Výživné od otca

lui_free
23. jan 2017

Ahojte, sú tu nejaké slobodné mamičky? Alebo ak aj nejaké poznáte.
Chcela by som sa s Vami poradiť o výške výživného/prídavkov/alimentov na dieťa.

Môj prípad je taký, že som slobodná matka, otec je uznaný v rodnom liste ale neboli sme zobratí a nežije s nami, nechal nás samých. Občas mi nejaké peniaze pošle, ale neviem na koľko mám presne nárok a koľko by som si mohla pýtať.
Ja viem že je to individuálne a mala by som podať žiadosť súdnou formou a tak, aby to bolo oficiálne.. ale chcela som sa najprv poradiť s ostatnými mamičkami ako to vidia. Nechcem totiž žiadať ani veľa ale ani niečo odopierať môjmu synovi.
Viem že pre Vás môže byť nepríjemné hovoriť o peniazoch a platoch, ale bola by som rada, ak by ste mi vedeli napísať nejaké sumy aké dostávate, alebo vaše kamarátky, aby som sa aspoň PRIBLIŽNE vedela zorientovať (lebo je rozdiel 20€ alebo 200€).
Viem že sa to zvykne vypočítavať aj z platu otca, tak nemusíte uviesť konkrétne, ale aspoň čojavjem pozíciu ako: automechanik, manažér..a okolo 100€, viac, menej a podobne)

Veľmi by mi to pomohlo, bola by som Vám moc VĎAČNÁ za každú info. <3

sibalka21
23. jan 2017

No musis nam povedat kolko zaraba, aby sme ti mohli povedat priblizne kolko by si mohla pytat.... Ako si povedala, je to individualne....

sissy27
23. jan 2017

@lui_free neporovnávaj sa s inými, ide o tvojho syna a jeho potreby... Spočítaj si, aké máš naňho mesačne náklady - bývanie, strava, oblečenie, obuv, hygiena, lieky, zdravotné pomôcky, podľa veku (nepíšeš) škôlka, škola, krúžky, kultúra, cestovné náklady, letný tábor atď a žiadaj 2/3. Určite to rieš súdnou cestou, dohoda "per huba" nie je právne nárokovateľná, rovnako tak dohody podpísané pred 17 svedkami, u notára, u právnika, mediátora, proste nikde, skrátka akákoľvek dohoda ohľadne rodičovských práv a povinností podlieha schváleniu súdom. Buď si dáte u právnika napísať dohodu a dáte si ju na súde schváliť (záležitosť cca 20 min) alebo sa nedohodnete a budete súdu predkladať doklady o príjmoch a výdavkoch a súd určí výšku výživného...

blackcat8885
23. jan 2017

Ja mam prisudene vyzivne na syna 100e a neplati vobec no aj tak budem ziadat na sude zvysenie na 200e je to problem mojho ex,ze neplati nemal uviest prijem taky ako uviedol

blevka
23. jan 2017

Toto je veľmi individuálne, záleží od potrieb dieťaťa ale aj od súdu...Poznám dva prípady, kedy muži platia na dve deti cca 400 eur (plus mínus 20 eur) akurát že jednému to určil súd v Ba z cca 900 eur čistého a druhému súd v KE z platu 1600.

bratislavcankanm
23. jan 2017

@lui_free napisala si malo informacii... ako pise vyssie sissy27, treba zratat naklady na dieta, ja som to delila dvoma (cize nie 2/3, ale 1/2, neviem ktory pomer je spravny).

Tu su 2 priklady z praxe:
1. plat otca 1700 Eur v cistom, vyzivne 180 Eur... dieta jedno, ZS, naklady 100 Eur skolne, 20 Eur strava v ZS, kruzky 25 Eur, k tomu nepravidelne mesacne vydaje na stravu, oblecenie, byvanie, lekarska starostlivost, skolske pomocky, navsteva kulturnych podujati, sportovisk, atd., naklady na byvanie. Matka normalne zamestnana

2. otec plat 600 Eur, vyzivne 240 Eur.. dve deti, obe ZS, ziadne skolne ani skolsky klub ani kruzky (2. stupen ZS), cize len strava a poplatok ZRPS (spolu odhasom 30 Eur mesacne na jedni dieta). Matka zamestnana, na sude uviedla, ze naklady na byvanie ma nulove (plati ich novy partner, ku ktoremu od manzela odisla).

