Výživné od otca detí

13. apr 2022

Ahojte idem si k vám po radu. Potrebujem postup pri žiadaní výživného od otca ktorý síce žije s nami ale neprispieva na domácnosť energie a ani na deti. Odmieta.
Kam ísť? Aké papiere? Treba mi aj právnika? Koľko € si mám pripraviť?
Za rady ďakujem

pribinak
13. apr 2022

Tieto veci sú zdarma (podanie na súd, nepotrebuješ ani kolok), teda okrem právnika.
Ak si doma s dieťaťom napr na materskej tak aj ty môžeš žiadať výživné na seba.

Aké staré sú deti? Aké máš náklady? Aký je mužov príjem?

sonnenshein
13. apr 2022

A nepotrebujes ani pravnika, taketo podanie si vies napisat aj sama, staci hodit do google, a mas tam vela vzorov.

autor
13. apr 2022

@pribinak detí majú 2,5 roka a 1,2 rok. Ich otec zarába 800€. Náklady musím ešte prepočítať

autor
13. apr 2022

@sonnenshein a d tým stačí ísť na súd? Netreba ísť najprv na sociálku?

alenah31
13. apr 2022

dôležitá otázka...si vydatá? Ak nie - do výživného si započítavaj aj náklady na domácnosť. Ak si vydatá žiadaj výživné určené počas trvania manželstva + úhradu nákladov na domácnosť. Ak máte bezpodielové BSM môžeš požadovať z jeho mzdy doplatok do výšky rovnakej životnej úrovne - jeho príjem je totiž aj tvoj príjem.

alenah31
13. apr 2022

a ešte taká drobnosť - rodič zapísaný v RL dieťaťa je zo Zákona o rodine povinný podieľať sa aj finančne na zabezpečení dieťaťa a to minimálne v sume 1/3 zo sumy živ. minima. Stačí ti zájsť na políciu a podať TO za neplatenie výživného na základe tzv. "Výživného bez rozsudku" . Oni ho vyzvú aby preukázal opak - možno ho to vystraší a začne si svoju povinnosť plniť ako mal urobiť už dávno.

lenkaa222
13. apr 2022

na sociálku netreba...treba návrh na súd, kde rozpíšete prečo žiadate koľko a všetko ostatné...

sonnenshein
13. apr 2022

Nie, socialku vyzve k vyjadreniu sa k navrhu az sud

autor
13. apr 2022

@alenah31 niesme zobrati takže môžem žiadať na deto na náklady na domácnosť aj na výživné na seba? To sa podáva na polícii? To som nevedela
No času na spamatanie sa mal dosť takže už neustúpim od tohto riešenia keďže tu ide o deti aby im bolo dobre

modry1985
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cacianka
14. apr 2022

Vstup tu na koni do skupiny Právne poradenstvo. Je verejná a bezplatné radia právnici, ale aj skúsení laici, aj napíšu zle, hneď sa to maže, takže nájdeš tam mrte rád a postupov
Hneď v úvode je poučenie a kapitola o výživnom.
Potom v diskusiách bežné príbehy a problémy, stačí čítať potrebné témy(tzn. že budeš rolovat a vyberať čo potrebuješ - výživné, pričom iné témy preskočia, alebo cez # si nájdeš hesla).
A áno, mala by si ísť na sociálku, sú nápomocní a zastupujú práva detí, pomôžu ti spísať návrh na súd, teda sa týmto najskôr môže riešiť dohovorom, potom súdnou cestou a ak by aj tak neplatil, tak exekútor a policajti. V stručnosti.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
14. apr 2022

Ak chceš výživné z jeho príjmu a aj náklady na domácnosť tak nie - musíš podať návrh na prísl. súd podľa trv. bydliska. A áno ak ti stačí to minimum určené zákonom - stačí polícia. A @modry1985 ti radí zle - ty môžeš žiadať výživné aj na seba---matka dieťaťa, ktoré nežije s otcom dieťaťa má nárok na výživu nevydatej matky pokiaľ preukáže, že starostlivosťou o dieťa nie je schopná pracovať a dostatočne sa zabezpečiť - max. však do dovŕšenia 2 rokov dieťaťa. Keby si bola manželka - výživné sa dá žiadať aj po tejto lehote. Tvoje menšie má 1 rok - si v lehote. Len pozor, preukazuješ neschopnosť sama si dostatočne zabezpečiť si svoje potreby.

alenah31
14. apr 2022

@modry1985 ale čoby sa nedostali - zákon nepustí - o toto výživné som žiadala sama a stačilo zájsť na OO PZ - pán otec musel doplatiť to minimum, ktoré zákon určuje aj bez toho, aby prebehlo súdne konanie o výživné - stačil OP a RL dieťaťa + prehlásenie, že otec ešte nezaplatil ani raz. A neradím len ženám týka sa to aj chlapov, ktorí sa o svoje deti starajú a matky na ne kašlú. Nebuď vzťahovačný. Mimochodom poradili mi to práve v právnej poradni pred 10 rokmi.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
14. apr 2022

@modry1985 bola zdieľaná spoločná domácnosť ešte aj 2 roky po podaní TO a dieťa si samozrejme brával. Nie je zlý otec - ale čo nemusel to neriešil. Toto výživné bez rozsudku musel doplatiť 2,5 roka spätne, bol samozrejme podaný aj návrh na súd - tam už bolo výživné riadne určené súdom od podania. Ale do podania ešte 3 mesiace potom posielal to minimum. Ako matka - nebolo potrebné posielať výživné a ani na domácnosť - ale mal zodpovednosť voči dieťaťu a aj má - nestačí ho raz za mesiac zobrať do ZOO a myslieť si, že je to vybavené.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
heleninamama
14. apr 2022

Hlavne je dôležité napísať, komu patrí byt, v ktorom všetci žijú. Aby sa nestalo, že žena-slobodná matka pôjde s deťmi aj s výživným do azylového domu, keď ju chlap vyhodí. A výdavky na podnájom nebude schopná platiť.
Ak je byt jej a platí ho ona, tak už dávno to mala poriešiť - nie je to jej manžel, nemá záujem o rodinu, nestará sa o deti, tak načo s ním zostáva? Žeby šlo práve o to bývanie?

alenah31
14. apr 2022

@modry1985 úplne normálne - ak je byt môj - ja a dieťa sme tam doma - on sa tu len na začiatku vzťahu prisťahoval - a potom nemal kam ísť (alebo nechcel). Zbytočne z neho robiť bezdomovca nemalo význam, byt je veľký - tá jedna izba nechýbala. Po dvoch rokoch sa odsťahoval. V podstate výhodné pre oboch - ale ako sa odsťahoval o dieťa prejavoval záujem skutočne raz do mesiaca - potom si našiel priateľku s dieťaťom a tá ho "donútila" starať sa riadne. Nie každá matka sa mstí cez dieťa, odopiera otcovi styk s dieťaťom - bola som rada, že sa to upravilo. Aj matka potrebuje čas na seba a trochu vypnúť a dieťa potrebuje otca a otec svoje dieťa. Potom vidíš na decku, že je vyrovnané, spokojné a šťastné.