Výživné na stredoškoláka

monikatrideti
3. sep 2023

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, koľko je približne výživné na stredoškoláka. Viem , že sa odvíjať od výšky príjmu rodiča , ale chcela by som vedieť aspoň orientačne. Ďakujem

pribinak
3. sep 2023

@monikatrideti to ti veľmi nepomôže že orientačne

Lebo Mara z Košíc má exa ktorý má príjem 1800 eur, ale s druhou ženou má ďalšie 2 deti. Martin syn nosí okuliare ale chodí na jazykový krúžok a plavanie
Mara už iné dieťa nemá
Výživné berie 150 eur

Zuza z Čadce má 3 deti, jej ex raz robi a raz nie. Jeho príjem je okolo 900 eur. Zuza je rada že aj keď je dcéra kardicka a druhy syn alergik tak že jej súd dal 250 eur na všetky 3 školopovinné deti

Ty si spis náklady na dieťa, vserky jeho špecifiká. A podľa toho žiadaj výživné.

sense
3. sep 2023

Zalezi nuelen od prijmu rodicov ale aj od vydavkov na dieta

sissy27
3. sep 2023

@monikatrideti v prvom rade to zavisi od opodstatnenych nakladov na dieta.

denkabemommy
3. sep 2023

@monikatrideti výdavky na dieťa delené 2 🙃, ale v realite to funguje občas trošku inak. No nepozerá sa len na príjem ale aj na majetkové pomery, lebo minimálku má na páske veľmi veľa ľudí, takže aj chlap s minimálkou na papieri môže platiť 250€.

hipuska
3. sep 2023

@denkabemommy určite to nie je výdaje deleno 2

soldi
3. sep 2023

Orientacne je rozpatie od 50 do 500. Pomohlo? 🤷‍♀️

denkabemommy
3. sep 2023

@hipuska píšem, že v realite to vyzerá inak. Po správnosti by to ale malo tak fungovať. No zas na druhú stranu, áno, ak dostane žena 50€ na dieťa, tak to na poly nevyjde ani náhodou, ak 250€, tak si myslím, že vo väčšine prípadov detí je to polovica výdavkov (bežných, nie rodičovské rozmary) 🙂

hipuska
3. sep 2023

@denkabemommy po správnosti? Ani náhodou. Ako môžeš napísať že 250€ je vo väčšine prípadov polovica vydajov? Však to predsa záleží od samotného dieťaťa. Určite sa to nedá povedať takto všeobecne. Takze láskavo nezavadzaj

denkabemommy
3. sep 2023

@hipuska čítanie s porozumením sa učí na zš. Nikoho nezavádzam, ak nie je dieťa choré, prípadne nerobí profesionálne nejaký šport, tak jeho BEŽNÉ! opakujem bežné výdavky určite nie sú nad 500€ mesačne. Možno jednorázovo, keď chce novú elektroniku atď. 🙃

monikatrideti
autor
3. sep 2023

Ďakujem pekne za názory.

soldi
3. sep 2023

@denkabemommy ja mam 4 deti a spriemerovane mesacne vydavky mi vysli na 2200€. A bol to priemer vydavkov za jeden rok. Bez kruzkov a bez lekarni. Len strava, drogeria, oblecenie, doprava a byvanie.

denkabemommy
3. sep 2023

@soldi výdavky na celú rodinu, či na deti? Inak bývanie som nebrala v úvahu, lebo to by si matka platila aj tak, zas ten nájom na +1 osobu nie je žiadne rapídne zvýšenie. A teda o moc som sa nesekla, ak otec dieťaťa nie je úplný debil, tak snáď sa podieľa pomimo na platení napr krúžkov, sústredení, škôl v prírode, ak nie, tak jasné, šla by som po vyššej sume.

soldi
3. sep 2023

@denkabemommy najom na plus 1 osobu nie je az tak zvysenie, ale ked si sama staci Ti jednoizbak a ked mas dieta, tak uz treba minimalne dvojizbak. Ja so styrmi detmi napr potrebujem dom.
A otec mojich deti je uplny debil, ktory nezaplati pomimo vyzivneho ani cent. Najstarsi syn ma kruzok ktory stoji 100€ mesacne a cely ho platim ja a nebol ani do vyzivneho zahrnuty.
Takze ano, za 500€ mesacne teoreticky uzivis jedno dieta, ale velmi skromne.
Ja sama som bola prekvapena na aku vysoku sumu mi tie mesacne vydavky vybehli. Rok som platila vsetko kartou, a nasledne to spriemerovala. Len strava bola okolo tisicky mesacne a to nechodime do restik, ani nekupujem pochutiny.

hipuska
4. sep 2023

@denkabemommy a násobilka sa učí tiež na ZŠ! Tvoje vydaje 500€ sú zas len 250x2. A samozrejme, že sa berú aj vydaje na bývanie. Veď nebýva dieťa pod mostom

denkabemommy
4. sep 2023

@hipuska už si si uľavila, či ešte si moc frustrovaná a ideš útočiť ďalej? 🙂. Pozri soldi mi vysvetlila ako fungujú, čo beriem a akceptujem, že sa môžem mýliť a mám skreslený pohľad na to. Tak sa láskavo ukludni a ventiluj sa inde.

hipuska
4. sep 2023

@denkabemommy daj mi citáciu, ktorú považuješ z mojej strany za útok. Som veľmi zvedavá 😁

cica8
7. sep 2023

@denkabemommy to podielanie na tých krúžkoch si ma rozosmiala áno ak ten človek nie taký debil, bohužiaľ poznám matku ktorá odhovara dieťa od krúžkov aby ona nemusela platiť a nestará sa ani o nič sak načo...

monikatrideti
autor
7. sep 2023

Ďakujem aj za ďalší nazor