je podla vas vyzivne 120€ na skolkara dostacujuce ? ex mi doteraz platil 150€ a bola som spokojna, dcera nastupila do skolky a zrazu prisiel s tym ze je to vela lebo bude v skolke kde sa plati 70€ a chce prispievat menej..moja mama hovori ze to mam dat na sud nech sa nemusime handrkovat, ale ja som introvert a vobec sa mi nechce ist niekde niekomu rozpravat o svojich financiach a zivote.. zaujima ma co si o tom myslite vy, boli by ste s tym ok alebo by ste riesili zvysenie sudnou cestou? ex zije v bratislave zaraba okolo 1000€ presnu ciastku neviem, viem ze je to individualne ale proste zaujima ma ako by ste ro riesili vy a ci by ste boli spokojne
A čo ma škôlka s tým, že on zníži výživné? Práveže by mal opačne, veď to máš výdavky navyše. 🤔 Pyžamo, prezuvky, posteľné, príspevok, plus doma výdavky sa ti neznížili, veď nájom a energie za ňu platíš naďalej, smetí tiež...nedaj sa a nech ti platí naďalej 150 alebo daj na súd.
...prispieva aj mimo toho niečo?
@petamich nie bolo to na dohode, kupili sme pred mesiacom byt a dcera nastupila do skolky a on prisiel s tym ze 150€ je vela a bude platit menej s cim som mu povedala ze nesuhlasim
zamysli sa nad tym, co spravis, ked pride o mesiac zas, ze napr. 75€ staci 🤷♀️ riesila by si to uz alebo nie?
@tosomja on pokial viem nie, jeho rodicia sa staraju kupia oblecenia, hracky a aj lieky ked treba, mne len pride tuto ba kraj proste 120€ malo
Rieš výživné súdnou cestou alebo nepindaj. Argument, že si introvert, tak sa ti nechce hovoriť pred súdom o financiách, tak to som ešte nepočula. Aj keby som mala s ex mega perfektný vzťah, tak výživné by som riešila súdnou cestou.
odkladaj si reálne výdavky na dieťa a ukáž mu ich...ak nepomôže , daj si stanoviť výživné súdom...vyživovaciu povinnosť máte obaja, sú náklady na dieťa 300eur mesačne? lebo vyživovaciu povinnosť máš aj ty, nielen on....je to vždy individuálne, prihliada sa na príjem a životnú úroveň oboch rodičov....ano, treba mu povedať že len škôlka je 70eur, v tom nie je strava, oblečenie(aj do škôlky), iné aktivity dieťaťa, lieky.....nech si uvedomí kto v čase keď je dieťa choré, s ním musí ostať z práce doma a starať sa oń a dieťa po nástupe do škôlky môže byť choré mesiac čo mesiac....
To je jedno kto kupuje, ale prispievajú. No najlepšie by bolo súdnou cestou.
no ak jeho rodičia kupujú oblečenie a hračky, je to ako keby to kupoval on....takže z jeho strany sa prispieva aj mimo rámec výživného....a je uplne nepodstatné z akého kraja dieťa je.....podstatné sú reálne náklady na dieťa....či myslíš že dieťa z Košíc ťa výde lacnejšie ako dieťa čo žije v BA? veď aj tam to dieťa chodí do škôlky, musí jesť a aj sa mu musia kupovať veci na zimu....veľa krát práve ak dieťa žije neikde na východe na dedine, tak náklady sú vyššie ako v BA....na takej dedine sú maličké potraviny a ceny sú oveľa vyššie ako v takých obch.reťaazcoch ako Kaufland, Lidl, Tesco....detto čo sa týka iných vecí, ceny tam nie sú lacnejšie ako na západnom Slovensku.....
Je to veľmi štedré výživné a ešte keď kupuje veci navyše. Nemáš sa na čo sťažovať.
@mogaa lenze to sa podla mna neda len takto vycislit ci su naklady na dieta 300€ raz zije to dieta s matkou takze aj hypo energie najom a okrem toho on v zivote nebol s dietatom na ocr starame sa ja a moj partner ked je dieta chore striedame sa v praci aby vzdy s nou mal kto byt venujeme sa jej vo volnom case vylety atd. on si zije svoj zivot v podstate ja som az plakala ked on mi hovoril o znizeni lebo cim vsetkym si musi matka prejst tehotentvo bolesti porod potom sa matka stara choroby som kolke s nou bola ja byvanie ked sme kupovali tak aby vlastnu izbu mala celu sme jej zariadili .. a niekomu je 150€ vela, ved to neni len o financiach ale celkovej starostlivosti o dieta..
