Dieťa študuje tretí ročník na strednej škole. Dovŕšilo 18 rokov. Otec tým pádom odmieta platiť výživné, ktoré mu bolo stanovené súdom v čase, keď dieťa ešte nebolo plnoleté. Odôvodňuje to tým, že už je dieťa plnoleté a on bude platiť, len keď mu to opäť nariadi súd. Do 18 rokov platil. Ako treba postupovať? Aby platil výživné naďalej, kým dieťa chodí na strednú školu. Ďakujem za radu.
Dieťa nech napíše sms, že pokial bude naďalej ignorovať právoplatne rozhodnutie súdu, tak sa obráti na exekútora a treba to aj naozaj urobiť
Pán otec potom zmení názor
Nech ho dá dieťa na súd.Vyssie výživné a doplatiť zameškané mesiace ihneď k rukám dietata
@monikatrideti v júli sme mali pojednávanie o zvýšenie výživného. Dcéra je v 3.roč.SŠ, bude mať 18. Ex vyskakoval, že "to akože dokedy jej mám platiť, veď už bude dospelá" a pani sudkyňa mu pekne vysvetlila, že ak sa rozhodne ísť na VŠ, tak až kým nedoštuduje. Takže by som skúsila napísať otcovi, že vyživovacia povinnosť trvá, kým dieťa nie je schopné sa o seba samo postarať (teda kým študuje) a keď bude štrajkovať, napíš na súd a požiadaj rovno o zvýšenie. Veď náklady sa vďaka novým opatreniam dvihnú, nebudeš už mať ani DB,.. nech sa ocko spamätá 🤦🏻♀️
@monikatrideti ked uz ma 18 rokov musi si podat navrh na vyzivne sama. Taky isty postup ako ked si davala navrh ty. Len teda bude navrhovatelom dcera.
@monikatrideti olatit musi kym dostuduje. A otec si potom musi dat ziadost na sus a sud vyda rozhodnutie
Pozri sa, môžeš konať rôznymi spôsobmi, podľa charakteru " otca". Teda už tvoje dospelé dieťa.
Zobrať rozsudok a zajst k najbližšiemu exekútorovi, poplatok je 20e, a nasleduje formálny proces.
Aký , to si vieš vyhľadať a prečítať tu na MK v rôznych skupinách, naj. Právne poradenstvo.
Alebo môžete napísať list / niečo ako predžalobnu výzvu otcovi dieťaťa, doporučene, kde ho vyzvete aby si plnil svoju vyživovaciu povinnosť naďalej, nakoľko dieťa stále študuje, a súd nerozhodol o zrušeni výživovacej povinnosti. Máš dôkaz a doklad/ rovnopis a podaci lístok že ste sa snažili o mimosúdnu dohodu. Od veku 18r môže otec posielať priamo na osobný účet dieťaťa, ako sa dohodnete o použití je medzi vami dvomi doma.
Môžete osloviť aj právnika, zaplatiť konzultácie a poplatky, aby to riešil za vás, ale vôbec netreba.
Toto je teda tatko roka! Aj maju nejaký vzťah alebo je len platiteľ výživného a otcom len na RL?
Pretože keby to dieta mal aspom trochu rad, takáto debilata ho nenapadne!
Ak je to ch-j, bez vztahu, nech požiada dospelé dieta ešte aj o zvýšenie výživného a ide už len z truci na VS!
Každopádne riešiť súdne, keď sa chova ako debil a rozumu nikde. Súd mu to vysvetli bez blbych diskusii!
@cacianka
to áno, ved matka dietata ho zrejme neznasilnila. Sú to čistý kreteni. Deti robiť áno, starat sa nie! Akebo si fakt myslia, že uch bisi bocian na objednávku. Aj keď poznam jedného, toho "sexkamoska" oklamali, ze berie antikoncepciu. On blbec uveril... Podarilo sa, len kej plán nevyšiel. Síce jej platí ale dieta snáď videl len na foto ak vôbec. Pre neho je to zrada q netuesi okrem výživného nič.
Ďakujem veľmi pekne za rady a aj povzbudenie
Môj bývali si dokonca vo 4tom ročníku na vš žiadal o zvýšenie a o rok predlžoval štúdium a jeho otec musel platiť, skoro hi rozdrapilo od nervov ale nemal na vyber
Ahojte má niekto skúsenosť ?dcera ma 19 rokov moj bývalý teda jej otec na ňu 15 rokov neplatil výživné ,mám súdne rozhodnutie z roku 2007 ,nesúďte ma že som to nevymáhala skôr .potom začal platiť keď mala 15 rokov lebo to už sa nedalo finančne zvládnuť .dnes som bola za exekútorom a žiadam spatne doplatiť všetko výživné,ale ani on nevedel či tp už nie je premlčané a máme vôbec šancu .ďakujem za každú odpoved
@ambu Exekútor nevie???
Tu je rada právnika
https://ficek.sk/vyzivne-a-premlcanie-22652
Nemôže len tak odmietať, rozhodnutie súdu nezaniká dovŕšením 18 rokov dieťaťa.