Výživné na štvorročné dieťa

5. jún 2022

Ahojte. Chcem sa spýtať, či má niekto aktuálnu skúsenosť, aká by mala byť primeraná výška výživného na 4-ročné dieťa. Čistý príjem otca 2100€/mesačne. Čistý príjem matky 1000€.
Ďakujem vopred

zoeazari
5. jún 2022

Dieťa má mať rovnakú životnú úroveň,ako jeho rodičia.. Ak je zverená do starostlivosti matky,tak máte mať obe rovnakú životnú úroveň ako otec.Pri takom príjme si kľudne môžeš vypýtať 200,ale rovnako aj 600€. A viac.. Samozrejme záleží aj na tom, či má otec ešte inú vyživovaciu povinnosť,to všetko súd berie do úvahy... Ja mám napríklad čerstvú skúsenosť.. Kamoška sa rozvádzala a podávala návrh o výživné na maloletého syna...Jej manžel zarobil v čistom nejakých 1200€ a z toho platil výživné na ďalšie dve deti z predchádzajúceho manželstva.. Kamoška si podala výživné v sume 300€ a súd jej ho schválil,on sa ohradil,že to nemá z čoho platiť,na čo mu sudkyňa povedala, že má zdravé ruky aj nohy,nech si nájde ešte jednu prácu... Takže dosť záleží aj od toho, akého sudca/sudkyňu schytas..

dadis
5. jún 2022

Zalezi na zdokladovanych nakladoch: byvanie, vzdelanie, strava, odevy, zdravotna starostlivost, kruzky, sporenie a podiele starostlivosti. Ak sa otec zaujima minimalne, moze vyzivne pokryvat 60-70% tychto nakladov(rata sa osobny pristup matky, odvedenu starostlivost, ocr a pod). Ak je dieta s otcom casto, preukaze, ze dietatu napriklad kupuje oblecenie, pomocky ako bicykel, lyze, telefon, berie ho na vylety, lyzovat, do aquaparkov, na dovolenky..tak 50% tychto nakladov, avšak pri takto malom dietati max do cca 20% cistej mzdy. otca. Takze zavisi od nakladov, ak chodi do sukromnej skolky, na kruzky, byva casto chore a treba specialnu liecbu a pod...ak nie, tak nemozes sa spoliehat na vyssie vyzivne, jedine ak prispevok na sporenie pre dieta..

autor
5. jún 2022

@zoeazari ďakujem pekne za odpoveď..bodaj by som natrafila na takého sudcu

autor
5. jún 2022

@dadis ďakujem pekne

maciatkolulu
5. jún 2022

@zoeazari sa mi nejako nech e veriť, to platí asi na každé 300 eur, pokiaľ by to nebol okaty odrbavac, tak by žiadna sudkyňa nenechala 300 eur na život. Pokiaľ odrbaval a ma vyšší príjem a sudkyňa na to mala nos, tak je fajn.

dagmarovita
5. jún 2022

30 % z platu mi vravela pravnicka

modry1985
6. jún 2022

@zoeazari Na MK som už počul všeličo ale veta " máte mať obe rovnakú životnú úroveň ako otec " ešte nie. Kde sa také dočítam ? V ktorom paragrafe ? Vyživovacia povinnosť je na dieťa nie na manželku....manželstvo a rodičovstvo nie je s.r.o a zárobková činnosť. Rodičia sa majú podielať na vyživovacej povinnosti dieťata primeraným sposobom - nie na vyživovacej povinnosti druhého rodiča. Každý ma 2 zdravé ruky - ak chceš lepší štandart zamestnaj sa lepšie....Na margo 300 eur vyživovacej povinnosti na 3 deti pri 1200 eurovom príjme ....už som videl znova všeličo ale aby niekto platil 70% platu na výživné ešte nie....( iné je to pri s.r.o a živnosti ). 30% z platu je horná hranica - t.j v prípade viac početných rodín , náročnejšej výchovy ( chronicky choré dieťa a i ) a pri priemernom plate. Z 10 000 eur nik neplatí 3000 eur výživné....zo 700 eur pri 2 deťoch v pubertálnom veku 210 eur je norma.....reálne pri príjme 2100 eur bude skôr do 300 eur ( aj to pri 4 ročnom dieťati sa môže rozrátať na sporenie + výživné ) matka sa k peniazom na sporenie nedostane.....

dadis
6. jún 2022

@modry1985 Preco hned na vsetkych utocis..pokojne dieta mohlo dostat 300eur, nevies v akej vyske ma vyzivovacie povinnosti voci ostatnym detom..a naozaj si nemyslim, ze 300eur na dieta je vysoke vyzivne. Asi ho len tak bez zdokladovanych nakladoch neurcili a sudkyna ma pravdu, to nie je len po "republike" si deti robit, treba sa o tie deti aj postarat. Matky sa pyta niekto, kolko % z jej prijmu jej ostane, ked zaplati naklady na dieta? Preco by mala vacsiu cast nakladov znasat matka?

modry1985
6. jún 2022

@dadis pri 300 eurách vačšia časť nákladov matka ? 300 eur + nezdaniteľná čiasta + prídavky na dieťa + niečo z vrecka druhého rodiča .....no mne to tak nejak nesedí....iste ak ten prípad mal 30 eur vyzivovaciu povinnosť na 2 deti - z platu 1200 eur mohol si dovoliť platiť 300 eur na tretie dieťa - inak 3x po 300 eur na 3 deti pri plate 1200 eur - nereálne

dadis
6. jún 2022

@modry1985 No ver, ci never. Ja take naklady s detmi mam, ze 300eur by nepokrylo ani polovicu nakladov na jedno dieta. A nie, nemam potrebu, aby ma byvaly zivil, mam vyssi prijem ako on.

modry1985
6. jún 2022

@dadis sympatické že stále spomenieš svoj príjem vyšši ako ex partner.....ale ak maš náklady na 1 dieťa 700 eur + pravdepodovne z teba najlepšia hospodárka nebude.......

zoeazari
6. jún 2022

@modry1985 ty si určite jeden z tých, ktorým súd určil výživné 100€ a nemá to z čoho platiť,tak si chodí na ženské fórum honiť ego 🙈🤭🤭

drzaopica
6. jún 2022

@modry1985 preco?mozno plati sukromnu skolu, skolku, alebo ma sportovcov

drzaopica
6. jún 2022

@zoeazari verim, tiez som uz pocula, ze ma VS a moze mat inu pracu.Na dalsie deti pravdepodobne plati menej

dadis
6. jún 2022

@modry1985 Ano, vystihol si to dokonalo, ja nie som hospodarka a ty si lakomec 😅

modry1985
7. jún 2022

@zoeazari môžeme ísť do osobných invektív ....a ty budeš asi tá čo otca dieťaťa podvádzala u babky......fackala sa s priateľom a i........Ale k ničomu by to neviedlo.....Výživné žiadne nemám a mám SS .....Ale k veci . V ktorom paragrafe je uvedená skutočnosť o tom že partner po rozchode má mať rovnaký štandard ako expartner ?

@drzaopica Možno áno .
@dadis Je možné že som lakomec a skúšam viesť svoje dieťa k tomu aby v 5 rokoch nemalo požiadavky na 700 eur réžiu....

dadis
7. jún 2022

@modry1985 Ty rezia 😀, povedz ked tvoje deti budu v puberte, budu sa venovat sportu, jest ako dvaja banici, oblecenie/tenisky kupujes za cenu dospelych a do dalsej sezony z nich vyrastu, ze kde sa da usetrit na rezii..ale rob ako myslis 😃