sante11
23. jan 2017

Sice som zatial vydata 🙂 ale kamoska riesila vyzivne sudnou cestou, z 1200€ platu otca jej vyratali 150€ vyzivne plus 25€ akoze sporenie, spolu 175€, pricom ona musela dolozit vsetky svoje naklady na byvanie...vratane blockov o tom, co vsetko kupuje na babatko, mlieko,plienky, kozmetiku, lieky,oblecenie. Tych 150€ moze minat a tych 25€ jej ma vraj sudkyna dako schvalit cerpat, ked to vydokladuje blockami, velmi to nechapem. Je dobre byt na sude aj s niekym, kto Ta zastupuje, dnes su pre socialne slabsich centra pravnej pomoci, takze tam Ti za dakych 5€ poradia, spisu ziadost aj Ta upozornia na to, co je potrebne. Vobec Ti nemusi byt neprijemne, ci ziadas vela, ci nie, vychovavat sama dieta, je v dnesnej dobe viac ako vyzva a ziadna sranda, kludne si poziadaj viac, stejne o tom v zavere rozhodne sud a nebude sa riadit pocitmi, ale cislami. A ockov, ktori radi robia deti a neradi sa staraju je vela, slusne sa s nimi neda, zas pomoze sud a v tomto pripade, matka taha za dlhsi koniec, len musi mat na prvom mieste zaujmy dietata, nie ohlady na to, ci si ma ocko za co kupit pivo a cigarety. Ano neplatiaci ocko, si moze vyzivne odpracovat aj vo vazeni, poznam aj takych. Dolezite je vyziadat si od jeho zamestnavatela potvrdenie o mzde, lebo dobrovolne by priznal urcite malo, tiez ak viete zdokladovat prijmy jednorazove, vedlajsie, treba ofotit a dolozit na sude. Problem mate, ak pracuje niekde na dohodu a dostava peniaze ,,do vrecka", to by mohlo byt vyzivne dost nizke.

katriona1
23. jan 2017

kamarádky přítel platí z cca 600€ platu 100€ na dceru, která chodí do školky, potom brtaranec platil na syna od 1 roku asi 60€ z 400€ platu a sestřenice dostává na malou od 1 roku cca 100€ + 20€ na spoření a plat jejího ex nevím, protože sice vydělává hodně, ale kolik si jako podnikatel vykazuje nevím, ale zase malé cokoliv koupí, zaplatí jí dovolenou u moře, takže jim to tak vyhovuje 🙂

x015ad
23. jan 2017

Je to velmi individualne, nezavisi len od platu, ale aj od toho aky je "charakter" ten hajzlik. Ja som sa sudila, blocky prikladala a nechcel dat ani cent navyse, nic ho nezaujima co syn potrebuje, len sa lutoval, ze on uz nebol 6 rokov na dovolenke.Inac niektori hajzli dokazu aj sudu dolozit nepravdive doklady o prijme, resp. o najme atd.

guinevre
23. jan 2017

Kolegovia z platu cca. 1500e v cistom platia okolo 150e plus maju dohodu ze sa s byvalymi podielaju na nejakom vacsom nakupe pre dieta, dalsi dvajka maju cca 2200e v cistom, platia jeden do 500 eur na dve deti, druhy cca 560 na dve deti, plus ich maju u seba tusim kazdy druhy vikend a raz cez pracovne dni.

esther03
24. jan 2017

@lui_free neexistuje vyzivne podla povolania. ad jedna to zavisi od potrieb dietata, teda ci je zdrave, ci ma nejake zdravotne obmedzenia (alergik, astmatik, DMO, autista....), aku malo zivotnu uroven do rozvodu, ci mamicka pracuje alebo musi byt doma napr. predlzena RD, ake su naklady na byvanie, skolu, skolku....Dalej to zalezi od platu otca, aj dvaja automechanici mozu mat rozny plat. Takze jedina rada je, spis si naklady a minimalne 2/3 ziadaj od otca nakolko ty mas dieta 24/7 a prispievas osobnou starostlivostou.

lui_free
autor
24. jan 2017

@x015ad uplne chapem :(

lui_free
autor
24. jan 2017

ĎAKUJEM žienky za všetky odpovede.
Veď ja Vás ani nechcem zaťažovať, aby ste mi pomohli s výpočtom môjho výživného, to naozaj treba spísať, uvážiť a podať návrh.
Ale veľmi mi pomohlo ak ste napísali konkrétne príklady a z toho si viem veľa odvodiť!

