Dobrý den.Prosim o radu.
Manzelov syn z prveho manželstva,dosiahol vek 18 rokov.V juni 2024 ukoncil učilište s vyucnym listom.Podal si však žiadosť pokračovať od septembra s tym,ze bude navštevovať školu externe - diaľkovo.Chce od septembra pracovať.( O tom,ze si prácu ale vobec nehľadá,to teraz neriešim) Diaľkové mu schválili.
Moja otázka je: je povinný manzel naďalej platiť výživné? Prípadne ako to vlastne je v takýchto situáciách?
Ďakujem.
Výživné trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť. Ak dieťa ukončilo prípravu na povolanie a má aj pracovné príležitosti, ale dieťa nemá záujem pracovať, v tomto prípade povinnosť platiť výživné nepokračuje. Ak dieťa pracuje a študuje externe, dokáže sa samo živiť. Ak bola povinnosť určená súdom, nech podá návrh na zrušenie výživného pre plnoleté dieťa.
pri externom studiu narok na vyzivne zanika,kedze sa uz vie a moze sam o seba postarat
@tterezka_ je prosím na to nejake tlačivo?A co je potrebné k tomu doložiť?Doklad o ukončení štúdia,alebo doklad o pokračovaní externe?
@ukgirls ďakujem krásne 🙂
Nemám osobnú skúsenosť, skúr sa informovať na súde
Ešte sa opytam ...je potrebné aby sa chlapec zaevidoval na úrad práce ešte kym mu zacne škola?To je prakticky teraz tento augustový mesiac
po ukončení strednej školy je "študentom" do 31.08.2024, následne buď pokračuje v dennom štúdiu alebo ak nebude študovať sa zamestná, alebo je potrebné od 01.09.2024 sa zaevidovať na úrad práce
@tterezka_ aha takze teraz v podstate za august by ešte to výživné poslať mal a od septembra ak sa mlady muž zaeviduje,alebo nastúpi do práce tak nie.Staci teda tieto veci ohladom pozastavenia riešiť v septembri? Ja sa ospravedlňujem za také možno " hlúpe otázky" ale som unavena a nefunguje mi akosi myseľ 🤦🙈
Podstatné je, či je medzi nimi dohoda o zastavení vyplácania výživného. V každom prípade by však otec mal na súd podať návrh na zrušenie.
Nemôže len tak prestať platiť sam od seba... Musí ísť na súd žiadosť ak prebehne rozhodnutie o žiadosti na platenie výživného atmz potom nemusí posielať peniaze
@draik on ma sudom určené výživné.Takze podľa týchto komentárov bude treba podať navrh na zrušenie výživného.
Treba dať návrh na súd ale určite to schvália.
@zuzika87
To nie je tak celkom pravda. Najmä, ak sú dohodnutí, nemusí už platiť, ak je už potomok schopný sa sám živiť, a podanie na súd je formalita. Nemusel by ani inak, len by to mohlo spôsobiť dočasné komplikácie, ak by potomok chcel prerážať hlavou múr.
Rozhodnutie súdu v tejto veci "len" potvrdzuje, že výživovacia povinnosť zanikla, nemá konštitutívne účinky. Práve preto môže rodič vymáhať výživné, ktoré uhradil po zániku vyzivovacej povinnosti, aj spätne.
Vedel by niekto prosím poradiť?