Ahojte chcela by som sa spýtať či by ste mi vedeli poradiť som vo veľmi zložitej situácii a neviem čo robiť. Mám 18 rokov a študujem na SŠ teraz budem nastupovať do posledného 4. ročníka. Ide o to že moja matka mi odmieta dať vreckové alebo výživné. Dostala som od nej počítač ktorý mi mal po skončení školy zostať ale vzala mi ho. Všetko mi vzala a odmieta mi dávať peniaze pretože som odišla bývať k priateľovi. Otec je nezamestnaný ale dával mi 40€ ktoré posielal po mame no mama mi povedala že mi nedá ani tie vraj si to otec neželá pokiaľ žijem s priateľom. Takže mesačne mám čistú 0. Pokiaľ žijem s priateľom vraj neuvidím ani cent ani svoj počítač ani nič. Neviem či si mám podať o výživné alebo ako.
@abeceda99 múdri rodicia. Ak si dospelá na to bývať u priateľa, bud dospelá aj sa o seba postarať. Z akého dôvodu chceš od nich výživné? Myslím, že u rodičov máš kde bývať, aj ta prestravuju. Ty to nechceš. Ty sama si rozhodla odsťahovať, tak sa sama živ. Si tam kde si z vlastnej voľby.
dosť si sa poponáhľala s tým sťahovaním, ani sa nedivím, že ti rodičia odmietajú prispievať .... na niečo nárok kým chodíš do školy, samozrejme, máš, ale tak stojí ti to za to, doťahovať sa s rodičmi? Nedalo sa s tým sťahovaním ešte rok počkať, kým neskončíš školu? Alebo teda brigády, samostatnosť je aj zodpovednosť ....
môžeš požiadať o výživné súdnou cestou kým si študentka denného štúdia, ale veľmi vám to zhorší vzťahy do budúcna
Ja ju zas možno aj chápem, neviete aké mali vzťahy, že prečo odišla... Tiež nerozumiem prečo nejde do práce, ale možno nemá priestor skrz školy ak má nejakú ťažšiu.
Ja v 18ke, keby mám financie odišla by som hneď, lebo nie každý má fajn rodičov. Niektorí rodičia skrz toho, že živia dieťa, dokážu tak veľmi psychicky týrať až to je choré.
Ale ak tam zle vzťahy neboli, len slepá zamilovanosť, mala si si prehodnotiť čo bude. Nie sa presťahovať a čakať peniažky od rodičov automaticky. Ale áno môžeš súdnou cestou, ale to je už také riešenie, ktoré zničia úplne vzťahy.
Na tvojom mieste by som šla do brigády a nech sa stará priateľ, mal s tým počítať. Ja som mala ísť bývať ako 18 ročná a priateľ ma chcel u seba s tým, že budem študovať naďalej a on zarábať...
@abeceda99 Zabudla som dodať že keď som mala 17 bývala som taktiež u priateľa dával mi otec výživné a mama vreckové a mala som aj počítač len som si vtedy s priateľom nesadla a rozišli sme sa. Po mojich 18 narodeninách som si našla druhého priateľa u ktorého teraz bývam a moja mama mi toto všetko zrušila len preto lebo jej tento môj partner nesadol. Vraj mám na viac. Lebo partner predtým mal toho viac ako má moj terajší ale mne nejde o to čo má a čo nie ide mi o to ako sa ja cítim s ním. Ale moja matka vraví pokiaľ budem s ním tak ona nemá dcéru pretože ja mám na viac.
si dospelá a o svojom partnerovi rozhoduješ ty, nie tvoja mama
požiadaj teda o výživné
@abeceda99 Mala som brigádu ku koncu 3ročníka a už vtedy to bolo pre mňa ťažké popri škole. Teraz som dostala poslednú výplatu za minulý mesiac a tento mesiac som si inú brigádu nenašla no do 4.ročníka chcem nastúpiť s čistou hlavou lebo mám ťažšiu školu a potrebujem sa naplno venovať škole. Priateľ ma živí kupuje mi všetko od a po z čo sa týka jedla, šatstva alebo školy. Dokonca sa mi snaží zadovážiť počítač lebo ten som mala len kvoli škole ale na druhej strane potrebujem mať nejaké peniaze aj svoje! A nemyslim si ze je fer aby mi rodicia nic nedali len preto lebo som s niekym kto sa im nepaci!
