Výživné od otca pre 18 ročnú

patik114
5. feb 2021

Ahojte chcem sa opýtať či niekto nevie ako to je keď sesternica dovŕši 18 rokov tak môže požiadať súd aby jej posielal otec na účet výživné nie máme ? Ďakujem

mladena
5. feb 2021

Ano môže

mladena
5. feb 2021

nemusí to riešiť cez súd, stačí sa dohodnuť s otcom

alenah31
5. feb 2021

@patik114 vôbec nemusí žiadať súd. Ak s otcom normálne komunikuje nech mu povie, že od 18 rokov chce výživné k svojim rukám a nech mu pošle účet. Ak nekomunikujú nech mu pošle doporučene list, v ktorom mu oznámi, že od 18 rokov chce výživné do svojich rúk + napíše IBAN kam peniaze posielať. Inak otec by to mal urobiť automaticky. A matka sa moc hnevať nemôže - dovŕšením 18 rokov stráca pôvodný rozsudok účinnosť - nie je to výživné na neplnoleté dieťa, v zastúpení zákonného zástupcu - už ide o plnoleté nezaopatrené dieťa. Aj syn to tak má.

1aduliatko1
5. feb 2021

môj muž sa dohodol so synom, poslal mu číslo účtu, a oznámil ex, že výživné posiela už synovi.

maggie1978
5. feb 2021

Len sa chcem opýtať, že teda keď to výživné dostáva dieťa po 18- ke na svoj účet ,ale peniaze rozfláka, proste ich minie na hocičo...ale pritom naďalej býva a funguje u druhého rodiča, ktorý ho živí, šatí, platí mu paušál, jednoducho stará sa oňho ako dovtedy, keďže trebárs ďalej študuje... To sa to výživné potom berie ako čo? Vreckové?

alenah31
5. feb 2021

@maggie1978 vôbec nie - dieťa má povinnosť z výživného hradiť náklady, na ktoré bolo určené. Je dôležitá komunikácia - ak napr. ja hradím bývanie, stravu, ošatenie, hygienu z výživného si platí poistku, paušál, cestovné, veci do školy + svoje drobnosti. Pokiaľ sa mu máli "dospelák" nech si hľadá brigádu. Syn potreboval notebook na VŠ - dala som limit 400€, mladý chcel za 970€ - no tak inú možnosť nemal - začal brigádovať. A tak je to pri všetkom - určím koľko na čo prispejem pokiaľ ide o mimoriadny výdavok, o ktorom viem, že to potrebuje - ak sa mu nepáči a chce drahšie, výkonnejšie, coolovejšie - na zvyšok nech si zarobí....alebo nech požiada o mimoriadnu dotáciu druhého rodiča.

elizabet173
5. feb 2021

@maggie1978 zrusi sa pausal, nedostane ani cent na oblecenie, obyv, kozmetiku, moze sa doma najest, osprchovat a vysoat. To je vyzivne od matky. Myslim, ze ak nenastala chyba vo vychove, tak sa vzdy matka s dietatom dohodne

jajka71
5. feb 2021

Je tam fakt ze môže priamo dieťaťu

https://ficek.sk/vyzivne-na-plnolete-dieta-41

maggie1978
6. feb 2021

@alenah31
@elizabet173 ďakujem za odpoveď, lebo ja som vôbec nevedela, že to môžu dostávať už priamo oni. Mám dcéru 21 teraz mala, v septembri nastúpila na výšku, no ale študuje distančne doma. Otec žije v Anglicku, posiela každý mesiac výživné ( ak zasa nič extra, asi taký priemer ako tu, jej 50 eur vreckové a mne posiela 150 eur). Len on sa jej nedávno pýtal,že prečo tie peniaze si neberie celé ona. Že veď 50 eur vreckové je málo. Tak som jej od septembra keď išla na intrak dala celú sumu, s tým že si bude platiť výdavky spojené s pobytom na intraku a školou a že všetko navyše jej doplatim, ale teda nech si výdavky píše, nech vidím čo sa z toho platí. Ako ja s ňou nemám problém, teraz je doma, uci sa a všetko v pohode. Tie peniaze jej teraz nedávam, ale odkladám jej ich bokom,... Či mala by som jej ich dať? Stravu, paušál, antikoncepcia a také veci jej platíme my( ja a môj manžel), má aj auto k dispozícii, benzín si platí sama, poistky my, ak potrebuje niečo extra, kupime jej. Teraz sme kupovali výkonnejší notebook, polovicu jej dal ex, druhu my. Mám ešte dve ďalšie deti, a s tým najmenším som na RD. Len proste niekedy mám pocit, že či by z mojej strany mala dostávať viac... V lete bola aj na brigáde, a pôjde v lete znova dúfam. Ja len že čo počúvam,ako niektorí dávajú svojim ratolestiam doslova všetko, kopec peňazí, nemusia pohnúť prstom..mám dosť.