Výživné na ženu a dieťa

30. máj 2024

S priateľom sa rozchádzame, máme 4mesacne dieta. Predtým ako som otehotnela som mala veľmi dobre platenú prácu , teraz keď budem 3 roky na materskej a na dieta sama ... môžem požiadať súd o vyzivne na mňa aj na dieta ? Neboli sme manželia ..

doriiis
30. máj 2024

1.Nikde nie je napísané,že musíš byť doma 3 roky.To je právo,nie povinnosť.
2.Prispievat na teba bude musieť ex najviac dva roky najneskôr odo dňa porodu.Takze momentálne o 4 mesiace menej.Ale iba dva roky
3.Musis jednoznačne dokázať,že ti klesli prijmi a že sa nedokážeš sama uživiť.
,,Lebo nemám kam dať dieťa" nemusí byť práve presvedčivý argument

sissy27
30. máj 2024

Na materskej budes max 37 tyzdnov, potom pokracujes rodicakom, ktory mimochodom nie je povinny. Kludne sa mozes po materskej vratit do prace, nie je pravda, ze musis byt tri roky doma.
Vyzivne na seba ziadat samozrejme mozes - ziadat mozes prakticky cokolvek - ak si ale myslis, ze bude vo vyske co len minimalnej mzdy, tak si na omyle. Nejaka stovka ci dve ti rozhodne existencny problem neriesi.
Ono ak nezvladas starostlivost o dieta sama, je tu este moznost striedavej starostlivosti, ci zverenia dietata do vychovy otcovi 🤷‍♀️ nie je nevyhnutne, aby bolo dieta v tvojej starostlivosti.

petuch13
31. máj 2024

@sissy27 to co je za koment? Nikde nepise ze ma existencne problemy a samozrejme ze aj 100-200€ jej moze pomoct. A preco by mala zverit dieta otcovi? Zato ze chce to naco ma narok?

sissy27
31. máj 2024

@petuch13 a preco by sa nemohol o dieta starat otec, ked to matka nezvlada? Preco by mal otec len platit?
Byt s dietatom tri roky doma nie je povinnost, je to len jedna z moznosti a treba vidiet vsetky, nie len to, co jednej strane najviac vyhovuje, o tom je moj koment 😉

petuch13
31. máj 2024

@sissy27 nikde nie je napisane ze to nezvlada, dieta ma byt primarne s matkou!

sissy27
31. máj 2024

@petuch13 povedal kto? otec je úplne rovnocenný rodič ako matka. Netreba sa deliť na maternice a bankomaty...

leo2019
31. máj 2024

@petuch13 pokiaľ je dieťa kojené áno. Pokiaľ nie v kľude aj keď len na časť dna alebo par dní každý týždeň a matka môže si popri materskej D nájsť prácu. Dokonca môžu si vymeniť a môže ísť aj otec na materskú D. Ja som bol so svojim od jeho 15 mesiacov do nástupu do škôlky. A predstav si všetko dobre dopadlo dieťa už je v predškolskom veku a je veľmi spokojné a múdre dieťa. Matka a otec sú rovnocenný rodičia obaja majú rovnaké práva a v prvom rade čo je najdôležitejšie je to právo dieťaťa mať rovnocenný vzťah a kontakt s oboma rodičmi... Čiže možností je veľa len treba trochu snahy a ochoty a nerobiť si z mužov oslíkov.

alickapusinka
31. máj 2024

Neviem či jej partner ak neboli zobratý bude mať povinnosť platiť. Myslím či sa to nevzťahuje iba na manželov ak sa rozvedú.

draik
31. máj 2024

@alickapusinka
Zase máte potrebu písať......bludy?

alickapusinka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
terina25
31. máj 2024

Z poniektorych komentov 110%matiek mi je na grc

draik
31. máj 2024

@alickapusinka
Úplne chápem, že sa Vám asi zle číta, keď opakovane upozorním na to, že píšete v právnych veciach bludy a totálne nesprávne informácie. Preto znovu si dovolím poradiť, aby ste sa vyjadrovali v záležitostiach a temach, v ktorých sa skutočne vyznáte. Váš slovník snáď komentovať netreba.

doriiis
31. máj 2024

@alickapusinka ....platí to aj pre nevydatu matku.Dva roky od pôrodu môže dostávať výživné na seba

petuch13
31. máj 2024

@leo2019 je neuveritelne ako muzom tato doba emancipacie vyhovuje, neviem kam sa vytratilo to ze muz sa ma postarat o rodinu financne. Kazdopadne do dvoch rokov dietata ma platit aj na nu aj na dieta.

leo2019
2. jún 2024

@petuch13 je neuveritelne kedy vedia ženy zneužívať emancipaciu alebo o nej hovoriť len v tedy kedy im to vyhovuje. To ci bude alebo nebude rozhodne súd nieje to automaticky čiže vôbec nemusi.

petuch13
2. jún 2024

@leo2019 😀😀😀😀