Výživné od otca, ktorý nie je zapísaný v rodnom liste

ale2009
19. feb 2018

Ahojte prosim vas viete mi poradit?
Po otehotneni v IT som sa vratila naspäť na SVK,kde som porodila. byvaly nie je napisany v rodnom liste kedze spilu vobec nekomunikujeme.
Chcem sa spytat ako mam postupovat ak chcem od neho vyzivne?
Dcerka ma 16mesiacov a mne dosli všetky uspory.
Byvaleho som kontaktovala a povedal mi,ze pokial budem na SVK neposle mi ani cent .Proddim vas poradte mi ako postupovat. Dakujem vam velmi pekne

majcika
19. feb 2018

Ak sa chces natahovat s otcom dietata za par supov nech sa paci. Az potom zistis ze prachy sveta ti zato nestoja

pininka
19. feb 2018

Kedze nieje v rodnom liste,najprv si toto musis vyriesit,skoda ze si skor nemyslela na to,ze raz ustupi hrdost nad financiami. A navyse troska sa treba zamysliet,ze ked ho udas ako otca nebude to len o peniazoch,ale aj o jeho pravach na dieta, aby si potom nebola nestastna,ze pre par eur si bez dietata.

cacianka
19. feb 2018

len ty poznáš jeho povahu a pomery v akých žije, či máš nádej na dobré výživné alebo len pár šušňov, či bude schopný komunikovať normálne alebo ťa deptať...
podľa toho a rozhodni. najlepšie by ti mali poradiť na Upsvar, ale verím že aj tu sa nájdu ochotné maminy a poradia ako s financiami.
1. budeš čerpať iba nejaké drobné benefity iba zo zdrojov na Sk (štát, rodina, tvoja snaha, priatelia)
2. alebo podáš na súd návrh na určenie otcovstva , primerané výživné, zverenie dieťaťa do tvojej opatery. kedže otecko je v cudzine/ cudzinec asi by si sa mala obrátiť na centrum pre medzinárodnoprávnu pomoc, nepríde mi na rozum presný názov. ak dobrovoľne nepodpíše že je otec, tak ťa čakajú DNA testy, právne naťahovačky, s neistým výsledkom a psychickým vyčerpaním. ale možno to nebude tak ťažké a pre dobro svojho dieťaťa to zvládneš .
prečítaj si príspevky hodne strán dozadu, veľa nájdeš
máš jednu výhodu - obvyklý pobyt malej je na SK, tak veľmi nehrozí súdne sťahovanie do IT.
a vydierať ťa, že tam nie si tak platiť nebude, môže. súd mu to ozrejmí. ale zasa môže robiť aj potom prieťahy a prieky. ako som už napíslaa, len ty vieš aký je a či do toho pôjdeš.
veľmi držím palce aby si zvládla starostlivosť o malú ako len budeš môcť.

charlie1980
19. feb 2018

Obrat sa sem.

http://cipc.sk/new/

Ked si tam zavolas, Tak ta prepoja priamo na pracovnika, ktory sa zaobera konkretnym statom, ktory je znaly v ich zakonoch a poradia ti Aj postup. Cakaju ta roky, kym si to pripadne das do poriadku.

zuzka38
19. feb 2018

@ale2009 ak to bola "len" hrdosť ze si ho neuviedla do rodneho listu, treba začať tam.
Ak si prišla a neuviedla ho do RL z vaznych dôvodov tak by som sa v živote neponizila na drankanie peňazí od neho ale hladala si prácu.

zeytin
19. feb 2018

Na tvojom mieste by som dala dietatko do jasliciek a nastupila do prace.

charlie1980
19. feb 2018

Dobre urobila, Ze ho neuviedla do RL. Podla Haagskych dohovorov nadobuda obvykly pobyt Uz Aj dieta tehotnej zeny 😉 Presne Preto, Aby neutekali zeny s detmi do inych statov. Dnes by si Mozno mohla matka piskat.

Treba sa radit s niekym, kto ovlada medzinarodne pravo, nie na MK.

sissy27
19. feb 2018

Keďže nie je uvedený ako otec v rodnom liste dieťaťa, tak dieťa ani nemá nárok na výživné od neho. Tam musíš začať. A keďže to pravdepodobne potrvá dosť dlho (aj keby ste boli obaja Slováci žijúci na svk, tak by to trvalo pár mesiacov), tak ti odporúčam hľadať prácu ako zdroj príjmov. Nie v zlom, ale naozaj tak skoro peniaze od neho neuvidíš, a jesť aj nejak fungovať potrebujete.

bnov
19. feb 2018

Pokiaľ nemá dieťa otca v RL, nemá otec žiadne práva ani povinnosti voči dieťaťu.

deti95060810
19. feb 2018

ani neviem či by som to robila pre pár e....Ale ty ho poznáš najlepšie aký je to človek, aká povaha...ale už podľa toho jeho vyhlásenia že kým budeš na sk neuvidíš ani cent by som uvažovala o jeho normálnom správaní....
mám skúsenosti s výživným a to ti poviem že je to naťahovačka na niekoľko mesiacov popr. rokov...