Takisto budem rada ak pribudnú aj ďalšie správičky, čím viac tým lepšie 🙂

kadulka
31. jan 2017

Ahojte, viete mi prosím niekto poradiť? môj malý nosí okuliare, riadne chodíme k očnej, t.j. pravidelné kontroly, vyšetrenia. ale môj ex si myslí, že doktorka nie je dobrá a zle vyšetrila syna - neviem ako na to došiel, lebo očná má dobré referencie. no proste chce aby som zobrala malého na súkromnú kliniku na vyšetrenie. čo som pozerala, tak toto vyšetrenie by ma vyšlo minimálne na 60-100 €. moja otázka je, že kto by mal toto vyšetrenie zaplatiť? ja na to nemám a keď som mu to povedala tak mi povedal, že to musím zaplatiť lebo mi riadne platí výživné. a tiež si myslím, že takéto vyšetrenie je nadštandard.... ďakujem za všetky rady🙂

guinevre
31. jan 2017

@kadulka Podla mna, ak suhlasis s tym, ze maly potrebuje byt vysetreny aj sukromnym oftamologom, tak by ste to mali zaplatit 50-50. Ak si ty spokojna s touto lekarkou, a on trva na tom aby maleho vysetril aj sukromny doktor, tak by on to mal aj zaplatit. Ked plati vyzivne 400e, tak ma pravdu, ale ked plati 150-200, tak nema pravdu.

kadulka
31. jan 2017

@guinevre plati 220 e.okuliare a vsetko okolo som platila ja lebo odmietol.a vyslo ma to tiez nejakych 200e.chcela som polovicku ale ma vysmial.

esther03
31. jan 2017

@kadulka tak ho aj ty vysmej s touto blbinou, ja ma poziadavky na presetrenie zraku syna, nech si to zaplati. Teba neviaze ziadna povinnost suhlasit s kazdym debilnym napadom pana otca.

kadulka
31. jan 2017

No vsak ano.ale ked nieco odmietnem alebo pytam peniaze naviac tak sa mi zacne vyhrazat striedavkou co vie ze by som to neprezila a sklapnem😯

arkelia
22. feb 2017

Dievčatá chcem vedieť čo je na tom pravda,že ak chlap poberá na obe deti danový bonus a rodinné prídavky a žena požiada o výživné,musí jej to ten chlap prí všetko vyplatiť?ďakujem za všetky príspevky a je slobodná

kadulka
22. feb 2017

@arkelia no predovšetkým ak máš v opatere ty deti tak by si mala požiadať o to aby daňový bonus aj rodinné prídavky vyplácali tebe. on na to nemá nárok. to neviem či ti to musí vyplatiť keďže aj ja som s tým mala problém, že daňový bonus poberal manžel a nechával si to a nejak som ho nemohla donútiť aby mi to vyplatil - bola som na materskej. keď som sa zamestnala, automaticky som dala požiadavku o daňový bonus ja a oznámila mu to aby si to zrušil.

arkelia
22. feb 2017

@kadulka aj ja som na materskej a mám deti pri sebe

kadulka
23. feb 2017

@arkelia tak v tom prípade tuším daňový bonus nemôžeš ty dostať lebo to platí zamestnávateľ a potom jemu to vyplatí štát. takže to môže poberať len otec ale nijak ho nedonútiš aby ti to vyplatil. a rodinné prídavky by si mala dostávať ty automaticky na účet s materskou.

cacianka
4. apr 2017

@kadulka šak nech sa vyhráža, smelo mu povedz že súhlasíš, ale presnejšie sa dohodnete o pár týždňov, aby ste si to dobre premysleli, ako podáte návrh n asúd. vyzerá to tak, že sklapne on, ked uvidí že sa nebojíš. nedaj mu najavo strach, lebo to zneužíva proti tebe, aby ťa manipuloval a vydieral dieťaťom. prečítaj si môj príspevok - r.ozhovor s jednou advokátkou.
muži toto vydieranie veeeeľmi často používajú a ženy od strachu sklapnú...

