Ahojte.
Prosim potrebovala by som nejaku predstavu o vyske vyzivneho na novorodenca... Coskoro rodim, otec dietata chce byt v rodnom liste a predmetom nasho stretnutia bude tema vysky vyzivneho. Ak sa na nej nedohodneme, tak to podam na sud. Samozrejme nema priznane oficialne prijmy, cize potrebujem realnu predstavu o tom kolko ma financne vyjde dietatko a podelim to 2. Dakujem.
@krasavec007 usla ti 1 nula?
@krasavec007 Ty si je.o
V prvom rade, aj keď sa dohodnete, tak spiste dohodu a dajte to potvrdiť na súde, lebo ústna dohoda = žiadna dohoda.
Prave ten prvý rok sú náklady najvyššie- celá vybavicka, stále meniaca sa veľkosť oblecenia,umelé mlieko,plienky,zdravé prvé prikrmy,rozvojové hracky. Závisí aké ma otec finančné možnosti, plus tebe budú chodiť prídavky na dieta a materska/rodicak... niekde medzi 150-250e bude ta správna suma na zaciatok... ak teda nezaraba nejako nadpriemerne. Daňový bonus máš tiež ty a nie on, ked s vami nebude žiť.
@anjelicek26 danovy bonus n3bude mat nik, ved autorka nebude chodit do prace
Najlepsie je si vyratat naklady: naklady na kazde dieta je ine: najomne, elektrika, plyn (pomer k poctu obyvatelov v byte), kozmetika, oblecenie, lekari, plienky, UM/ vyziva pre batola (nech vysku vyzivneho nemusis kazdy mesiac aktualizovat) - to si vies hodit do excelu, daj mu aj 50eur sporenie + rozrataj na rok naklady na potreby na prvy rok (kocik, 2 autosedacky, postielka, vanicka, prebalovak a pod.)..
@anjelicek26 veď ona nebude pracovať, tak teda nemá ani daňový bonus
Ideálne by bolo spísať rodičovskú dohodu a dať to na Súd
Ak totiž nebudeš mat stempel zo súdu a budete mat len ústnu dohodu a on prestane platiť, tak nemáš nič
Nemôžeš rieist exekútora či náhradné výživné
Budeš musieť ísť cez súd s to je na dlho
ako máš poriešené vstupné náklady? kočík, postieľka, a pod. záležitosti ktoré sú potrebné?
okrem týchto vecí 150 e /mesiac
Daj návrh na výživné,preplatiť polku výbavy pre babatko a výživné na nevydatu matku. Nenechaj sa oklamať! Držím prsty
A hlavne, priezvisko nech má bábo tvoje!
@anjelicek26
pýta sa na novorodenca.
@deti95060810 a na to autorka nedostane "kocikove" ?
@aaadkaaa, narok na DB budem mat, budem mat prijmy z par. 6. Zaniknu mi prijmy z par. 5.
@anjelicek26
@vyrovnanaosoba samozrejme, dam si to potvrdit sudom, ak sa dohodneme...
@dadis keby som to mala takto ratat, tak ja mam len naklady na byvanie hypoteka 500, 250 rezia bytu vratane zaloh.platieb. To tazko asi premietnem do vyzivneho. Ostatne sedi. Len som chcela zo siusenosti zien, kolko € vyzivne je realne ziadat od otca. Poznam osobne 2 zname, ktore maju jedna 260 a druha 300 vyzivne. Je to realne? Nechcem pocuvat od otca dietata, ze to prehanam.
@deti95060810 kocik, postielka, vanicku, nejake zakladne oblecenie som dostala darom od kamaratky, cize aspon tu nebudu naklady tie vstupne. Nie som odkazane dedit veci, ale nevidim zmysel v kupe noveho, ked to vyuzijem na dlho a nie som zalozena materialasticky, ze musim mat nove vsetko a v top stave a hlavne ked budem slobodna matka.
