Výživné na plnoleté dieťa

19. máj 2024

Ahojte, moja dcéra podala ziadost na vyzivne jej otcovi, no momentalne nie je moc v dobrom psychickom rozpolozeni,ma skusky a splnomocnila mna,ze ju mozem zastupovat. Mate skusenost, ci nejak zavazi,ked pojdem miesto nej? Alebo ci aj ked ju zastupujem tam ona musi byt? Pozmenilo by to nejak mozno ciastku vyzivneho? Ona mu proste nedokaze celit, no v papieroch lekarsky posudok,ze by mala nejake psychickeho problemy z neho nema.

alenah31
20. máj 2024

Ja som bola miesto syna. V čase pojednávania bol v Holandsku cez erasmus z VŠ, bol tam celý jeden semester. Mala som plnú moc, ktorú vybavil ešte pred odchodom, na súd sa nič vopred nedávalo vedieť - normálne som prišla miesto neho. Nevidím dôvod, aby sa na výške výživného niečo menilo ak tam nie je dieťa osobne - čo to s tým má spoločné?? Súd sa ani nepýtal prečo ma splnomocnil.

macilka
20. máj 2024

Sudca štandardne vykonáva výsluch oprávneného aj povinného na výživné. Takže asi za tým účelom bude žiadať, aby sa jedného pojednávania zúčastnila (môže od toho po vysvetlení dôvodov upustiť, závisí od sudcu). Inak na pojednávania môže chodiť iba splnomocnený zástupca.

pieksamaki
20. máj 2024

Nie je možnosť online?

ivkachi
22. máj 2024

Ahoj pre takéto prípady (neprítomnosť osoby/účastníka konania) je v civilnom sporovom a mimosporovom konaní upravený inštitút zastupovania na základe plnej moci.Osoby sa dávajú zastupovať advokátom (čo je najlepšie riešenie často sa ľudia v právnej úprave nevyznajú a nie vždy vedia uplatniť všetky právne nástroje na ochranu) . V niektorých konaniach síce súdy vyžadujú osobnú účasť účastníka ale podľa toho čo si napisala to nebude tvoj prípad. Občianskym zástupcom môže byť akákoľvek fyzická osoba, ktorá má spôsobilosť na právne úkony. Takže odpoveď na tvoju otázku je, že môžeš ju zastupovať bez jej prítomnosti a určite to čiastku výživného neovplyvní. (Som sa trochu rozpisala ale som právnička to je už choroba z povolania 🤣🤣 ak potrebuješ s niečim poradiť kľudne mi napíš)

autor
24. máj 2024

Nakoniec už máme za tým, dcérku nebolo treba vypočuť a teda síce nie vysoké výživné,ale aspoň máme za tým😊

autor
24. máj 2024

@ivkachi Ďakujem pekne, veľmi by sa mi takáto právna pomoc v budúcnosti ešte hodila,ozvem sa,vďaka😇