barbizlaticko
30. apr 2017

Babulky orosim vas poradte .Moj byvali priatel co mame spolu dcerku ktora ma bude mat v septembri 8 rokov a cca 3 roky dozadu sme mali sud vyzivne mi dali 70 eur ...len ze ide oto neplati ako by mal krd mu volam kde je vyzivne povie citujem "" nuz nemam """" a ma to na salame nevola jej ignoruje ju ..ked som mu povedala nech sa jej zriekne a da jej pokoj tak povedal ze ak mu vratim vsetky peniaze co donej dal tak mi podpise papier ... Chcem dat o zvysenie vyzivneho len sa bojim aby mi ho nezmensili ked ze on robi len na dohodu a na ruku oficialne dostava len minimum a zbytok na ruku jeho plat je cez 1100 eur ale na sude pred 3 rokmy tvrdil ze ma cca400 eur meswcne co si zarobi na fuskach .... Co mam robit poradte

lusiandela
21. júl 2017

@barbizlaticko skus si podať návrh na zvýšenie mne platí 100€ a tiež je nezamestnaný...a tiež ho nikdy nemám na čas a to sa musím ešte pomaly každý mesiac doprosovat, ale v podstate znížiť ti podľa mňa nemôžu. Dcéra je skolopovinna už s tým sú spojené výdavky...ak navštevuje nejaké krúžky, poprípadne je často chora atď. Treba si to všetko spísať a ísť si za svojim,myslím,že každé € je dobré a hlavne ide to pre vasu dcéru vy si za to nechty ani vlasy dat urobiť nepojdete. Hlavne sa nebojte nemáte čo stratiť apeluje na súd, ze neprispieva na čas a kľudne ak nezaplatí 3mesiace tak ho ísť udať. Keď bude bez vodičského možno sa preberie🙂.
Hlavne s tým niečo robte, nebojte sa.🙂

mato28
4. okt 2017

Ahojte chcel by som sa poradiť o výživnom, bývalka ma stále uháňa po súdoch skoro každý rok momentálne platím 80€ a ona chce 170€ na syna 11 r., lenže ja mám manželku a spolu máme 2 deti 5 a 7 r. Bojíme sa teraz že ak nám dvihnú tak bude problém vyžiť, nezarábame veľa, také normálne platy na oblasť kde žijeme spolu máme 900€ mesačne. Bývame v RD na ktorý sme brali hypotéku. Ešte máme 15 r. auto...

cacianka
5. okt 2017

@mato28 ty si myslis ze tvojmu synovi staci na prezitie 70 e na mesiac ??? Z toho sa naje 3x denne, napije 10x denne, zje ovocie a zeleninu a este aj oblecie? ?? No skus ty jest iba za 100 e na mesiac, ked si taky geroj.
naco si stavias dom ked sa nevies postarat o svoje dieta !

kadulka
5. okt 2017

@cacianka
@mato28 presne tak. vy chlapi len vyplakávate ako nemáte a prečo nemáte. na potreby dieťaťa vôbec nepozeráte, však nech sa postará matka... koľko dávaš mesačne na deti, ktoré už máš s novou ženou? určite to nie je 70 ečok

kadulka
5. okt 2017

@cacianka ahoj, tak my sa súdime o striedavku:( podala som žiadosť o zvýšenie výživného a na to ex podal žiadosť o striedavú starostlivosť:(

modrava
5. okt 2017

@cacianka to je divna otazka, ze naco si stavia dom ked ma deti. rovnako sa mozes opytat stotisicov mladych ludi, naco si beru hypoteku na byt, alebo aj dom, ked maju male deti. netvrdim, ze 80e je vela. ale aj matove dalsie deti ziju porovnatelne skromne. 900e je pre styroch a po odpocitani hypo.. mozno ziju skromnejsie ako jeho prve dieta.

mato28
5. okt 2017

@cacianka Dom sme si stavali preto aby sme mali kde byvat,lebo 4 v jednej izbe je dost problem.