Výživné na plnoleté dieťa

kristina74
24. jan 2024

Poprosim vas baby, ktore ste zazili podobnu situaciu.
Priatel ma 21.rocneho syna, ktory studuje na vysokej skole.
Pratel sa rozvadzal pred 12.rokmi, odvtedy plati na syna vyzivne az doteraz na ucet matky, matka vsak chlapcovi tieto peniaze nedava.
Navrhla som priatelovi, aby sumu posielal priamo na ucet synovi, kedze je plnolety, matka si nemoze sudnou cestou narokovat nic, je to tak?
Velmi pekne dakujem za odpoved.

la_dolce_vita
24. jan 2024

Ano, my sme rozvedeni a posielame priamo synovi na ucet obaja. Uz je tiez dospely a este studuje.

viestta
24. jan 2024

@kristina74 syn moze poziadat sud aby upravil vyplacanie vyzivneho do jeho ruk, nie do ruk matky.

vyrovnanaosoba
24. jan 2024

@kristina74 nie, nie je to tak, on musí dať na súd o zmenu výplaty na účet, pretože by to bolo nedodržanie súdneho nariadenia, kde má napísané výživné na účet matky, predpokladám.

draik
24. jan 2024

@kristina74
Od dosiahnutia plnoletosti dieťaťa mal výživné posielať priamo jemu, žiadna zmena súdneho rozhodnutia nie je potrebná. Len upozorňujem, že plnoleté dieťa by to jemu neuhradené výživné mohlo vymáhať aj spätne. Otec dieťaťa by zase mohol vymáhať výživné hradené matke po plnoletosti dieťaťa, len tento nárok sa premlčuje v kratšej dobe ako nárok dieťaťa na vymáhanie jemu neuhradeného výživného.

kristina74
autor
24. jan 2024

@viestta dakujem za odpovede, tak ale ako to je vlastne, je nutne to riesit sudnou cestou ci nie, ako tvrdi @draik

viestta
24. jan 2024

@kristina74 @draik je pravnik

kristina74
autor
24. jan 2024

@viestta ok dakujem, priatel to bude riesit a posielat peniaze priamo synovi na ucet

kristina74
autor
24. jan 2024

@draik dakujem, pomohol si nam 🙂

basska_b
24. jan 2024

@kristina74 Naozaj to netreba riesit sudne. Moj muz ma 3 uz dospele deti, po dovrseni plnoletosti zacal posielat na ich osobny ucet, ich mama s tym bola uplne OK a on mal dobry pocit, ze vsetko ide im a co s tym uz potom urobia, je na nich.

Raz davno tu bola taka debata, ze plnolete dieta dostava peniaze od otca a odmieta dat matke na spolocnu domacnost, to boli perly v tej diskusii... ako ho ma skasirovat za kazde opranie... dodnes pamatam 😀 ale nechcem tu menit temu

vinkel
24. jan 2024

Mi to urobili mimo súdne. Ale s dcérou sme podpísali dohodu že jej vyzivne určené súdom budeme vyplácať na jej účet. V dohode je uvedený účet a suma výživného a dátum dokedy ma mať vyzivne na úcte( to sem dali ako bolo dane súdom predtým )

vyrovnanaosoba
24. jan 2024

@draik čiže sa nemusíme baviť s matkou ale pýtať priamo účet od plnoletého dieťaťa a posielať výživné tam? Nebudeme postihnuteľní, ak sa náhodou matka obráti na súd o vymáhanie výživného? Je to niekde v zákone?

minenkak
24. jan 2024

@kristina74 my sme tiež kontaktovali deti,nech pošlú číslo účtu na ktoré posielať výživné,netreba riešiť súdom

vyrovnanaosoba
24. jan 2024

@minenkak lenže ja som sa pýtala aj sudkyni a ona povedala, že riadiť sa súdnym nariadením, na ktorý účet to posielať. Preto som to tak aj napísala.

draik
24. jan 2024

@vyrovnanaosoba
Plnoletosťou automaticky končí zastupovanie rodičom, teda aj povinnosť platiť výživné "k rukám" rodiča, ktorý vykonával osobnú starostlivosť. Navyše je zároveň nutné platiť výživné už priamo plnoletému dieťaťu, inak nedochádza k plneniu vyživovacej povinnosti.

vyrovnanaosoba
24. jan 2024

@draik idem to aj hneď riešiť. Ďakujem za ozrejmenie.

suzana7
13. sep 2024

@draik prosím vás vedeli by ste mi prosím vás aj mne poradiť, čo týka tiež výživného. Syn mal v septembri tohto roku 18r., navštevuje ešte bilingválne gymnázium. Žije so svojím otcom , v juni r.2022 bol oficiálne zverený do jeho starostlivosti a platím mu vyzivne. Tento mesiac som uz synovi poslala na účet vyššie výživné 170,. A otcovi som napísala, že už synovi budem posielať. No on napísal, že mám mu stále platiť, že len 100,e mu dáva mesačne ako vreckové...a ze zatiaľ nepodal návrh o zvýšenie výživného. Nemáme dobre vzťahy. Keď mi prosím vás môžte napísať? Mam to riešiť radšej súdnou cestou ,aby som bola chránená? Budem vám vďačná. Ďakujem

minenkak
14. sep 2024

@suzana7 od osemnástich sa automaticky posiela výživné deťom a posielať môžeš kľudne viac ,ale nie menej ako určil súd

draik
14. sep 2024

@suzana7
Pôvodné rozhodnutie súdu o určení výživného zostáva v platnosti, akurát dosiahnutím plnoletosti dieťaťa sa už výživné musí posielať jemu. Rovnako tak pre prípadné zmeny/zánik výživného je pre Vás ako povinného rodiča platiaceho výživné partnerom plnoleté dieťa. Druhý rodič s tým už nič nemá.

majka19651
8. nov 2024

Ak je syn dospelý,a nieje určené vyzivne sudom ,len dobrovoľne platenie sumou 200 euro. A matka žiada 400 euro zvýšiť mesačne. Odmietame to,ale sa vyhráža ze to dá na súd. Pokiaľ viem tak je max vyzivne 1.2 násobok životného minima. Alebo sa mýlim? Za každú pomoc dakujem

draik
9. nov 2024

@majka19651
Mýlite sa.

minenkak
9. nov 2024

@majka19651 maximálne výživné nie je určené

minenkak
9. nov 2024

@majka19651 však choď ty na súd alebo koho je dieťa a bude to oficiálne, prečo to stále nie je potvrdené súdom

majka19651
23. nov 2024

@minenkak lebo tam bola dohoda.

minenkak
24. nov 2024

@majka19651 a čo keď bola dohoda,dohoda sa za zmeniť zrušiť kedykoľvek a výška výživného nie je obmedzená