@mogaa tak nie ale platy su niekde nizsie napr. tak je podla mna rozdiel platit 120€ z tisicky a zo 700€ napriklad
A určite si určiť výživné súdnou cestou, takto nemáš žiadny papier, nariadenie, nič. Keď pošle jeden mesiac 50€, iný mesiac 150€, tak neurobíš nič.
@zuzanockamt zas vyzivne mi plati nestalo sa ze by nezaplatil vzdy poslal kolko sme sa dohodli lenze teraz sme sa proste nedohodli a on posiela menej
Ale keby si to mala súdne, môžeš to riešiť, ale nemáš nič, tak musíš byť spokojná.
inak na tom sude budu aj nejaky svedkovia ? ako jeho moji rodicia partner, ci len ja a on ?
Nie, nemusia byť svedkovia. No musíš si vedieť vydokladovať všetky výdavky. Čiže, ak žiadaš 150€, tak vydokladovať, že dieťa aj teba mesačne stojí 150€. Podieľate sa obaja na starostlivosti.
tam sa robí taká tabulka na ostatné náklady na domácnosť - hypotéka je vyslovene náklad matky, nie dieťaťa, časť nájomného môže byť brané ako výdavok na dieťa(nie celé nájomné).....
Nie je to vysoké výživné. Pri zvysujúcich sa cenách potravín skôr nízke. Poradím ti ako to rátam ja. Kvoli tomu si zapisujem všetky výdavky v aplikácii Rýchly rozpočet a potom si to hodím do excelovej tabuľky. Pod seba si napíšem všetky výdavky súvisiace s dieťaťom a spočítam. Žiadať môžeš viac ako 50% keďže sa o dieťa staráš ty. To je rada právničky. Do výdavkov počítam: výdavky na školu, u teba škôlku. Strava doma, výdavky na lieky, oblečenie, obuv, drogériu, šport, kultúru (napríklad kino), výdavky na bývanie a všetko ostatné. My bývame v byte traja, tak tretina všetkých výdavkov na bývanie, sú výdavky na bývanie dieťaťa. Keď to všetko spočítaš, sama budeš prekvapená aká vysoká suma ti vyjde. Daj si to stanoviť súdom, lebo takto žiješ v neistote a nevieš to nijak riešiť ak by prestal platiť. Budeš sa musieť prekonať. Nie je to nič hrozné. Sudkyňa sa väčšinou pýta a ty odpovedáš. Len krátko hovoríš sama. Tiež som mala z toho stresy a bolo to v pohode.
120-150 e je primerane vyzovne k tomu platu a bežným nakladom (aj hypoteka sa berie ako naklad, nakolko niekde s tym dietatom byvat musis, cize ak by to nebola hypo bol by to podnajom, ale hypo musi nyt pisana na teba, nie partnera). Ale, kedze nemate nic urcene sudom, v podstate by ti mohol platit aj minimalne vyzivne cca 30€. Cize, bud to budes riesit navrhom na urcenie vyzivneho alebo budes kazdy mesiac trpnut, kolko sa ti rozhodne poslat.
@matabb73 dakujem za radu
.
@katkine_terapie 150 suhlasim primerane ale 120 je podla mna malo, ceny vsetkeho idu hore, benzin potraviny, energie
Nebuď hlúpa a rieš výživné 150+, a rovno súdnou cestou.
Máš neoprávnený strach , sudca nie je strašidlo, pojednávanie prebieha v kľude a pohode. Môžeš tam mať doprovod, v hľadisku, ako opora, len musí byť ticho. Keď si dobre pripraviš podklady, poznámky, ako radí @matabb73 , zvládneš to super
Lebo áno, ceny išli, idú a pôjdu hore, a on ti bude platiť menej, ale ty nezmozes nič. Lebo iba ústna dohoda sa nijako nedá vymáhať . A môže sa stať že ti pošle 30- 50€, lebo medveď....lebo ego, nová frajerka, debilni kamoši či rodina ho budú huckat načo platiť, ty si kúpiš kabelku a topánky....
Že syncekovi starí rodičia niečo kúpia , nie je podstatné, to nie je náhrada výživného, ale ich dobrá vôľa pre ich krv, ich vnuka. Ani s tým nemôžeš rátať že každý mesiac nakúpia všetko čo potrebuje , čo vyrastie.
Naber odvahu a rieš. Rieš pre svoje dieťa
môj ex platí na 15-ročnú stredoškoláčku 130€.. donedávna iba 50€ 🤷🏻♀️ na súde sa posudzujú jeho aj tvoje príjmy a výdavky a podľa toho sa určí suma.. ak sa nedohodnete na informatívnom stretnutí, pôjdete na súdne pojednávanie, kde už musíte všetko zdokladovať..
