Dobrý deň prosim vas chcela by som sa opytať v Septembri by som rada išla s kamaratkou do prenajmu a je tu taká otazka že poberam vyživne od oboch rodičov a aj pridavky...stale študujem dennu formu študiu,pred par dnami som mala 18 rokov a v septembri budem v 3 ročniku SŠ chcela by som sa opytať či budem mať aj tak narok na pridavky a vyživne keď vlastne už nebudem byvať u starych rodičov...?riešim momentalne aj zvyšenie vyživneho pretože od jedneho dostavam 30€ a od druheho 60€ a veľmi rada by som vedela či v septembri ešte budem mať narok na vyživne...veľmi ďakujem za radu vopred
@ivkazba ďakujem,áno to viem že vek nema vplyv na taketo ale najviac mi robí problem to že či to nebudu brať tak že byvam sama tak mám financie na život a vyživne nepotrebujem...pretože teraz ešte stale chodi k nam domov na kontrolu socialka asi každeho pol roka že ako žijem a či je všetko v poriadku a bojim sa toho že či by nebol problem ze sa nezdržujem doma a tym padom “nepotrebujem” vyživne od rodičov :(
@zhanamadipex
To s tým nič nemá.
@zhanamadipex aj keď budeš študovať na VS a budeš mat dennú formu štúdiu a bývať kdekoľvek máš nárok na výživné
To kde byvas nemá žiadny vplyv na to či môžeš alebo nemôžeš poberať výživné
Podmienka je denná forma štúdiá
@zhanamadipex nie, to že bývaš sama nemá na to vplyv. Prečítaj si ten článok v skupine Právne poradenstvo. Ak by si ho nevedela nájsť, daj mi vedieť.
Ale teda, to že bude bývať sama, ak bude platiť nájom....bude to mať ten vplyv že môže žiadať aj zvýšenie nie? Veď ak tak, na koho bude zmluva o prenájme?
@zhanamadipex Na vyzivne samorejme budes mat narok aj nadalej.
Doteraz si teda byvala u starych rodicov, chces ist do podnajmu s kamoskou - okrem tych 90 eur od rodicov mas este nejaky prijem? Z coho chces platit najom, potraviny a vsetky dalsie vydavky?
Pokiaľ študuješ na dennom štúdiu, máš nárok na výživné. Je jedno, či bývaš so starkou alebo sama. Určite požiadaj o zvýšenie, čo najskôr. Teraz sa to kvôli korone naťahuje. To, čo dostávaš je smiešna suma. Ja by som žiadala od oboch minimálne po 150 Eur. Spíš si na papier výdavky a uvidíš koľko to bude. Ja, keď som si písala výdavky na 9-ročnú dcéru, vyšlo mi 340 Eur mesačne.
@nafka0483 dobrý deň,vydavky a ostatne veci mam v plane platit z brigady mam vikendovu brigadu ktorá mi vie zabezpeciť tieto veci samozrejme ak sa podarí dať hore vyživne aspoň od každeho rodiča na 100€ tak mi dosť velku časť zaplatí práve to vyživné
@matabb73 ďakujem❤️Važne si to cenim za každeho aj za vás kto odpisal velmi ste mi pomohli❤️Ano pokusim sa dať hore vyživne ale kamaratka prave dala vyžšie vyživne od otca zo 100 na 200€ a rieši to už od konca 9 ročnika a stale sa to odkladá asi 4 krat jej odložili pojednavanie uvidime ako to pôjde ale určite sa o to pokusim :(
@zhanamadipex Cize mas este dalsi prijem, tak to je dobre. Vopred si prepocitaj ci ti to vyjde aj s aktualnym vyzivnym, aby si sa potom nedostala do problemov.
@zhanamadipex keď si budes podávať žiadost o zvýšenie, tak si daj, že žiadas od podania návrhu. Doplatia ti všetko spätne, aj keby sa to ťahalo rok. Takže sa neboj odkladov. A teda, ak by si ten podnájom zobrala na seba-zmluvu, tam sa ti tiež dvihnú náklady nie?
@zhanamadipex výživné nie je obmedzené vekom, ak študuješ, nie je dôvod na zrušenie výživného. O vyššie výživné malo byť žiadané už dávno. V skupine právne poradenstvo sú na vrchu skupiny články od právničky a je tam aj článok k výživnému a vyživovacej povinnosti. Pozri si to, budú tam pre teba isto zaujímavé informácie.