviby na deti 100 eur na jedno ze tolko isto nepoje.... ze ja na seba mozem mat 100 e potraviny a deti zjedia isto menej,a maly je v skolke,ten tam jedava a vecer uz len co navarim 🙂

11mirka22
29. jún 2021

@hejyou rada ti z návrhom pomôžem. K tomu však treba oveľa viac informácií, ako si tu napísala, a hlavne prvé, čo musíš urobiť je zrátať si presne svoje výdavky za určité obdobie (ja som zbierala a zapisovala rok všetky bločky a výdavky). Ak budeš mať naozaj záujem to riešiť, napíš mi IP.

hejyou
autor
29. jún 2021

@11mirka22 dakujem ti pekne,budem si to zapisovat a o par mesiacov aj riesit....

11mirka22
29. jún 2021

@hejyou zapisuj si všetko, aj nákupy cez bazár, alebo darované veci pre deti, proste všetko, čo potrebujú a pokiaľ sa dá, odlož si aj bločky a faktúry. A kľudne sa potom ozvi.