@katkine_terapie hypotéka teda určite nie je výdavok na dieťa🙂je povinnosťou rodiča zabazpečiť mu bývanie a je jedno či si rodič vezme hypotéku, prenajme si byt alebo býva s dieťaťom u svojich rodičov, či niekde v garzonke....
Autorka..z vlastnej skusenosti ..naozaj nebud hlupa..a smer sud..ja som tak hlupa bola..tiez dohoda..on chcel prispievat na pubertiaka 100vku vratane pridavkov ktore poberal on, ja som nesuhlasila a povedala som 150..az po pohrozeni sudom pritakal, lebo vedel, ze by mu naparili viac..no a teraz..syn zmaturoval, hlada si pracu a ex si zmyslel, ze ked uz na neho nedostava pridavky, bude platit menej..ale z coho ma chalan existovat??..ja som prave skoncila RD s mladsou a bez naroku na podporu, som sa teda nastastie aj hned zamestanala ..hlavne ze ex chodi pomerne casto po welnesoch a priatelkou..takze naozaj sa nedaj odbit a zvlast ked vsetko ide hore..drzim palce
150 je uplne v pohode, ani nahodou by som neznizoval. Ak chce znizit tak smer sud. Ja platim na 3 rocneho 400 takze asi tak. A to moja megavychcana ex z toho aj tak tristvrte minie na seba a podobne bludy o tom ake je tazke sa starat o vlastne dieta pocuvam tiez denne. Zvlastne ze ked som jej povedal ze si ho vezmem teda do starostlivosti ja tak to radsej nie :D Z 1000 euro by mu sud kludne dal aj 200 vyzivne bez problemov.
Čiste teoreticky by si mohla mať aj vyššie výživné, ak zarobí v čistom 1000€ a viac. Záleží nielen od platu Tvojho ex, ale aj od jeho schopností, možností a majetkových pomerov (tam môžeš zaradiť všetky druhy príjmov, čiže nielen plat, ale aj odmeny, dividendy a berie sa do úvahy aj celková majetková situácia rodiča (môže byť vlastníkom cenných papierov alebo nehnuteľností, z ktorých má preukázateľný príjem atď.) Tak isto to platí aj z Tvojej strany.
V každom prípade, dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov. V súdnom konaní sa preto zisťujú a preukazujú nižšie uvedené druhy výdavkov dieťaťa. Skús si to spísať a uvidíš, aká to bude výška a to vynásob 2. Prihliada sa však aj na to, že ako matka sa staráš o dieťa 24 hodín, si s ním doma, keď je choré (máš tak nižší príjem) atď.
Výdavky na bývanie dieťaťa: nájomné/energie/ale aj hypotéka, keďže niekde bývať musíte a Ty ju reálne so svojho platu platíš, náklady na škôlku, strava, oblečenie, cestovné náklady (napr. autom/autobusom do škôlky, na výlet), lieky a lekárenské pomôcky, hygienické potreby, poistné plnenia, sporenie, záujmy, krúžky, výlety (dovolenka, kúpalisko atď.)
To, že starí rodičia (rodičia expartnera) niečo dieťaťu kupujú sa nepočíta do výšky výživného. Je to ich slobodná vôľa a expartner si to nemôže počítať ako svoj náklad na výživné.
@mogaa "...no ak jeho rodičia kupujú oblečenie a hračky, je to ako keby to kupoval on....takže z jeho strany sa prispieva aj mimo rámec výživného..."
"...hypotéka teda určite nie je výdavok na dieťa, je povinnosťou rodiča zabezpečiť mu bývanie a je jedno či si rodič vezme hypotéku, prenajme si byt alebo býva s dieťaťom u svojich rodičov, či niekde v garzónke..."
Toto snáď nemyslíš vážne? Na súde by Ťa s týmto názorom vysmiali.
@autorka, v každom prípade sa nemáš čoho báť. Viem, brzdí Ťa strach, ale musíš sa prekonať a ísť aj za svoju komfortnú zónu. Rieš to súdnou cestou resp. choď sa najprv poradiť s nejakým právnikom, čo by bolo najlepšie. Maj ale spísané tie mesačné náklady na dieťa a dobré by bolo, keby si vedela čistý príjem expartnera.
Držím palce👍🍀
@mogaa na sudoch, na ktorych som bola pritomna, bola hypo bezne uzananym nakladom matky/otca.
a tych 150€ mate sudom stanovene vyzivne? ja by som nesuhlasila, naklady na skolku, predsa nie su jedina polozka a ma sa podielat rovnym dielom