Žiadaj viac, aby si mala z čoho spustiť pri vyjednávaní. Ja by som ale v konečnom dôsledku trvala, aby to skončilo min na sume 100e a odkladaj si vločky z výbavičky, postieľky, kočíka a žiadaj preplatiť 50% týchto nákladov. Taktiež sa dohodni na preplatení 50% mimoriadnych výdavkov. Hlavne dajte všetko na papier, ak sa vám podarí dohodnúť.
@midori123 to som uz vybavila, bude mat moje priezvisko 🙂
chápem... ale tých 150 - 200 e/mesiac je potrebných. 😉
ďalšie zvýšenie by malo prísť keď pôjde dieťa do mš, a potom na prvý stupeň zš....
alebo keď sa zmení situácie v rodine...
no na novorodenca výživné 300 eur je riadne cez, leda že by mal otec dieťaťa nadpriemerný príjem.....alebo si naozaj mylsíš že náklady na novorodenca sú 600eur mesačne?
@deti95060810 dakujem za nazor 🙂
Tiež by som žiadala viac, aby ste sa mohli dohadovať.
@mogaa niektore zname tvrdia, ze ano a to ziju s partnermi, tiez mi to pride trosku prestrelene. A su zeny zo strednej triedy, ziadne vyskakovanie. Preto sa pytam aj tu, je tu dost mamiciek, ktore maju vysku nakladov v merku.
Kamosky co maju odklepnute sudom 260 a 300 eur ako slobodne matky, tak ich ex maju ofiko prijmy. A nie nadstandarne - medzi 1600 - 1800 brutto a sudy boli nedavno.
Milá autorka,
1. umelé mlieko stojí cca 25e {ak by ste sa nedojčili a potrebovali špeciálne}
(pri novorodencovi, ti jedno balenie vydrží cca +/-2 týždne. Čím bude bábo väčšie, výdrž sa bude skracovať)
2. Plienky pre novorodenca cca 5e za balenie (za týždeň minieš 2-3 balenia)
3. Vlhčené utierky do 3e (tiež 1-2 balenia za týždeň)
Keď bude staršie tak zvyšné výdavky na kvalitne potraviny (ak si budeš príjemný variť sama doma), prípadne kupenské problémy, klasický, výživky, kašičky, sušienky pre bábätká...
Počítaj so zvýšenými nákladmi energií lebo budeš veľa prať a žehliť, pripočítaj výdavky na lieky lebo lekári veľakrát odporúčajú voľnopredajné alebo také na ktoré poisťovňa neprispieva...
A teraz výbava:
Postieľka, matrac, obliečky, bavlnené plienky, monitor dychu, kočík, športový kočík, vajíčko, autosedacka, oblečenie podľa ročného obdobia, deky, fusak, vanička, kozmetika, pracie prostriedky vhodné pre bábätká, dezinfekčné prostriedky, prebaľovacie podložky, fľašky, dudlíky na fľašky, cumle, hračky, ohrievačka mlieka, sterilizátor....
Je toho pre novorodenca strašne veľa. Takže sa nehanbi pýtať si. A pýtaj si polovicu aj za veci čo dostaneš darom. Otecka nemusí zaujímať to čo si ty od koho dostala zadarmo.
cca 15 % z oficiálneho čistého príjmu , resp.predpokladateľného príjmu v danej profesii. Menšie deti skôr menej. Realita . Právnik ti síce bude tvrdiť viac , realita pri tak malých deťoch do 15%. To že niekto má 20% a 14 ročné dieťa , alebo 30% ale 3 deti v puberte , je niečo úplne iné ako novorodenec. To že niekto má " oficiálne " minimálnu mzdu s 3 stupňom VŠ , a výživné 700 Eur na 3 deti , znova nie je podstatné. Na strane výdavkov ti odrátajú daňový bonus a prídavok na dieťa , tak sa to teraz často robí. Hypotéka nemá nič spoločné s výživným , náklady na bývanie áno ( delené 2 resp.koľko ľudí žije v domácnosti ). Takže žiadať si môžeš akúkoľvek sumu , realita je do 15% čistého príjmu.