@abeceda99 Z právneho hľadiska máš nárok na výživné a aj ho pravdepodobne vysudis od rodičov. Z morálneho hľadiska, píšem ako matka dospelej dcéry, ak sa v 17 odstahujes k priateľovi a dokážete spoločne žiť ako dospelí, očakávala by som, že sa ako dostatočne vyspelá o seba postaraťs i finančne. A áno, ide to i popri škole. I o tom je dospelosť a samostatnosť.
Ale skákať zo vzťahu do vzťahu i so sťahovaním od jedného k druhému, veľmi o vyspelosti nevypovedá. Čiže sa tvojej matke ani veľmi nečudujem.
No buď chceš byť pani samostatná a nezávislá od rodičov a vymysli si odkiaľ budeš mať peniaze alebo ťa budú živiť ale za to budú chcieť nejakú podriadenosť od teba.. je trúfalé chcieť obe možnosti.. iba výhody z oboch možnosti ale nevýhody nie..
no rodičia ťa majú živiť, ale kedže si sa zariadila tak že si odišla, už nie sú povinný ti dávať výživné...o to môžeš samozrejme požiadať súdne, ale musíš zároveń preukázať svoje výdavky....teda ak žiješ u priateľa, ten ťa aj živý, ty v podstate nemáš žiadne výdavky....iné by bolo ak študuješ, platíš si internát, stravu, učebnice(ale všetko musíš zdokladovať)
*nie výživné ale vreckové...o výživné musíš požiadať súsnou cestou....
och ženy, zase musíte útočiť... dospelá žena má právo si vybrať priateľa podľa seba a áno, rodičia sú povinní jej platiť nejakú čiastku na štúdium, nazvime to výživné ak odmietajú tak uplatniť súdnou cestou
Možno by bolo dobré zavolať na úrad práce a sociálnych vecí a povedať aj im o situácii lebo oni tvojej matke vyplácajú na teba prídavky na dieťa. Teraz by si ich mala dostávať ty.
@abeceda99 takto potrebuješ kolko spodného prádla ? nemáš žiadne ? stužková nie je podmienkou ukončenia školy vôbec na nu nemusíš ist , nič sa nestane ked tam nebudeš v robe
ked si dospelá a samostatná tak to dokáž ?
nie su prachy nie su každy mesiac nákupy
na čo konkrétne potrebuješ peniaze, čo potrebuješ zaplatit a kupit ?
Zo zákona mas na výživné právo. Mozes on požiadať súdnou cestou. Z morálneho, hmm… pokial si dospela na to žiť s frajerom, máš byt dospela sa aj o seba postarať. Mám ešte malú dcéru, ale teda toto by mi dosť vadilo a aj to, že beháš od chlapa k chlapovi. Chceš žiť sama, tak sa o seba aj sama staraj
@nikuska625 uspvar by som do toho netahala ešte dostane kuratelu a to už len bude pecka pre nu
@sara07 prečo to bude pre ňu pecka?
Tak mozes poziadat na sude o vyzivne, ale tam to pocitaj, ze si poriadne zarubes cestu a zhorsis rodinne vztahy...co odrazu taky zaujem o tie financie? Asi nebude vsetko tak perfektne ruzove a laska skoncila a prisla kruta realita zivotna, ze? Ze nezijeme z lasky, ale aj platit treba vsetko...Ci priatelovi rodicia usudili ze synova priatelka by mala prispievat do domacnosti, ze?
Urobila mudro. Keby si bola moja dcera, urobila by som to iste. Nech Ta zivi priateľ