Výživné od matky

neznama2002
22. jan 2021

Zdravím chcela by som sa spýtať aj ked to sem asi nepatrí .. ale mate niekto skusenosti s žiadaním o výživné od matky ? pripadne je to možné? alebo kde sa to da zistiť ?
Nakolko mám 18 a mesiac pred 18tkou ma vyhodila "matka" z domu, nakolko ešte nebola tato situacia až taka hrozná vedela som si nejak zariadit prácu v oblasti čašníctva kedže študujem ešte .. a vdaka kamaratom sa dať dokopy a najst si byvanie a všetko ... ale teraz došla situacia že všetko je zavrete a jedina možnost je práca vo fabrike a aj ked momentalne pracujem tam nemám šancu stíhať pracu a školu ked sa otvoria školy a nakolko najom a jedlo potrebujem tak nejake financie by sa mi zišli a myslím že je voči mne nefer že ona dostáva vdovský moj sirotsky rodinne a financuje z toho cudzie deti tak ak by ste mi vedeli nejak poradit alebo poradit kam sa obratit bola by som Vám vdačna

pribinak
22. jan 2021

Nie je to až take raritné ako si myslíš. Ak nežijem s matkou, mala by si sirotský, prídavky a výživné dostavať ty.
Nirmalne chod na úrad prace, kurátorky ri pomôžu spísať návrh a daj si to súd
Ak máš už 18 tak si vieš na úrade vybaviť rodinne prídavky aby si poberala ty a nie matka

nickpick
22. jan 2021

@neznama2002 cudzie deti su tvoji surodenci? inak detske pridavky cinia 24 eur, neviem ci ti tato suma pomoze, kazdopadne bude ich dostavat jedine ked ty budes studovat, co sa sirotskeho tyka, snad ti tu ine zeny poradia...

pribinak
22. jan 2021

@nickpick ak je bez príjmu tak aj 24e sú veľké peniaze

sense
22. jan 2021

Chod na sociálnu tam ti pomôžu, máš 18 r takže si plnoletý a môže žiadať sirotský aj prídavky na seba a tiež aj výživné, musíš ale študovať.

pribinak
22. jan 2021

Sociálne štipendium na škole nemáte?

neznama2002
autor
22. jan 2021

@nickpick mam len dve sestry staršiu čo od 16stich býva s priatelom a mladšiu čo býva u otca .. matka ma noveho priatela ktorý ma dve deti tým myslím cudzie deti .. čudovali by ste sa ale za 24e mam minimalne autobus do školy zaplatený ..

loginexistuje
22. jan 2021

@neznama2002 tak ako ti posali napis mail na socialnu poistovnu ziadas zmeny ucet na vyplacanie rodinnych pridavkov a sirotskeho skolu isto neprerusuj a potom napis na upsvar na kuratelu aby ti pomohli spisat neodkladko na urcenie vyzivneho a plus tam aj zmenu vyplacania pridavkov

loginexistuje
22. jan 2021

ak budes mat urcene vyzivne od matky mozes riesit davky v hmotnej nudzi alebo na skole ries stipendium

teleskop
22. jan 2021

@neznama2002 staci skocit za pravnikom, samozrejme ze vysudis..

ukulela
22. jan 2021

Prídavky, sirotský aj výživné dostaneš, len ak študuješ dennou formou.

ukulela
22. jan 2021

@neznama2002 a ešte výživné môžeš žiadať od dňa podania návrhu myslím. Spätné asi nie ... Tak čím skôr.

punka24
22. jan 2021

@neznama2002 ak stále študuješ tak máš nárok, keďže je vyživovacia povinnosť voči študujúcim deťom... Aspoň pokiaľ sa nemýlim...

pribinak
22. jan 2021

@ukulela môže aj spätne, nie je to nič výnimočne

ukulela
22. jan 2021

@pribinak nie od dňa podania návrhu? Tak sa ospravedlňujem 😆Lebo viem, že spätne môžeš vymáhať dlžné výživné, ale iba 3 roky ... hlavne však je, nech dokončí školu a musí študovať denne.

katka13katka
26. jan 2021

@neznama2002 mala som to s mamou podobne, podala som návrh na výživné po tom, ako na vyhodila z domu a šla bývať s frajerom. Priklepli mi ho aj spätne. Ale rataj s tým, že dnešné súdy sa dlho vlečú. Držím prsty.

fidorka7
26. jan 2021

@pribinak prídavky ale dostane až keď bude mať právoplatný rozsudok o výživnom. Keď podá návrh, prídavky sa matke zastavia.
Sirotské samozrejme riešiť so soc. poisťovňou, aby jej ho posielali od 18 rokov. Výživné na seba môže žiadať až od 18 rokov.

fidorka7
26. jan 2021

podľa výšky sirotského - možno by vznikol nárok na hmotnú núdzu preddavkovo, kým bude priznané výživné.

pribinak
26. jan 2021

@fidorka7 má 18 rokov

fidorka7
26. jan 2021

@pribinak no veď áno, mesiac. Takže veľmis pätne to nepôjde.

pribinak
26. jan 2021

@fidorka7 spätne nie, ale už môže žiadať sám na seba

fidorka7
26. jan 2021

@pribinak prídavky až s právoplatným rozsudkom. Len ich už nebude dostávať dovtedy mama

pribinak
26. jan 2021

@fidorka7 no áno